De post (3) Hrana duhovniceasca

POSTIM?

CE FOLOS DACA NU MANCAM CARNE, DAR SFASIEM NUMELE CEL BUN AL FRATILOR NOSTRI?

Icoana din Man. Dronca, Egipt

„Gura noastra – zice Sf Ioan Hrisostom – trebuie a o infrana de la toate vorbele cele de rusine, de injuraturi, sudalme… caci ce ar folosi daca noi nu mancam carnea dobitoacelor, dar ca niste fiare salbatice sfasiem numele cel bun al fratilor nostri? Defaimatorul in adevar sfasie si mananca pe aproapele sau.

Aceasta o adevereste si Sf Ap Pavel, zicand: ” De va muscati unul pe altul si va mancati, cautati sa nu va mistuiti unul de catre altul” (Gal. 5.15)

Desi nu ai infipt dintii in carnea, nici in trupul aproapelui tau, dar ai muscat Sufletul lui cu clevetirea ta, l-ai ranit cu banuiala ta cea rea, ti-ai pricinuit tie insuti, lui si multora daune inmiite.

Tu, prin clevetirea aproapelui tau, ai facut mai rau inca pe cel ce te-a ascultat! De este el un pacatos, acum va fi mai indraznet, caci cunoaste un tovaras al pacatului sau; de este el un drept, acum usor se va amagi de mandrie si prin pacatul altora va fi impins a cugeta inalt despre sine.

Tu esti vinovat inca si prin aceea ca Numele lui Dumnezeu se huleste; caci precum prin vadirea faptelor bune se cinsteste Numele lui Dumnezeu, asa prin descoperirea pacatelor El Se defaima si Se necinsteste.

Pe langa acestea, pe omul pe care tu il defaimi, prin defaimarea ta l-ai facut mai fara de rusine si totodata mai invrajmasit impotriva ta. …

Si aceea este o calcare de lege, cand cineva vorbeste asupra aproapelui ceva de rau, care este adevarat. Fara indoiala, si fariseul acela numai adevar a vorbit despre ceilalti oameni si despre vames si totusi aceasta nu-i ajuta si toate faptele lui bune au fost zadarnice.

Dar poate tu voiesti sa imbunatatesti pe fratele tau, vadindu-i pacatele lui. Iata, daca voiesti acestea, atunci plangi, cere de la Dumnezeu ajutorul Lui, ia pe fratele tau la o parte, sfatuieste-l indeosebi, povatuieste-l, mangaie-l. … Arata pacatosului ca tu il iubesti, dovedeste-i ca numai din ingrijire pentru dansul si pentru ca voiesti binele lui, iar nu spre a-l rusina pomenesti pacatele lui. Arata-i cea mai mare dragoste si prietenie si nu te rusina a face toate, daca cu adevarat tinta ta este de a-l face mai bun. Asa fac adeseori doctorii, care magulesc pe bolnavii cei nesupusi spre a-i indemna sa primeasca doctoriile cele vindecatoare. Fa si tu asa si arata preotului ( duhovnic)  ranile aproapelui tau. Aceasta inseamna a te ingriji de dansul si a te interesa de imbunatatirea lui. …

Vamile Vazduhului, Vama a 2-a, a minciunilor si pacatelor contra Duhului Sfant, pg 83, protos. Nicodim Mandita

Lasă un comentariu