19 ianuarie 2010: in ziua Bobotezei s-a intors Iordanul!

S-A INTORS APA IORDANULUI DE BOBOTEAZA!  19 ianuarie 2010!

Relatarea intamplarii (voia Domnului!) care ne-a dus in fata apei Iordanului, nu in ajun ci chiar in ziua de Boboteaza, in 2010, cand  grupul condus de Pr Isaia a vazut clar minunea, in foto-reportajul de mai jos. 

FOTOGRAFIILE finale arata clar intoarcerea apei Iordanului, dar nu cu toata albia, ci doar pe jumatate de curs (jumatate de albie curge intr-un sens, cealalta jumatate in sens contrar !!!)

17 ianuarie 2010, Egipt: furtuna in desertul Sinai, cer luminat de fulgere ca in joc de artificii. Grupul de pelerini romani participanti la programul „Boboteaza la Apa Iordanului” se indreapta spre granita, grabit sa ajunga in Israel pentru a participa a doua zi la procesiunea din ajunul Bobotezii de la Raul Iordan. Politia egipteana blocheaza drumul, se formeaza convoi de masini; noi facem presiuni, cerem sa fim lasati sa ajungem la granita pe raspunerea noastra ( mai aveam 2 ore de mers pana sa intram in Israel). Raspuns: pentru siguranta voastra, nu treceti; ordin de la guvernator. Telefoanele raman fara semnal in noapte, intelegem ca s-ar putea sa devenim sinistrati, fara apa potabila si mancare, in plin desert. Ploua torential, dormim in masina. Pe la 1.30 noaptea gasesc o retea telefonica activa si dau sms Maicii Teodora de la Biserica Romana din Ierusalim: “ nu ne mai asteptati cu cazarea si masa, rugati-va pentru noi; anuntati ambasada romana.”. Maica Teodora imi raspunde: “si la noi ploua cu furtuna”.

18 ianuarie, Egipt: dimineata aflam ca un microbus care trecuse inaintea noastra fusese luat de ape si este de negasit, iar un autocamion e rasturnat in drum. Nu e gluma, deci. Se pare ca in toata peninsula Sinai drumurile sunt inundate sau blocate de pietre aduse din munti de torenti; nici o alta cale terestra spre Israel nu este practicabila. Porturile sunt si ele inchise. Singura alterantiva este calea intoarsa spre Cairo.

Nu putem iesi din Egipt decat pe calea aerului. E ajunul Bobotezii, amarati ne gandim ca am ratat procesiunea de sfintire a apei de la Iordan, scopul principal al pelerinajului nostru. Am aflat apoi ca si acolo a plouat torential, a fost lume multa, distanta mare pana la malul apei impusa de armata israeliana si nu s-a stiut pana la urma daca apa Iordanului s-a intors sau nu.

Cairo: azi e marti, urmatorul zbor direct spre Tel Aviv este vineri. O minte luminata din grup spune: Amman!  Noaptea la 11, zburam spre Amman, cu tot programul turistic organizat ad-hoc, prin telefon. Iesisem din cea mai puternica furtuna din desertul Sinai din ultimii 16 ani!

Si astfel, din aproape in aproape, Domnul ne-a indrumat pasii catre ceea ce aveam sa descoperim cu uluire: locul original al Botezului Domnului, in interiorul pamantului iordanian, la 600 m distanta de actuala albie (deviata) a Raului Iordan! Acelasi cu locul in care poporul lui Israel a trecut apa plecand de pe Muntele Nebo catre Pamantul Fagaduintei, locul in care Sf Prooroc Ilie s-a inaltat la Cer in carul de foc, locul in care a vietuit timp de 47 de ani, in adancul pustiei, Sf Maria Egipteanca!

19 ianuarie, Iordania; Boboteaza ( asa cum se sarbatoreste in Tara Sfanta). Ammanul este superb, curat, civilizat, hotelul foarte bun. Dimineata rece, dar insorita!

