Sf YARED, muzicianul Bisericii Ortodoxe Tewahedo Etiopiene (19 mai)

Sf Yared (505-571) este sfantul muzician care a adus cantarea sacra Bisericii Etiopiene, prin revelatie. De asemenea, este creditat ca fiind cel care a inventat sistemul de notatie musical etiopian. Muzica bisericeasca scrisa de Sf Yared in sec al VI-lea este cantata si astazi si reprezinta muzica sacra traditionala etiopiana.

Sf Yared este sfant al Bisericii Ortodoxe Tewahedo Etiopiana si al Bisericii Ortodoxe din Eritreea, dar si al bisericii catolice din aceste doua tari. Numele de Yared este mentionat in Vechiul Testament la Geneza, 5.15. In Etiopia este sarbatorit in 19 mai.

Viata Sf Yared.  Sf Yared s-a nascut in anul 505 in nordul Etiopiei, in Axum (prima capital a tarii). A crescut in familia sa, pana  la varsta cand a plecat la scoala. Dar la scoala nu reusea sa invete, era foarte lenes. Nu a reusit sa invete alfabetul si Psalmii lui David, timp de aproape sapte ani, de fiecare data esua.

Intr-o zi, cand profesorul a vrut sa-l pedepseasca, a fugit de la scoala pana la marginea localitatii si a stat apoi sub un copac, la umbra. Furios fiind, a observant totusi o mica insecta, cum incerca sa urce pe copac. A incercat, a esuat, apoi a incercat iarasi, tot asa de sase ori. A saptea oara a reusit.

Yared a luat aceasta ca pe un mesaj de la Domnul pentru el, a inteles intelepciunea Sa. A doua zi a mers la scoala, si-a cerut iertare profesorului si a inceput sa invete: a invatat rapid 150 psalmi ai lui David, cartile Profetilor, ale Regelui David si legile bisericesti. Asa cum Dumnezeu daduse putere insectei sa se urce in copac, asa ii dadea si lui putere sa invete. Intelegea si invata mult mai repede decat se asteptau profesorii si decat puteau sa o faca ceilalti elevi.

Curand a devenit cel mai bun elev din scoala bisericeasca. Apoi a devenit cel mai popular profesor din Imperiul Axumit. Chiar daca avea  familie si devenise cea mai proeminenta personalitate din tara si alesul Regelui Gebre Meskel, el a ignorant viata lumii. Si-a construit propria sa manastire in zona Muntilor Simien, acolo a inceput sa posteasca si sa se roage.

Rugaciunile sale fierbinti au deschis cerul! Dumnezeu Sfanta Treime i-a aratat Imparatia Cerurilor, viata cereasca si l-a invatat sa se roage. Domnul l-a intrebat pe Sf Yared ce dorinta are, iar Sfantul a spus ca doreste sa fie intariti etiopienii in credinta si pentru aceasta este nevoie de o muzica pe care  oamenii sa nu o uite niciodata si sa nu ii uite cuvintele.

Sf Yared, icoana etiopiana, sec XV.

Cerurile s-au inchis si trei pasari au venit catre Sf Yared. Acestea aveau culorile: verde, galben si rosu (acum, culorile steagului etiopian). Aceste trei pasari l-au invatat cele trei tipuri de cantari, care apoi au devenit baza muzicii sacre  etiopiene:  „Ge’ez”, „Ezel” si „Araray”. Aceste cantari reprezinta de asemenea  simbolul Sfintei Treimi.  Sf Yared a compus, in baza acestora, cinci volume de “Zema” – cantari crestine pentru serviciul Bisericii Ortodoxe Etiopiene si pentru marile sarbatori, rugaciuni zilnice si pentru perioadele de post etc. In total Sf Yared a lasat mostenire peste 10 volume de cantari bisericesti, din timpul sau si pana astazi, muzica Bisericii Etiopiene fiind aceeasi, neschimbata!

Asa cum este consemnat in sinaxarul etiopian, finalul vietii Sf Yared a fost ca si al Sf Prooroc Ilie, a trecut la cer fara moarte.

Sarbatoare. Sf Yared este mult venerat si astazi si este sarbatorit o data pe an, in 19 mai. Se spune ca cine se roaga astazi sfantului Yared, primeste promisiune de la Dumnezeu ca i se iarta pacatele!

Fie ca sfintele rugaciuni ale Sf Yared sa ne ajute si pe noi!

Lasă un comentariu