INDIA: Sfantul Apostol TOMA

Crestinii care ajung in Chennai cautand urmele pasilor Sfantului Apostol Toma se indreapta catre trei centre, toate trei afisand ca un lait-motiv aceeasi exclamatie: „ My Lord and my God!”– referire directa la momentul la care „necredinciosul ” Toma, dupa ce pune degetul pe rana din coasta a Mantuitorului, I se inchina, exclamand cu bucurie „Domnul meu si Dumnezeul meu!” (Ioan, 20,28)

3, Chennai, Muntele Sf. Toma, Domnul meu si Dumnezeul meu! - Copie

Biserica Ortodoxa Indiana (Siriana Malankara) este o biserica orientala care isi are obarsia in propavaduirea Sfantului Apostrol Toma, sosit aici in anul 52 dupa Hristos si care, dupa propavaduire, a sufetit aici (la Madras / Chennai) moarte muceniceasca.

Cele trei locuri de pelerinaj crestin din Chennai, legate de Sfantul Apostol Toma, sunt:

MUNTELE SFANTULUI TOMA, o colina situata la periferia orasului, in apropierea aeroportului, colina care expune o panorama foarte frumoasa a Chennaiului. Este locul pe care Sfantul Apostol Toma a fost martirizat.

Locatia se numea Mylapore si in secolul intai era, intr-adevar, situata cam la o mila in  afara cetatii.

Intreg muntele este acum un complex al Bisericii Ortodoxe Indiene, cuprinzand biserici, scoala confesionala, cimitir, statui crestine de mari dimeniuni, un fel de parc in miniatura – totul sub deviza mare, afisata chiar de la intrare ”Domnul meu si Dumnezeul meu!”.

Biserica veche este construita din anul 1523 de catre portughezi.

Noi am intrat in biserica micuta in care se afla icoana Maicutei Domnului pictata la anul 50 de catre Sf Ap si Ev Luca si adusa in India de catre Sf Apostol Toma.

De asemenea, in fata altarului se afla sfinte moaste ale Sf Ap Toma

In biserica erau cativa copii, probabil in pauza, de la scoala din apropiere… In timp ce noi romanii faceam acatistul Sf Ap Toma, a intrat o tanara indianca crestina care, ignorand prezenta noastra, s-a inchinat pe rand, cu lacrimi in ochi, la fiecare dintre icoanele sfintilor apostoli, facand inconjurul bisericii, pentru ca la urma sa mearga la statuia de mai mari dimensiuni a Maicii Domnului, aflata intr-o nisa, in dreapta noastra.

Era vadit emotionata, venise cu mare evlavie sa se inchine aici, pe Muntele Sfantului Apostol Toma (vedeti metaniile de la mana).

Inauntru, in biserica, o indianca ii canta Maicii Domnului…

La intrebarea adresata ghidului daca cei care urca muntele sunt sigur crestini ( dupa aspect nu iti puteai da seama), acesta mi-a raspuns ca da, sigur, pentru ca in acest loc nu vin DECAT crestini. Desi Iisus este venerat ca si profet si de catre budhisti, fiind considerat una dintre nenumaratele lor zeitati!

MUNTELE MIC (Chinnamalai) cu pestera in care Sf Ap Toma a locuit, ascuns de urmaritorii sai.

In pestera micuta se pastreaza, in apropierea „ferestrei” urma mainii sfantului apostol, o palma mare, care te face sa te gandesti la statura sa impunatoare…

In imediata vecinatate se afla o alta grota, foarte mica, din care Sfantul Apostol scotea apa (izvorul tamaduitor al Sf Ap Toma)

si tot aici , la intrare, in interior, se afla sculptata pe piatra o cruce despre care se spune ca uneori sangereaza, iar petele rosii aparute nu pot fi scoase cu nici un fel de substanta de curatat!

Afara, in fata acestei mici grote, este o lespede de piatra cu urma talpii sfantului Apostol Toma.

Mica bisericuta a fost construita in anul 1559. Cei doi paznici crestini, un barbat si o femeie, au fost foarte prietenosi, impresionati probabil ca venim tocmai din Romania sa ne inchinam apostolului „lor”.

CATEDRALA SFANTULUI APOSTOL TOMA este intr-un alt punct din Chennai, totusi nu departe de celelalte doua locatii.

A fost construita in anul 1606 peste mormantul ( gol) al Sf Ap Toma si este o mandrie pentru crestinii indieni sa afirme ca in lume exista doar 3 catedrale construite direct peste morminte ale unor apostoli: Catedrala Sf Petru de la Roma , catedrala Sf Iacob cel Mare de la Santiago de Compostella (Spania) si aceasta catedrala a Sf Ap Toma din Chennai.

Am coborat treptele catre mormantul sfantului apostol, loc in care se fac multe minuni si in ziua de astazi.

Apoi am vizitat micutul muzeu alaturat, in care am descoperit, expuse intr-o vitrina, moaste ale Sfantului Apostol Toma – degetul Sfantului Apostol Toma ? (cel cu care a atins urmele ranilor de pe trupul Mantuitorului)

si varful lancei cu care a fost omorat sfantul apostol.

Presa vremii a consemnat ca in timpul puternicului tsunami din anul 2004, cand coastele Chennaiului au fost maturate de valuri uriase, ucigase,  aceasta catedrala, in care deja erau adapostite persoane ramase fara adapost, nu a fost nicicum atinsa, desi se afla la doar cativa metri de mare, iar apa a lovit toate cladirile dimprejur.

Minunea este pusa pe seama Sf Ap Toma, despre care se povesteste ca la un moment dat a scos din apa un copac urias, cazut acolo si care nu a putut fi miscat nici de catre un elefant, dar sfantul apostol l-a tras folosind braul sau. Preotul paroh spune ca o bucata din acest copac a fost infipta de catre Sf Ap Toma exact in fata actualei catedrale, spunand ca de acest punct apa nu va trece niciodata!

ORTONA, Italia. Moastele Sf Ap Toma au fost luate de catre un negustor si duse la Edessa, Mesopotamia, in jurul anului 200 (ocazie cu care a fost scrisa acolo si cartea Faptele lui Toma).

Au fost pastrate intr-un mormant in afara orasului, pentru ca in august 394 sa fie mutate in oras, intr-o biserica inchinata sfantului apostol. In anul 441 a fost donata o racla de argint, pentru a fi pastrate si venerate sfintele moaste.  In anul 1144 Edessa a fost cucerita de musulmani, iar racla a fost distrusa.

Sfintele moaste, luate de cruciati, au stat pentru o scurta vreme in insula Chios, pentru ca la 6 septembrie 1258 sa ajunga in Italia, la Ortona, unde pot fi venerate si astazi, Sf Apostol Toma fiind protectorul acestui oras italian. Un deget al Sf Ap Toma se afla si la Biserica Sf Nicolae de la Bari.

Mai multe informatii despre Sf Apostol Toma in India: AICI

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s