Manastirea Eleon Ierusalim, Locul in care a fost ascuns capului Sfantului Ioan Botezatorul

Icoana celei de a doua aflari a capului Sf Ioan Botezatorul, Ierusalim

Biserica Ortodoxa a inchinat Sfantului Ioan Botezatorul mai multe sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).

Manastirea ruseasca Eleon de pe Muntele Maslinilor din Ierusalim, ridicata  pe locul in care Maica Domnului si Sfintii Apostoli s-au aflat atunci cand Mantuitorul S-a Inaltat la cer (locasul ortodox al Inaltarii Domnului) cuprinde in interiorul ei o bisericuta ridicata pe locul primei si celei de a doua aflari a capului Sfantului Ioan Botezatorul.  Constructia acestei capele s-a terminat in 1907.

Capela are hramul Primei si celei de-a doua descoperiri a capului Sfantului Ioan Botezatorul . Pardoseala antica din mozaic are o cavitate, care marcheaza locul real în care a fost gasit Capul Sau prețios.

Ziua de sarbatoare a capelei este pe 24 februarie (9 martie), cand Biserica celebreaza prima (sec. IV) si a doua (452) descoperire a capului Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan.

Pe scurt, istoria acestor prima si a doua descoperiri a capului Sfantului Ioan Botezatorul este aceasta:

Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, spun scrierile teologice, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime.

Conform tradiţiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, noteaza scrierile crestine, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut.  Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos si lepadand pozitia sociala, s-a facut monah luandu-si numele de Inochentie. Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Dorind sa-si zideasca o chilie, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul. Aceasta este prima aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul. Inochentie a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

Capul Sfintului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, care l-au aflat (a doua oara), cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a treia aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

In capela Manastirii Elon de pe Muntele Maslinilor este marcata in pardoseala o cavitate, in locul in care a fost ingropat sute de ani capul cinstitului si slavitului Inaintemergator al Domnului. Pelerinii se pot inchina in acest loc.

Se slujeste sfanta liturghie in aceasta capela doar la sarbatorile inchinate Sfantului Ioan Botezatorul

Am participat la o asemenea slujba in data de 7 iunie 2023 ( 25 mai, pe stil vechi), de la ora 7 dimineata, cu ocazia celei de a treia aflari a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul. 

„Pomenirea dreptului cu laude, iar ție destul îți este mărturia Domnului, Înaintemergătorule. Că te-ai arătat cu adevărat și decât proorocii mai cinstit, că și a boteza în repejuni pe Cel propovăduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te bine ai vestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce s-a arătat în trup, pe Cel ce a ridicat păcatul lumii și ne-a dăruit nouă mare milă.” (Troparul Sfantului Ioan Botezatorul)

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Lasă un comentariu