GEORGIA, 10 – 20 iunie 2014, 1350 euro ( grup de minim 11 pers)

GEORGIA 10 – 20 iunie 2014 Azize_nino

 

 

ZIUA 0, 10  iunie 2014, TBILISSI

Intalnire la Aeropotul Otopeni la ora 14,30, zbor Tarom Bucuresti – Istanbul la ora 16,25. Se ajunge la Istanbul la ora 17,40, apoi facem transferul de la Aeroportul Ataturk la Aeroportul Sabiha Gokcen, traversand Stramtoarea Bosfor (centrul orasului Istanbul) si trecand din Europa in Asia ! Zbor din Istanbul la ora 23,40, sosire in Tbilisi la ora 2,50. BINE ATI VENIT IN GEORGIA! Transfer la  hotel.

 

 

ZIUA 1 TBILISSI

Tbilisi-Georgia_2420311b - Copy

City tour  Tbilisi , capitala Georgiei si cel mai mare oras al tarii ( 1.5 milioane locuitori), oras fondat in sec 5 . Noi vom vizita adevaratul oras vechi . Vom avea posibilitatea sa intelegem istoria orasului, din primele veacuri si pana astazi, mergand pe stradutele inguste ale orasului vechi si admirand arhitectura religioasa si seculara:

  •          Fortareata  Narikala (sec 6 – 7),
  •          Biserica  Metehi (sec 5)
  •          Catedrala Sioni (sec 5) – care pastreaza Crucea Sf Nina,
  •          Biserica Anchischati – cea mai veche biserica din Tbilisi (sec 6),
  •          Biserica Mamadaviti (6 c.) in care Sf David a vietuit, inainte de a pleca in desertul Gareji
  •          Muzeul de arte frumoase,
  •          Cathedrala Sfintei Treimi – 2007.

Cina, cazare

ZIUA 2 : TBILISI  – MTSKHETA – TBILISI

Mic dejun. Plecare spre Mtskheta ( 20 km nord de Tbilisi) – fosta capital si unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Vestigiile orasului vechi dateaza cu mai mult de 1000 de ani  inainte de Hristos, iar Mtskheta a fost capitala Regatului timpuriu Georgian de Iberia, in perioada dintre secolele al 3-lea inainte de Hristos si al 5-lea dupa Hristos.  A fost locatia unei activitati crestine timpurii si asezarea in care Crestinismul a fost proclamat ca religie de stat in anul 337 (in regiunea Kartli). Mtskheta a ramas pana azi sediul Bisericii Ortodoxe Georgiene.  Bisericile vechi din Mtskheta fac parte din Patriomoniu UNESCO, pentru valoarea exceptionala a arhitecturii religioase din Caucaz. Vizitam: GeorgiaMtskhetaJvari