In drum spre granita cu Israelul, cerem partenerului iordanian sa accepte o scurta deviere de la traseu, pentru a vizita malul iordanian al raului, sa ne bucuram macar acum, cu intarziere, de vederea locului Botezului Domnului. Iordanianul se pune la dispozitia noastra (agreabil mod de a face turism!).  In loc de a ajunge doar la apa sfintita a Iordanului pentru a o atinge, aflam ca vom vizita un intreg sit arheologic, in care accesul este permis doar cu ghid, in anumite conditii de securitate (fiind la granita cu statul Israel). Pe drum, multe indicatoare in limba engleza cu Locul Botezului. Desi 90% din populatie este musulmana, totusi ei considera o mare onoare faptul ca pe teritoriul tarii lor se afla al treilea loc important al crestinatatii, dupa locul Rastignirii si Invierii Domnului Iisus Hristos (Ierusalim) si locul Nasterii Sale (Bethleem).

Vedere generala a siteului arheologic Betabara ( Bethany  Beyond the Jordan), cu dealul de pe care s-a inaltat la cer Sf Ilie ( palmierul), biserica de pe malul iordanian si, in departare, Israel – Jerihon; locul intrarii poporului ales in Tara Canaanului, locul Botezului Domnului.

Pana in anul 1994, cand s-a semnat tratatul de pace dintre Iordania si Israel, zona a fost militarizata. In 1997 au inceput lucrarile arheologice pentru descoperirea unor vestigii crestine, cautand localitatea “ Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan” ( Ioan 1,28; 3,26). Nu este vorba de Betania – localitatea Martei si Mariei ci de cealalta Betania, de pe malul opus al Iordanului, asa cum prevedea Noul Testament.

S-au descoperit astfel in areal 11 situri religioase foarte importante, printre care:

  • Locul Botezului Domnului Iisus, ramas necunoscut in ultimii 1000 de ani. Actuala albie a Iordanului este modificata fata de albia initiala ( vizibila inca), iar pe cursul albiei secate se gaseste un loc in forma de cruce, marcat de scari de marmura, piloni si fundatii ale unor biserici din primele veacuri crestine, locul fiind extrem de cautat de catre pelerini intre secolele 5 si 12.

Zona este mentionata ca atare in cateva marturii ale unor pelerini si calatori din primele veacuri. Astfel, Teodosie scrie (530 d. H.): “ la cinci mile nord de Marea Moarta, in locul in care Domnul a fost botezat, exista un simplu pilon si pe acesta a fost fixata o cruce de fier. Tot aici se gaseste Biserica Sf Ioan Botezatorul, care a fost construita de catre Imparatul Anastasius ( 451 – 518); aceasta biserica este foarte mare, fiind construita peste cateva sali inalte, pentru ca s-a tinut cont de revarsarea raului Iordan”. 40 de ani mai tarziu, Antonin martirul din Piacenza scria ( la anul 570): “ pe raul Iordan, acolo unde a fost botezat Iisus, in locul in care apa se intoarce… trepte de marmura coboara in apa.”. Un secol mai tarziu, Arculfus din Franta face observatii interesante ( 670 d.H.): “ la marginea raului se gaseste o micuta biserica patrata, construita, dupa cum se spune, pe locul in care au fost pastrate hainele Domnului la momentul Botezului Sau. Aceasta este ridicata pe 4 piloni de piatra, astfel incat sa fie inaccesibila, deasupra apei care se poate revarsa.” Prin urmare, exista acolo un imens bazin in forma de cruce pentru botez, in care pelerinii se cufundau pasind pe scari de marmura. In nord a fost descoperit ipsosul original, incrustat cu mii de cruci de catre cei botezati. Este de fapt singurul bazin in forma de cruce de pe Pamant care a utilizat apa Iordanului ca apa de botez. In prezent s-au descoperit vestigii a cinci biserici crestine si a unei imense sali de rugaciune ridicata inainte de secolul al 4-lea.

  • Pestera in care a locuit Sf Ioan Botezatorul si in care acesta a fost vizitat de catre Domnul nostru Iisus Hristos.
  • Dealul de pe care s-a inaltat la cer Sf Prooroc Ilie
  • Izvorul Sf Ioan Botezatorul, cu apa dulce, izvorand dintr-un punct al Dealului Sf Ilie si folosit de asemenea si pentru botez.
  • Locul in care a trait in pustiu Sf Maria Egipteanca, nu departe de locul Botezului

A fost singura zi insorita, frumoasa, calda, a acestei perioade, in contrast cu vijelia zilelor anterioare si cu ploaia si frigul celor care au urmat.

