Necunoscutul Gibraltar – pestera Sf Arhanghel Mihail

Formidabilul, incitantul, necunoscutul Gibraltar!

Si superlativele ar putea continua, ca si concluzie a unei zile de vizita surprinzatoare (nu ne asteptam la nimic special) si plina de bucurii!

Ce stiam de dimineata, cand am inceput vizita:

ca peninsula Gibraltar, cu stanca sa spectaculoasa de 420 m peste nivelul marii, este ca un dinte crescut din pamant european si care se apropie foarte mult de Africa, creind o stramtoare de 14 km latime, care separa Marea Mediterana (la est) de Oceanul Atlantic (la vest) si Europa (la nord) de Africa (la sud).

Este un punct strategic foarte important si deopotriva punct comercial foarte profitabil, pentru ca anual trec pe aici milioane de tone de marfuri si milioane de pasageri!

Ce nu stiam:

ca desi se afla in sudul Spaniei, zona cu o suprafata de doar 6,8 kmp si 34.000 locuitori nu este teritoriu spaniol ci englez (Anglia de peste mari) si deci trebuie sa intri in Gibraltar cu pasaport sau buletin, traversand granita!

Am lasat masina intr-o parcare in partea spaniola, am trecut pe jos catre punctul vamal (masinile pot astepta cu orele trecerea frontierei), apoi am luat autobuzul 10, cu care am traversat orasul Gibraltar – deloc spectaculos, dar plin de forturi si metereze (importanta strategica evidenta!).

Am coborat la ultima statie, pentru telefericul care urca in 6 minute diferenta de nivel de 420 m, pana in varful stancii!

Turistic, absolut spectaculos peisajul, mai ales ca poti vedea atat partea africana – Tunisia,

cat si cea spaniola!

O surpriza amuzanta: populatia de maimute care traiesc pe varful stancii – macaci berberi, singurele maimute libere din Europa si un simbol al Gibraltarului, protejate prin lege!

Nu ai voie sa le hranesti si daca ai cu tine o punga cu mancare, s-ar putea sa te atace si sa ti-o fure 🙂

Sky Walk – adica platforma de sticla de deasupra haului – e mica si mai putin transparenta, dar daca ai rau de inaltime, e mai bine sa nu te aventurezi pe ea!

Maimultele si puii lor in schimb n-au astfel de fobii si se joaca pe ea fara nici un stres.

Continuand traseul in Rezervatia naturala Gibraltar, printre maimute si puii lor, ajungi la Pestera Sf Arhanghel Mihail.

Intrarea nu te pregateste pentru ce va urma…

Odata intrat, surpriza este de proportii, pestera aceasta nu este popularizata in mod special.

Absolut spectaculoasa – foarte mare si plina de stalactite si stalagmite, pestera pare sa aiba un istoric, care iti vorbeste aproape numai despre legende sau fapte nedovedite stiintific (Hercules, tunele subterane pe sub stramtoarea Gibraltar – prin care au trecut maimutele din Africa in Europa, persoane disparute in tunele fara capat etc etc).

In prezent in interiorul pesterii este amenajata o sala de spectacole cu 400 locuri, in care a fost organizat si evenimentul Miss Gibraltar!

Aflam cu emotie ca si orchestra simfonica din Bacau a concertat acolo, cu succes!

Apar intrebari:

De ce pestera poarta numele Sfantului Arhanghel Mihail?

Avand in vedere ca peninsula Gibraltar a facut parte, pe rand, din Imperiul Roman (in care crestinismul a devenit religie de stat din sec IV), apoi a fost cucerit de arabi (la inceputul sec VII), recucerit de spanioli in sec XV si apoi intrat sub dominatie engleza din sec XVII, trecut si printr-o masiva depopulare in anii 1940 – cand zona a devenit strict militara, este posibil ca istoria primelor veacuri crestine sa fi fost complet uitata sau ignorata (mai ales ca acum buna parte din populatie este musulmana)?

Mai are acum cineva interesul sa vorbeasca despre o traditie ortodoxa din primele veacuri crestine, acum cand intreaga Spanie este catolica, populatia Gibraltarului este foarte amestecata ca si etnii si religii, iar aspectul comercial este atat de pregnant si profitabil?

Si totusi, se pare ca aceasta pestera a Sfantului Arhanghel Mihai a fost un loc de pelerinaj crestin cunoscut inca din sec VII.

Sursele principale care vorbesc despre o manastire inchinata Sf. Arhanghel Mihail in aceasta pestera din Gibraltar sunt:

  • O cronică din secolul al X-lea, scrisă de un călugăr numit Al-Hakim al-Mamlauki, care menționează că o peșteră din Gibraltar a fost numită după Sf. Arhanghel Mihail în secolul al VII-lea.
  • O monografia din secolul al XII-lea, scrisă de un călugăr numit Bernard de Clairvaux, care menționează că o comunitate creștină a stabilit o mănăstire în peștera din Gibraltar în secolul al VII-lea.
  • carte din secolul al XIII-lea, scrisă de un călugăr numit Alfonso X al Castiliei, care menționează că regele Alfonso al X-lea al Castiliei a construit o capelă în peștera din Gibraltar în secolul al XIII-lea.

Aceste surse nu menționează în mod explicit o apariție a Sf. Arhanghel Mihail în Gibraltar, asa cum s-a intamplat in Gargano, Italia.

Dar există dovezi istorice care sugerează că peștera din Gibraltar a fost un loc de pelerinaj pentru credinciosi in primele veacuri creștine. Acest lucru este probabil datorită faptului că peștera a fost numită după Sf. Arhanghel Mihail, mult venerat în tradiția creștină.

Alaturi de pestera Sfantului Arhanghel Mihail de la Gargano, Italia, locul celor trei aparitii ale Sfantului Arhanghel – consemnat ca atare de catre Fericitul Augustin si preluate si in Siaxarul ortodox (sec V, de la acest moment a inceput venerarea Sfintilor Arhangheli in ortodoxie), se pare ca pestera Sf Arhanghel Mihail din Gibraltar este un alt loc sacru, pe nedrept uitat in valtoarea istoriei – si din care a ramas doar numele…

Maria Chirculescu,

Miriam Turism

Lasă un comentariu