  • Catedrala Svetichoveli – care pastreaza Camasa lui Hristos, adusa in Georgia inca din secolul intai de catre un evreu grogian, Ilie, care se afrla in Ierusalim in zilele in care Iisus a fost rastignit pe Cruce.  Ilie a cumparat camasa lui Hristos de la un soldat roman de la Golgota si a adus-o in Georgia. Acasa a fost intampinat de catre sora sa Sidonia care, atingand camasa sfanta, indata a murit, de emotie. Camasa nu a putut fi scoasa din stransoarea manii ei , asa incat a fost ingropata cu ea. Locul in care Sidonia este ingropata, cu camasa lui hristos, se fla in interiorul catedralei. Mai tarziu, din mormantul Sidoniei a crescut un cedru imens. Sfanta Nina, cea intocmai cu Apostolii pentru georgieni ( sec 4), a cerut sa fie taiat acest cedru, din care au facut 7 coloane, pentru constructia bisericii. Cea de-a saptea coloana s-a ridicat singura in aer si doar dup ace Sf Nina s-a rugat o noapte intreaga, a revenit pe pamant. S-a spus ca din aceasta a saptea coloana, curgea un lichid sfant, care tamaduia toate bolile. Catedrala Svetichoveli a fost construita pe locul ales de Sf Nina si a reprezentat, timp de secole, cea mai importanta catedrala a Georgiei. Si loc de pelerinaj si de venerare. In present adaposteste scaunul Arhiepiscopului de Mtskheta si Tbilisi, care este in acelasi timp si catolicos-Patriarh al intregii Georgii..
  • Biserica Samtavro a Schimbarii la Fata si manastirea de maici a Sf Nina din Mtskheta, a fost construita de regele Mirian III de Iberia in secolul 4. Cunoscutul calugar georgian si nebun pentru Hriostos, Gabriel ( +1995) are mormantul in curtea aceastei biserici.
  • Manastirea Jvari  ( Manastirea Sfintei Cruci)  . Dupa traditie, la inceputul sec 4, Sf Nina (cea care l-a convertit la crestinism pe regale Miran III al Iveriei) a ridicat in acest loc o cruce mare de lemn, pe locul unui temple pagan. Crucea s-a dovedit a fi facatoare de minuni si drept urmare, a atras pelerine din intreaga zona a caucazului.Pe ramasitele acestei cruci de lemn, in anul 545 a fost ridicata o biserica mica. Actuala biserica a fost construita intre anii 590 – 605.
  • Manastirea Shiomgvime – Dupa traditie, prima comunitate monahala din acest loc a fost fondata in secolul 6 de Calugarul Shio, unul din cei 13 parinti asirieni care au venit in Georgia ca misionari crestini.  Se spune ca Sf Shio a petrecut ultimii sai ani de viata ca eremit intr-o pestera adanca de langa Mtskheta, numita mai apoi Shiomghvime (pestera lui Shio), dupa numele sau. Prima cladire – manastirea Sf Ioan Botezatorul – cu o biserica in forma de cruce, dateaza intr-adevar din acele timpuri, din anii 560 – 580 , iar pesterile locuite de monahi sunt vizibile si azi in jurul manastirii si de-a lungul drumului care duce la complexul monahal.

ZIUA 3:  KUTAISI

Mic dejun, apoi plecare spre KUTAISI ( vestul Georgiei, 221 km vest de Tbilisi). Al doilea oras al Georgiei ca marime ( 200.600 locuitori in 2013), capitala regiunii Imereti. Kutaisi a fost capitala vechiului regat de Colchis (descoperirile arheologice arata ca orasul a functionat ca si capitala a acestui regat inca din mileniul al 2-lea inainte de Hristos). Unii istorici considera ca in Argonautica – poemul grec despre Iason si argonautii scris de Apollonius Rhodius – Kutaisi a fost destinatia finala si resedinta regelui Aetes). Intre  anii 978 si 1122, Kutaisi a fost capitala regatului Georgian, iar intre sec 15 si anul 1810, capital regatului Imertian. In 1508 orasul a fost cucerit de Selim, fiul sultanului baiazid al 3-lea (Imperiul Ottoman). In 1810, Regatul Imertian a fost ocupat de Rusia tarista. In 1991 Georgia a devenit independenta. Vizitam: Kutaisi, Georgia

  • Catedrala Bagrati (Patrimoniu UNESCO) – sec. 11.
  • Manastirea Motsameta – este numita dupa mucenicia a doi sfinti, fratii David si Constrantin, duci de Margveti, care au fost martirizati de turci in sec 7.
  • Manastirea Gelati – 1106, UNESCO (optional)

Cina si cazare la Kutaisi.

