DE POST (2)

MAI BINE RASTORN EU ISPITA, DECAT SA MA RASTOARNE EA PE MINE!

vasile1

Odonioara Sf Ierarh Vasile cel Mare , fiind la un praznic, i s-a pus inainte pe masa un pahar mare cu vin, pentru a bea cu mesenii. Dupa ce mancara putin, Sfantul observand ispita, ia paharul de pe masa si-l rastoarna cu gura in jos. Vinul se varsa pe masa. Mesenii privindu-l uimiti, nedumeriti, ii zic: „Ce-ai facut I.P.S. Stapane? Rasturnasi paharul cu vin!” Pe cand toti mesenii il priveau curiosi, asteptand fiecare sa vada ce va zice, Sf Ierarh Vasile le raspunse: „Da, am rasturnat paharul cu vin… Decat sa ma rastoarne el pe mine, l-am rasturnat eu mai intai pe el. E mult mai bine sa rasturnam noi ispitele, decat sa ne rastoarne ele pe noi…”

Niste crestine aveau printre cartile lor bune si cateva carti eretice, sectare, cu explicarea viselor, carti cu cantece de amor, curvesti, carti de ghicit: cu planete, cu zodia, Sisoe s.a. Intrebadu-si Duhovnicul la Sf Spovedanie ce sa faca cu ele, acesta le-a raspuns: „Ardeti-le, ca sa nu ardeti cu ele in veci.” Credincioasele mergand acasa, le-au adunat si le-au ars zicand: „Mai bine ardeti voi singure in foc acuma, decat sa ne ardeti voi pe noi in focul cel vesnic.”

Iaca asa sa facem si noi cu clevetirile. Sa luptam impotriva lor cu toata taria. Sa lucram cu intelepciunea de sus asa fel ca sa le biruim, rasturnam, nimicim, stiind ca cei ce nu vor lupta contra diabolicei meserii a clevetirilor se biruiesc de ele, ii rastoarne si ii prapadesc. Devin, ajung si raman niste prapaditi. „Lupta-te lupta cea buna… – striga Apostolul – ca, desi se va lupta cineva, nu se incununeaza de nu se va lupta dupa lege” (1 Tim. 6 12; 2 Tim. 2 5; 4 7-8)

„Vamile Vazduhului”, Vama a 3-a, a clevetirii, judecarii si osandirii aproapelui, vol 1, pg 156, Protos. Nicodim Mandita

Lasă un comentariu