Iar la malul raului Iordan am mai avut o alta surpriza de proportii! Asa cum este filmata, de pe malul iordanian, apa ar fi trebuit sa curga in albie de la dreapta la stanga (spre Marea Moarta). Dar ceea ce am vazut arata astfel: pe langa malul iordanian apa curgea firesc, de la dreapta la stanga (spre aval) , iar pe langa malul israelian – pazit de soldati – pe jumatate de albie apa curgea in sens invers (de la stanga spre dreapta)!!! Practic, jumatate de apa avea un sens, cealalta jumatate sens contrar! 

Parintele Isaia ne-a spus apoi ca Sfintia Sa a vazut in ani, de mai multe ori, de aproape, Apa Iordanului la Boboteaza. A vazut ca aceasta curgea cu toata albia intr-un sens, dar niciodata nu a stiut daca sensul este cel firesc sau nefiresc… Cu aceasta ocazie, in anul 2010, exact in ziua de Boboteaza (si nu in ajun, dar in locul in care in ajun apele au fost sfintite de Patriarhul Ierusalimului si a Intregii Palestine)  Domnul ne-a aratat minunea in mod explicit: jumatate din albie a curs firesc, jumatate si-a intors cursul! 

Dupa furtuna din ajun, prea mult soare astazi, ca sa nu observam cu totii clar: apa Iordanului s-a intors si in acest an, intreg grupul pelerinilor romani aflat acolo prin voia Domnului poate depune marturie!

Suntem pe malul iordanian si apa curge firesc, langa acest mal, de la dreapta (dinspre Galileea) la stanga (spre Marea Moarta). Dar langa malul israelian, pazit de soldati, se vede clar ca apa curge invers (de la stanga la dreapta, cu valuri arcuite in sensul de curgere!). Desi minunea se intampla exact in fata lor, israelienii nu vad nimic!

Jumatate de albie curge intr-un sens, jumatate in sens contrar. Pe mijloc, forfecata, apa parca stagneaza si isi pastreaza luciul. Ne-am uitat minute in sir la aceasta minune…

Maria Chirculescu, Miriam Turism

19 gânduri despre ”19 ianuarie 2010: in ziua Bobotezei s-a intors Iordanul!

  1. gil zice:

    pai ati mai fost vreodata sa puteti compara ce a fost acum cu ce era in anii trecuti??preotii care au fost acum au fost in fiecare an de cativa ani buni si spun ca cel putin partial se poate spune dar in nici un caz nu a fost nici 30 la suta din ce a fost anii trecuti!! dar am sa pun nr de tel al preotilor care spun altceva decat maria !!am sa incerc miine sa fac rost de nr de tel sa vorbeasca fiecare om care vrea comentariul de la cineva care a vazut intoarcerea in zilele mai fericite..

    • miriamturism zice:

      Doamne ajuta!
      Da, Gil, am fost in si in 2008 si in 2009, la procesiunile din ajunul Bobotezii, pe malul israelian, si atunci a fost destul de putin vizibil fenomenul, dar cursul apei s-a intors integral – adica era clar ca toata apa merge in acelasi sens, spre amonte.
      Acum fenomenul a fost foarte ciudat, pt ca jumatate din curs mergea intr-un sens si jumatate in sens invers, pe mijlocul albiei apa parand ca ramane ca oglinda, stationara. De altfel, se vede si in fotografii. O sa incerc sa fac rost de inregistrarile celor din grup care au filmat.
      Retine te rog ca noi NU AM FOST IN AJUN – deci in 18 ianuarie – pt ca ne-am blocat in Sinai, ci am ajuns in 19 IANUARIE, exact in ziua de Boboteaza. Noi am fost in zi insorita, pe cand in 18 ian. 2010 a plouat, asa cum ne-au spus toti cei care au fost la procesiunea organizata pe malul israelian.
      Maria

  2. Sorin-George zice:

    Doamne ajuta!

    Prin cate peripetii ati trecut ca sa ajungeti la Iordan…! Dar cred ca bucuria vederii acestui râu sfințitor a ,,topit,, toată tulburarea pricinuita de zilele încrâncenate.

    O sa va trimit, asa cum v-am promis , acatistul sfantului Kukșa din Odessa. (am 2 variante ale acestiu acatist; acum o scriu pe prima, apoi o sa va trimit si varianta 2). Nu am reusit sa vi-l trimit pana acum din cauza unor probleme personale.

