KOTOR, Maica Domnului de pe Stanca

Una dintre cele mai speciale persoane pe care le cunosc, Doamna Profesor Universitar Anca Ghiață, care a vizitat peste 80 de țări ale lumii, mi-a spus odată că, pentru dumneaei, cel mai frumos loc de pe pământ este Boka Kotorska din Muntenegru – loc pe care a dorit să il revadă dupa zeci de ani de la prima sa vizită… 

Cel mai frumos loc din lume, la 950 km de București?

Așa se face că în anul 2014, la cererea dumneaei, am organizat pentru prima oară un program turistic la vecinii noștri, în Peninsula Balcanică, în țările din fosta Iugoslavie, iar Golful Kotor de la Marea Adriatică a fost locul – absolut minunat ! – în care am poposit cel mai mult; să ne bucurăm pe îndelete de creația spectaculoasă a Domnului, la întâlnirea dintre mare și munții stâncoși (1000-1700 m), loc denumit turistic cel mai sudic fiord al Europei.

Dalmația romană și-a lăsat peste veacuri vestigiile, slavii sudici și-au format propria lor cultură, la care s-au adăugat în timp puternice influențe bizantine, venețiene,  austro-ungare, în funcție de perioadele de dominație a marilor imperii care au inclus rând pe rând zona în teritoriile lor.

Cu o zestre naturală și de multi-culturalism autentic, cu o mentalitate a toleranței religioase rar întâlnită printre localnici de etnii diferite și care a permis păstrarea intactă a monumentelor edificate în timp de artiști locali și nu numai, Ansamblul natural și cultural-istoric de la Kotor a fost primul obiectiv din Muntenegru inclus în patrimoniul UNESCO, încă din anul 1986. Și astăzi componența etnica a Comunei Kotor (23.000 locuitori în 2003) este foarte diversă: muntenegreni 47%, sârbi 31%, croați 8%, alții (musulmani albanezi, macedoneni, romi, ruși, sloveni, italieni, unguri, egipteni, bosniaci, nemti etc) 14%.

Pe o lungime a țărmului golfului de numai 28 kilometri, Boka Kotorska numără nu mai puțin de 200 de biserici, capele și mănăstiri ortodoxe și aproape 100 catolice, ceea ce face din Golful Kotor un autentic loc de pelerinaj. Cea mai veche dintre aceste lăcașuri de cult este Catedrala Sfântului Trifon din orașul Kotor (din anul 1166), iar cea mai vizitată este probabil Biserica Maicii Domnului de pe Stâncă, situată pe una dintre cele două insule din golf, in dreptul orășeluluii Perast.

O insulă pentru icoana Maicii Domnului

În mijlocul Golfului Kotor sunt două insule micuțe, situate la doar 115 metri distanță una de cealalta: Insula Sfântul Gheorghe, pe care se află o mănăstire benedictină din secolul al XII-lea (nevizitabilă) și Insula Maicii Domnului de pe Stâncă, pe care inițial (în anul 1452) a fost construită o biserică a sârbilor ortodocși, pe ruinele căreia în anul 1630 s-a edificat actuala biserică catolică. Prima insulă este naturală, creația Domnului. Cea de a doua este însă o insulă artificială, singura din Marea Adriatică de acest tip.

Totul a pornit în ziua de 22 Iulie 1452, cînd doi pescari au găsit o icoana a Maicii Domnului pe o stâncă din largul mării, de lânga Insula Sfântului Gheorghe!

Luând această descoperire neobișnuită ca pe un semn de la Maica Domnului, care de atunci este protectoarea pescarilor și a marinarilor din zonă, ei au facut un jurămînt, acela de a construi în jurul stâncii o insulă, pe care să ridice o biserică pentru această incoană!

Vestea s-a răspîndit, locuitorii din Perast (așezarea cea mai apropiată) au preluat cu toții această promisiune și au început să aducă pietre cu barca, pe care le-au aruncat în dreptul stâncii. Dar adîncimea apei este aici de 20 de metri și lucrarea înainta mult prea încet… Se gândeau că nu își vor putea vedea promisiunea îndeplinită în timpul vieții lor, dar au continuat, cu rugăciune la Maica Domnului.

