Foto-reportaj: CRACIUN LA BETHLEEM

CRACIUN LA BETHLEEM,

Foto-reportaj

2 Bethleem, locul Nasterii Pruncului Iisus

Sugestie: porniti mai intai colindele …

Se ajunge rar la Bethleem de Craciun, mai ales că în Palestina sărbătorile se țin pe stil vechi, iar Nașterea Domnului se sărbătoreste in 6 / 7 ianuarie.

9 Biserica Nasterii Domnului, Bethleem, 6 ian 2008

Am avut bucuria să mă aflu la Bethleem în luna ianuarie în 2008 și în 2009 și m-au impresionat atât amplele manifestari de bucurie ale copiilor creștini palestinieni ( ei organizează procesiuni de strada, cu fanfară, în apropierea Bisericii Nașterii Domnului),

5 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian)

6 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian)

7 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian)

8 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian)

cât și frumusețea vecerniei din ajunul Craciunului și a Sfintei Liturghii de noapte, oficiată de Patriarhul Ierusalimului și a întregii Palestine și la care mulți pelerini se împartașesc.

15 Preoti romani la sarbatoarea Nasterii Domnului din Bethleem. Pr Roman si Pr David, ghizi ai pelerinilor romani in Tara Sfanta si Pr Isaia.

14 Biserica din Bethleem, slujba de noapte, Craciun 2008

12 Vecernia din ajunul Craciunului ( seara de 6 ian)

16 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2008

18 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2008

19 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

21 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

22 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

23 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

24 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

25 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

26 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

27 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

28 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

29 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

Dar cel mai impresionant lucru este minunea apariției, cam cu două săptămâni înainte de Craciun, a Stelei care a călăuzit magii către Peștera Nașterii, o stea mare și foarte luminoasă ( fiecare o vede la măsura credinței sale, așa se spune) care apare în fiecare noapte în această perioadă și care în noaptea de Craciun se așează chiar deasupra Bisericii Nașterii Domnului din Bethleem!

13 sosire la Biserica din Bethleem, pt slujba de noapte, Craciun 2008

Biserica Nașterii din Bethleem, ridicată de către Sânta Împărăteasă Elana în secolul al IV-lea și renovată și mult mărtă de căre Împăratul Iustinian în secolul al VI-lea, este singura biserică creștină rămasă întreagă după invazia perșilor în Țara Sfnântă din anul 614, motivul fiind acela că cei Trei Magi de la Răsărit reprezentați în această biserică purtau veșminte persane și… au fost asimilați de perși ca fiind unii dintr-ai lor!

Adorazione dei magi

Mozaic sec VI: Trei Magi de la Rasarit – Basilica Sant Apollinare Nou, Ravenna

Biserica Nașterii Domnului din Bethleem este ridicată peste Peștera în care S-a născut Pruncul Iisus (identificată ca atare încă din secolul întîi), aceasta aflându-se acum exact sub altar. Locul Nașterii este marcat printr-o stea de argint cu 14 brațe, dăruită de poporul român.

Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 1

Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 2

Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 4

In Pestera din Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 5

Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 3

În ianuarie 2008, stând la rând să intru pentru închinare în Peștera in care S-a născut Pruncul Iisus, m-am mirat să mă întalnesc acolo și cu o familie de musulmani, care veniseră de asemenea să venereze acest loc sfânt. Astfel am aflat ca pentru ei, Iisus este un mare profet, iar Maica Domnului este cea mai sfântă femeie din Coran.

Dar peste timp, a rămas pentru mine absolut specială icoana Maicii Domnului din Bethleem, icoană de mari dimensiuni, amplasată în biserică, la intrarea în peștera de sub altar.  În această icoana, Maica Domnului zâmbește ( o reprezentare rară), iar zâmbetul ei are atâta căldură si gingășie, că îți merge direct la inimă. Este de altfel una dintre marile icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, însăși Țarina Ecaterina a Rusiei și-a dăruit bijuteriile pentru a o împodobi, în urma unei minuni înfăptuite de Maica Domnului pentru ea.

1 Bethleem, icoana Maicii Domnului cu Pruncul

10 intrarea in Pestera Nasterii, sub altarul Bisericii din Bethleem

11 intrarea in Pestera Nasterii, sub altarul Bisericii din Bethleem

Se spune chiar că icoana este pictată de către Sf Apostol și Evanghelist Luca.

Asezamantul Romanesc de la Ierihon, 2011,

Așezământul Românesc din Ierihon sărbătorește de asemenea cu emoție și mare fast Nașterea Domnului, aceasă sărbătoare fiind hramul bisericii așezământului.

Acum, în zilele marelui praznic al Nașterii Domnului, să ne amintim că peșterea din Bethleem s-a umplut de lumină sfântă la Nașterea Pruncului Iisus

Bethleem, nov 2012

și să ne bucurăm de prezența minunată a Mântuitorului printre noi, cântându-I încetișor un colind românesc:  Astăzi S-a născut Hristos, Mesia cel luminos, laudați și cântați și va bucurați!

Cu bucurie în suflet, tuturor celor apropiați nouă, vă dorim 

SĂRBĂTORI BINECUVÂNTATE , cu sănătate, pace în suflete și pace în lume!

LA MULȚI ANI!

Cu adâncă considerație,

Maria Chirculescu

Miriam Turism

3 gânduri despre ”Foto-reportaj: CRACIUN LA BETHLEEM

  1. Florica zice:

    Foarte frumos ,ne ungem sufletele cu asa imagini spirituale pe care il rugam pe bunul Dumnezeu sa ne poarte pe bratele sale si sa ne ierte de toate relele .Amin

Lasă un comentariu