    Va rog mult sa ma anuntati si pe mine cand mai postati articole pe blog sau noutati pe site-ul miriamturism- poate printr-un newsletter sau un e-mail. Chiar voiam sa va intreb mai demult daca este vreun newsletter la acest blog sau la site.

    Va doresc sa aveti un procent cât mai mare de vise împlinite, cu ajutorul Sfintilor Trei Ierarhi Mari Dascali si Luminatori ai lumii: Vasilie cel Mare, Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul!

  3. roxana covaliu zice:

    Doamne ajuta! am o singura intrebare pentru Gil. TU PERSONAL ai participat vreodata la o astfel de procesiune, intr-o marte din Saptamana Mare sau de Boboteaza? doar atunci cand traiesti tu o astfel de experienta – pe care ti-o doresc din suflet cat mai curand – spun doar atunci poti pune la indoiala intamplarile altora – si de fapt nici atunci, caci fiecare dintre noi avem propriile incercari si nu totdeauna reusim sa fim vrednici, atat de vrednici cat sa-l vedem pe Dumnezeu, in Chipul Mantuitorului, Fiul Lui Preaiubit. Doar ajungand pe acele meleaguri poti percepe adevarata dimensiune a Dragostei Lui Dumnezeu pentru noi, muritorii de rand. Nu-ti spun mai mult, doar ma rog ca Bunul Dumnezeu , in marea sa Iubire pentru noi toti sa-ti ingaduie si tie sa-l zaresti macar, crede-ma, din acel moment nimic nu te mai poate dobora, iti da o putere extraordinara sa duci toate cate ti le gateste in calea-ti. Asa sa-ti Ajute Dumnezeu!

    cu dragoste duhovniceasca,
    roxana covaliu

    • miriamturism zice:

      Roxana,
      Mama ta a fost extraordinara, ne-a dat o lectie de credinta, vitalitate, putere a spiritului – in primul rand, la cei 75 de ani ai sai!! Cand am vazut-o ajungand razand pe varful Sinaiului, aproape ca ne-a venit sa aplaudam!! Iar in toate tulburarile aparute in grup pana ne-am gasit calea de iesire din Egipt a fost senina si echilibrata, asteptand cu credinta solutia potrivita! Cred ca Domnul o iubeste foarte tare!
      Cunoscand-o acum, am inteles puterea credintei tale – pe care o descoperisem la procesiunea venirii Luminii Pascale in 2008 si care se vede si in ceea ce scrii tu acum!
      Un medic care se sprijina atat de puternic in Cer poate fi un sprijin multora, aici pe pamant!
      Cu mare drag,
      Maria

  4. laura zice:

    Cred ca am stabilit o legatura sufletesca,caci se intampla a doua oara sa primesc mail de la dv. cu subiecte ce ma preocupa de ceva timp.Imi propusesem o excursie de Bobotaza la raul Iordan si cum nu a fost posibil am cautat pe net imagini video cu intoarcerea apelor Iordanului si citisem ca in 2009 nu s-ar fi intamplat.Ca sa nu mai spun ca vazusem la tv despre ploile torentiale din Israel si incercam sa ma consolez ca ratasem vizita Dar,sa revenim….Doamne,ce mult ma bucura entuziasmul si izbanda celor care au vazut apele Iordanului intorcande-se in 2010!Prin relatarea intamplarilor,insotite si de explicatii si imagini,imi doresc si mai mult sa ajung in Tara Sfanta si cat mai curand!Poate impreuna cu dv. Doamne ajuta!

  5. viopop zice:

    PRIN HARUL RALATARII TALE CAPTIVANTE, AM FOST ACOLO CU TINE, MARIA! TE FERICESC PT. ATATA DRAGOSTE SI MINUNI CRISTICE! NUMAI UNOR OAMENI CA TINE LI SE POATE OFERI ATATA LUMINA INTRU LUMINAREA CREDINTEI TUTUROR!
    SINCERE FELICITARI!
    DOAMNE AJUTA SI PE MAI DEPARTE!
    CU DEOSEBITA DRAGOSTE SI INALTA PRETUIRE
    VIORICA

