Darul Sfintei Xenia

Darul Sfintei Xenia

Sankt Petersburg, 2008. Pelerinajul numit Rusia Nordului Extrem.

Marti 24 iunie, dimineata la ora 9 : iata-ne si pe noi, grupul de 36 de romani, la poarta cimitirului Smolensk din Sankt Petersburg, cumparand flori pentru a le duce la mormantul  Sfintei Xenia. Stim ca sfintele sale moaste odihnesc inca sub pamant, dar deasupra lor a fost construita o capela in care zilnic la ora 10 se oficiaza o panihida pentru pomenirea sfintei si … rezolvarea problemelor noastre.

Cunoscuta fiind evlavia pe care romanii o au la Sf Xenia, grupul nostru este bine primit de parintele rus care oficiaza slujba ( uneori acesta accepta sa se citeasca acartistul Sfintei Xenia si in romaneste si in ruseste). Ingenunchiem si ne rugam, fiecare cu framantarile noaste…

Parintele Isaia ne miruieste cu uleiul de la candela de pe mormant, nu doar pe noi, cei din grupul sau, ci si multimea de rusi aflati in acea dimineata acolo si care au cerut binecuvantartea Sfintiei Sale; cumparam iconite si mir de la pangarul din capela, iar la urma primim din florile de pe mormant –  un dar pretios, pentru ca la rusi exista obiceiul ca aceste flori sfintite sa fie nu doar pastrate cu evlavie in casele crestinilor, ci, in caz de boala, petalele sa fie puse in apa de baut, sau pulberea din petalele uscate sa fie amestecata in mancare, pentru tamaduire. 

Plecam apoi de la capela spre aleea larga a cimitirului Smolensk indreptandu-ne catre iesire, pe rand, in grupuri mici, urmand sa reunim grupul la autocar. Biserica cimitirului, inchinata icoanei Maicii Domnului din Smolensk ( una dintre icoanele mari facatoare de minuni din Rusia, considerata ca fiind pictata de Sf Apostol Luca) este situata aproape de poarta. Este de fapt biserica la constructia careia Sfanta Xenia s-a nevoit in anul 1794, spre sfarsitul vietii ei, carand noaptea caramizi pe schele pana in varful cladirii, unde lucratorii le gaseau dimineata. Nestiind cine are o asemenea forta fizica si daruire in a-i ajuta, muncitorii au facut de paza si astfel au aflat ca batrana „cersetoare”, deja recunoscuta ca sfanta spre finalul vietii ei, era cea care infaptuia uimitoarea fapta, incredibila pentru o fiinta in trup.

Cand am ajuns langa biserica, doamna Niculi M, care iesea, imi spune: „vezi ca arhiereul a intrerupt slujba, ca sa il salute pe Parintele Isaia” ( preotul nostru insotitor). Pana cand sa intru eu si pana cand sa apara si Antonina Sarbu, ziarista de la Chisinau care ne ajuta la traducere, slujba din biserica se terminase si P.S. Viktor, arhiereul locului, a venit din nou catre noi, cei cativa romani care eram atunci in biserica. Noi am aflat astfel ca tocmai se incheiase slujba pentru icoana Maicii Domnului Axion Estin / Cuvine-se cu Adevarat / aflata in dreapta altarului, praznuita in ziua aceea, iar PS Viktor s-a interesat de noi, grupul de romani veniti sa se inchine Sfintei Xenia si l-a salutat din nou pe Parintele Isaia, care ii atrasese atentia prin simpla sa prezenta, in timpul slujbei.

La un moment dat, P.S. Viktor a spus parintelui nostru: „asteptati-ma putin, vreau sa va daruiesc ceva”. Dupa cateva minute a revenit, spunand „ Va ofer acest dar, moastele Sf Xenia – am schimbat de curand piatra de pe mormantul sfintei si cu aceasta ocazie au fost luate si cateva particele, pe care le-am pus in racla micuta de marmura. Placa aceasta aurita este de pe vechea piatra de mormant. Rugati-va si pentu mine, la schitul Sfintiei Voastre”. De asemenea, P.S. Viktor i-a mai daruit Parintelui Isaia un album cu St Petersburg, pe prima pagina scriind o dedicatie care aminteste de daruirea sfintelor moaste la data de 24.06.2008. 

Soptind, am rugat-o pe Antonina sa citeasca exact ce scrie pe placa aurita, pentru ca nu imi venea sa cred ca Sf Xenia are sfintele moaste spre inchinare, toti credinciosii venind aici la mormantul sau. Dar, intr-adevar, asa scria: sfintele moaste ale Sf Xenia! Uimitor era si faptul ca in acea perioada, la schitul Ieromonahului Isaia din varful muntelui – schitul Sf Ilie Berzunti din jud. Bacau – se finaliza construirea bisericii, Sf Cuvioasa Xenia vrand parca sa vina in ajutor si aici!

Momentul daruirii acestui incredibil,  neasteptat dar a fost filmat si fotografiat de catre cei din grup, ca marturie pentru acesta minunata interventie in viata noastra a Sf. Xenia Blajenia!

Ne-am gandit rapid cum putem sa-i multumim inimosului arhiereu, si am gasit un dar simbolic: o cutie de bomboane de ciocolata, pe care scria „Merci” ! 

Ne-am bucurat cu totii si ne-am luat ramas bun, multumind in gand Sfintei Xenia pentru nepretuitul gest de de a se darui crestinilor din Romania care au evlavie la ea si care nu au cum sa strabata mii de kilometri pentru a i se inchina!

Am aflat mai apoi, la intoarcerea in tara, ca particele din moastele Sf Xenia Blajenia se mai afla la doua biserici din Bucuresti: Biserica Sf Nicolae – Rusa, a studentilor si Biserica Mihai Voda.

„Tie celei alese, bineplacutei lui Dumnezeu si nebunei pentru Hristos, sfanta si fericita maica Xenia, care ai ales nevointa rabdarii si relei patimiri, cantare de lauda iti aducem toti cei ce cinstim sfanta pomenirea ta. Iar tu ne apara de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, ca sa strigam tie: Bucura-te Sfanta Xenia, rugatoare pururea bineprimita pentru sufletele noastre!”

Maria Chirculescu

Miriam Turism

Lasă un comentariu