ZIUA 4: KUTAISI – SVANETI – MESTIA

Mic dejun, apoi plecare spre SVANETI ( nord-vestul tarii). Orasul este locuit de svano, un subgroup etnic al georgienilor. Inconjurat de varfuri inalte de 3000 – 5000 m, Svaneti este cea mai inalta zona locuita din Caucaz. Patru din cele zece piscuri cele mai inalte din Caucaz sunt localizate in aceasta regiune, ca si cel mai inalt muntel din Georgia – Muntele Shkhara ( 5,201 m) . Arhitectura din Svaneti, in special turnurile ridicate in secolele 9-12, au dus faima acestei regiuni isolate, care este inclusa in Patrimoniul UNESCO. Svaneti-Georgia MESTIA – Muzeul de Istorie si Etnografie din Svaneti. Muzewul Mikheil Khergiani (1932–1969), alpinist. Biserica Lagami,  secolele 8-9.  Cina si cazare la Mestia.

ZIUA 5: USHGULI – MESTIA

Mic dejun, plecare spre Ushguli ( 2410 m) – satul situat la cea mai mare altitudine din Europa si care, datorita izolarii sale in Marele Caucaz, a ramas un exceptional exemplu de asezare montana medievala,  loc in care traditia, limba, cantecele folclorice si spiritualitatea sunt inca foarte bine pastrate si respectate. ??????????????????????????????? Satul Ushguli este faimos pentru cele mai mult de 200 de turnuri locuite, folosite frecvent in trecut si ca turnuri de aparare, fortificatii  –  cladiri intrate in patrimonial UNESCO. Va veti simti ca intr-un loc in care timpul a incremenit in perioada medieval. Ne reintoarcem in Mestia, cina si cazare.

ZIUA 6: MESTIA – ZUGDIDI – KUTAISI

Dupa micul dejun plecam la Zugdidi, oras din vestul georgiei, provincial istorica Samegrelo (Mingrelia). Muzeul de Istorie si Arhitectura Palatul Dadiani ( principala bogatie a muzeului este un acopermanat al Maicii Domnului). Cina si cazare in Kutaisi.

ZIUA 7: VARDZIA – TBLISI

Mic dejun, apoi plecare spre Akhaltsikhe ( 237 km sud). Vizitam Manastirea Vardzia, manastire rupestra (intr-o pestera) situata in sudul Georgiei, datata in a doua jumatate a sec 12. vp-georgia-vardzia Pesterile se intend in peretele de stanca pe aproximativ 500 m si avand 19 niveluri. Biserica Adormirii dateaza din anul 1180, epoca de aur a Imparatesei Tamara. Manastirea are o serie de pereti pictati. Locasul a fost abandonat dupa invazia otomana din sec 16, dar acum face parte din patrimonial de stat si urmeaza a fi isncris in patrimoniul UNESCO. Cina si cazare in Tbilisi.

ZIUA 8: TBILISI – GAREDJI – SIGNAGI

Mic dejun, apoi plecare la Kakheti ( 85 km est). David Gareja david_gareja_1024x558_b4y David Gareja este o manastire sapata in piatra, complex localizat in semi-desertul Muntilor Gareja, la granite estica cu Azerdbaidjanul. Complexul monahal include sute de chili, biserici, capele, trapeze si spatii de locuit scobite in stanca. Complexul a fost fondat in sec 6 de catre Sf David Garejeli, unul dintre cei 13 calugari asirieni sositi in Georgia ca misionari crestini. Ucenicii sai Dodo si Lucian au extins lavra originala si au fondat inca doua manastiri, cunoscute ca Dodo Rka si Natlismtsemeli (Botezatorul). In sec 9, manastirea s-a dezvoltat sub conducerea Sf Ilarion. In present, manastirea este subiect de disputa de granita intre Georgia si Azerdbaidjan, pentru ca parte din spatiile sapate in stanca apartinand mananstirii (pline de inscriptii in georgiana) sunt acum pe teritoriul azer (musulman), care refuza un schimb de regiuni, avand in vedere importanta strategica a locului.