  6. Patricia zice:

    Draga Maria!nu uita ca asa ceva nu se intimpla ca apa Iordanului sa se intoarca si dupa terminarea slujbei,asa dupa cum toti cei care am fost acolo de citeva ori stim destul de bine.Nu sa intimplat asta nici cind era liber sa ne scaldam in Iordan.Dar tine minte ce iti spun acum!!! aceasta minune sa facut special pt voi!!! Deaia a trebuit sa fiti prinsi de furtuna,sa descoperiti si ceva ceeace altii nu au descoperit.Ma bucur enorm duhovniceste,de cele descoperite de grupul vostru prin voia lui Dumnezeu,am citit si am plins de bucurie pt darul care ti-a daruit Dumnezeu.Asta e misiunea ta Maria !!! si sa constientizezi foarte bine ,ca Dumnezeu iti cere sa faci cunoscut oamenilor locuri Sfinte din toate tarile.Chiar daca treci prin foarte multe peripetii si multe alte……sa mergi inainte ca asa a fost si cu Moise profetul ,care era gingav si nu putea vorbi cursiv!vorbea Aron profetul in locul lui iar el facea minuni si vorbea cu Dumnezeu.Asa si tu!!!fire slaba,si delicata,insa Domnul conduce aceasta lucrare.Slavit fie numele Sau in veci . Amin

  7. pr nicusor sandu zice:

    minunata relatare, felicitari,

    m-am bucurat tare mult ca v-am cunoscut, spor in continuare cu pelerinajele,

    si iertare pentru suparari.
    salutari pr isaia

    • miriamturism zice:

      Doamne ajuta, Parinte Nicolae!
      Ma bucur ca v-a placut relatarea, aveam emotii – nu stiam cum o veti primi dv, participantii la pelerinaj ( a aparut si in Lumea Credintei ). E adevarat, au fost foarte multe lectii pentru noi toti pana sa primim darul iordanian, dar eu zic ca toate ne-au fost de maxim folos tuturor – deci, nici o suparare din partea mea!
      Si eu imi cer iertare si chiar mi-a parut rau ca la urma, in autocar – spre aeroport, nu am finalizat cuvantul cu un gand bun pt dv, mini-grupul din Egipt: toata dragostea mea pt dv! Sunteti niste oameni minunati, puternici, cu o structura foarte buna! Stiti cum i-a zis Domnul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul: ” Eu mi-am oprit dintre israeliti 7.000 de barbati, genunchii acestora nu s-au plecat inaintea lui Baal si buzele tuturor acestora nu l-au sarutat”. Mare lucru – sa nu fiti cu totii dintre cei alesi!
      Multa bucurie pentru Seighiul, increstinata noastra! Care este numele ei de botez, cum o vom apela de acum?

      Si o rugaminte: imi puteti da fragmentul de film de la apa Iordanului? Sa-i ajutam pe cei precum Toma Necredinciosul, sa-i intarim intru Domnul!

      Sarumana, Parinte si sa auzim numai de bine!
      Maria

  8. roxana covaliu zice:

    Va multumesc tuturor nu doar pentru cuvintele frumoase la adresa mamei mele, cat si pentru a-i fi fost alaturi in acele momente, dar mai ales pentru a fi ramas in inima ei sprijin si reper in fiece zi….

    Dumnezeu sa va binecuvanteze!

  9. simionjr zice:

    Doamne ajută!
    Dumnezeu face minuni în fiecare clipă – doar că noi nu ştim să le vedem.
    Minunile sunt pentru cei legaţi mai mult de materie.

  10. Sanda Nita zice:

    Doamne ajuta!
    …nu exista cuvinte in lumea asta pamanteasca sa poți explica momentele pe care le trăiești in Tara Sfanta!…cred ca fiecare dintre noi trebuie sa trăiască astfel de clipe!
    Va multumesc pentru tot -doamna Maria ,si numai gânduri bune!

    • miriamturism zice:

      Doamne ajuta, Sanda!

      Dumnezeu rasplateste si efortul sustinut de credinta: sa traversezi un ocean ca sa ajungi la Locurile Sfinte nu e tocmai putin lucru!

      Sarbatori cu pace si cu bucurie in suflet, de la Nasterea Domnului pana la Boboteaza!

      Cu mare drag,
      Maria Chirculescu

Lasă un comentariu