Astfel le-a venit ideea să folosească navele de război capturate, pe care le-au umplut cu roci și le-au scufudat, la baza insulei fiind acum 100 de astfel de nave!

Apoi au ridicat biserica otodoxă a Maicii Domnului, în care au așezat icoana; au continuat să aducă pietre, lărgind încet-încet insula, timp de 200 de ani. Maica Domnului de pe Stâncă a protejat viața marinarilor și a pescarilor, pe care îi ajuta să iasă teferi din războiae și furtuni și pe care îi tămăduia…

In anul 1630 insula deja era suficient de mare, astfel încât pe ruinele primei biserici ortodoxe s-a construit actuala biserică, catolică (venețienii au ocupat zona Kotor în secolul al XV-lea, au preluat posesiuni și au trecut la o politică de convertire forțată la catolicism a sârbilor ortodocși; iar pentru că această politică a eșuat, s-a ajuns până la atrocități, în anul 1672).

Timp de secole, de câte ori se întorceau teferi din călătoriile lor periculoase, marinarii și pescarii aduceau aici roci, pentru a consolida și a mări insula. De asemenea, au continuat să aducă ofrande Maicii Domnului în biserica sa de pe stâncă – acum biserica adăpostește o adevărată colecție de plăcuțe de argint, pe care sunt figurate vapoare sau parti anatomice – mâini, picioare bolnave etc, vindecate de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu; căpitanii, mai bogați, donau tablouri cu vapoare, colecția actuală fiind cea mai mare colecție tematică din întreaga zonă a Mării Mediterane.

Istoria consemnează că încă din Evul Mediu regiunea Boka Kotorska și-a format o flota foarte puternică, ajungînd până la 300 de vapoare în secolul al XVIII-lea, când Boka a devenit rivala Veneției și a Dubrovnikului!

Cu adevărat Maica Domnului a răspuns iubirii pe care marinarii și pescarii din zona Golfului Kotor i-au purtat-o!

Sărbătoarea din 22 iulie

Tradiția strămoșească de a aduce roci la baza insulei cu icoana Maicii Domnului de pe Stâncă se păstrează până în ziua de astăzi: în fiecare an, în data de 22 iulie, la apuslui soarelui, are loc procesiunea fašinada, cînd preoți și bărbați din fiecare familie merg cu bărcile către Insula Maicii Domnului de pe Stâncă, ducând pietre pentru a le arunca la baza acesteia, în mare.

Femeile rămân pe țărm și îi așteaptă sa revina, așa cum au știut mereu să facă nevestele de marinari. Toate familiile din Perast țin să participe la această procesiune tradițională, atât pentru a-i mulțumi Maicii Domnului, cât și pentru a consolida micuța insulă artificială, care a fost construită cu atâta efort, timp de 200 de ani, de strămoșii lor, și care este erodata continuu de apele mării.

Este o sărbătoare populară la care participă toți locuitorii Golfului Kotor și cu ocazia căreia se organizeaza Regatta Fasinada Cup, un concurs la care participă anual aproximativ 100 de ambarcațiuni (juniori și seniori). Premiul pentru câștigatori o reprezintă pe Maica Domnului de pe Stâncă.

Mai multe informatii si foto despre aceasta sarbatoare: click AICI.

Daca doriți să vizitați insula Gospa od Škrpjela,  a Maicii Domnului de pe Stancă, e bine de știut: între București și Kotor sunt doar 950 km (pe care îi puteți parcurge cu mașina în două zile, pe drumul montan spectaculos din Muntenegru) , iar o croazieră către insulă, cu plecare din Kotor, nu costă mult (maxim 20 euro, cu șalupa rapida).

Dar si mai bine: participati la programul nostru SERBIA, MUNTENEGRU, MACEDONIA din perioada 21 / 28 iulie 2023! Pentru detalii, click AICI !

Maria Chirculescu

Miriam Turism

Lasă un comentariu