Manastirea Sf Nina din Bodbe  Bodbe, St Nino - Copy Conform traditiei georgiene, Sf Nina cea Intocmai cu Apostolii pentru georgieni, s-a retras la Cheile Bodbe , in Kakheti, unde a trecut la Domnul ( 338-340). La ordinul regelui Miran III (284-361), o micuta manastire a fost construita pe locul in care Sf Nina a fost inmormantata. Manastirea a capatat o mare importanta in Evul mediu, devenind favorite regilor de Kakheti, care au ales aceasta manastire ca loc al incoronarii lor. In present manastirea este sediul Episcopiei din Bodbe ( 2 km distanta de Sighnagi, Kakheti) si unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorita mormantului Sf Nina. Signagi. Cina si cazare.

ZIUA 9: SIGNAGI – TELAVI – TBILISI

Mic dejun, apoi vizitam imprejurimile. Alaverdi Manastirea  Alaverdi – manastirea a fost fondata de catre calugarul asirian Iosif Alaverdeli, care a venit din Antiohia si s-a stabilit la Alaverdi, un mic sat si fost centru religios pagan dedicat Lunii. La inceputul sec11, Kvirike III de Kakheti a ridicat catedrala cunoscuta astazi sub numele de catedrala Alaverdi , in locul micutei biserici inchinate Sf Gheorghe. Cu o inaltime de 55 m, catedrala Alaverdi este a doua cea mai inalta cladire religioasa din Georgia, dupa recenta catedrala Sameba din Tiblisi.

Manastirea Ikalto – a fost fondata in sec 6 de Sf Zeno , unul dintre cei 13 calugari misionari asirieni. Manastirea este cunoscuta drept unul dintre cele mai semnificative centre cultural-scolastice din Georgia. La inceputul sec 12, in timpul regelui David a fost fondata in manastire o academie, de catre Arsen Ikaltoeli (din Ikalto). Academia din Ikalto invata sudentii stiintele teologice, retorica, astronomia, filozofia, geografia, geometria, dar si stiinte mai practice, cum ar fi ceramica, metalurgie, viticulture si vinificatie, farmacie. Sosire in Tbilisi, cina si cazare. ZIUA 10:  20 iunie , Plecare spre Romania.

 

Pretul programului, pentru grup de minim 11 persoane: 1350 euro.

Diferenta pentru cei care doresc camera Single: 150 euro.

Pretul cuprinde:

– bilet avion Bucuresti / Istanbul / Tbilisi si retur

– transfer in Istanbul intre cele doua aeroporturi ( doar in data de 10 iunie)

– transport auto in Georgia, cu autocar clasificat touristic

– transfer aeroport / hotel / aeroport

– cazare in hoteluri 3*

– demipensiune

– intrari la toate obiectivele cuprinse in program

– ghid local, vorbitor de limba engleza

– insotitor din partea agentiei de turism

 

Pretul nu cuprinde:

– tips ( bacsis) pentru ghidul din Georgia

– asigurarea medicala, asigurare storno ( acopera riscul de a pierde suma platita, in cazul in care turistul nu mai poate participa la pelerinaj, din motive obiective)

– alte cheltuieli in afara celor incluse la “ pretul include”

NOTE

  • Acte necesare: pasaport valabil inca 6 luni de la data plecarii
  • Pentru cetateni romani nu este necesara viza de intrare in Georgia
  • Este necesar a avea imbracaminte decenta pentru vizitarea locurilor sfinte; pentru femei – fusta si acoperamant pt cap (palarie, esarfa); pentru barbati – pantalon lung.
  • In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.
  • In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
  • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale, dar se incearca parcurgerea, cu buna intentie, a tuturor obiectivelor, indiferent de ordinea de vizitare

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

MIRIAM TURISM

Poiana Sarata nr 244, Jud Bacau Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180,   fax : 0234.337.990. E-mail :miriamturism@yahoo.com , office@miriamturism.ro, Site : www.miriamturism.ro

Un gând despre ”GEORGIA, 10 – 20 iunie 2014, 1350 euro ( grup de minim 11 pers)

Lasă un comentariu