STATISTICA COVID-19, ROMANIA. DE CE?

HRISTOS A INVIAT!

Este intre mine si Tine, Iisuse: bucuria Invierii Tale a fost imensa, coplesitoare si a rupt toate lanturile cu care sufletul a fost legat, in aceasta perioada opresiva in care statul ne-a impiedicat sa ne manifestam credinta ortodoxa, stramoseasca, in plina perioada pascala!

Inca intreaga planeta este blocata, absurd, de aceasta epidemie COVID19, iar Romania s-a aliniat. Dar spre deosebire de celelalte popoare, noi ortodocsii avem „scapare” in fata aberantelor constrangeri administrative, paralizante: fugim catre Cer, vertical, in rugaciune, si CREDEM cu Toma ca Domn si Dumnezeu este Iisus care iata, tocmai a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand!

Tocmai de aceea, revenind la statisticile zilnice cu care monitorizam epidemia COVID19, pentru analiza indicatorilor ne stabilim o noua perioada de referinta, la care ne raportam incercand sa intelegem ce se intampla in realitatea romaneasca : perioada Patimilor si a Invierii lui Iisus, 17-19 aprilie 2020.

LUNI 20 aprilie 2020 – a doua zi de Pasti

Numar de cazuri noi /zi

In ceea ce priveste numarul cazurilor noi de persoane declarate infectate cu COVID19, constatam ca azi, dupa Invierea Domnului, s-au inregistrat doar 190 cazuri, un nivel extrem de redus (ca la inceputul declararii epidemiei). In plus, suntem in a 4a zi de scadere consecutiva a numarului de noi bolnavi (Joia Mare – 491 cazuri, azi luni a doua zi de Pasti – 190 cazuri noi).

Cel mai mare numar de teste aplicate zilnic din intreaga perioada a epidemiei in Romania a fost in data de 17 aprilie (Vinerea Mare), adica 6176 teste (in general, media zilnica este cam de 3800 teste). La aceeasi data, vineri, au fost inregistrate 360 cazuri noi (5.8% din persoanele testate au fost declarate pozitiv, infectate).

Astazi luni au fost testate 4880 persoane, din care pozitive 190, deci procentul de imbolnavire este de 3.9% (cel mai mic din seria de date analizata).

Considerand doar acest indicator, varful epidemiei este evident depasit si epidemia regreseaza.

Numărul de cazuri vindecate și numărul de decese

Cel mai mare numar de vindecari/zi din aceasta epidemie (linie albastra) a fost inregistrat in Sambata Mare (18 aprilie), adica 222 persoane. Astazi luni s-au inregistrat 125 persoane vindecate.

Situatia deceselor cauzate de COVID19 (linie neagra) este constanta de trei zile: cate 17 decese pe zi.

IHME, institutul de evaluare in medicina care face parte din Universitatea din Washington, arata clar in prognoza sa pentru Romania ca epidemia din tara noastra este in regres, iar pentru astazi 20 aprilie indica o mortalitate de 28 persoane.

Aceasta prognoza, dupa ajustarea recenta (din 17 aprilie), arata de asemenea ca varful epidemiei este depasit de 3 zile („3 days since projected peak in daily death”).

Comparatie dintre prognoza IHME (verde) si evolutia deceselor COVID19 din Romania (negru):

Constatam ca in fiecare zi numarul de decese inregistrat este mult sub previziune, iar in Vinerea Mare cazurile raportate au reprezentat abia 41% din prognoza (decese, prognozat: 32, raportat: 13).

Previziunile IHME Washington sunt validate ca fiind corecte pentru celelalte tari evaluate (marje de eroare rezonabile), dar pentru Romania, cu toate ajustarile periodice efectuate, constatam ca evolutia este mult sub asteptarile institutului american.

La indicatorul decese totale (cumulate de la inceputul epidemiei pana astazi), situatia este si mai stranie:

La prognoza din 8 aprilie 2020 se preconiza ca epidemia din Romania va raporta, pana la data de 4 august 2020 (data la care epidemia se va stinge), un numar de 804 decese COVID19.

Dupa ajustari succesive (ultima din 17 aprilie), IHME isi reduce evaluarea numarului total de decese in aceasta epidemiei, la 618 decese.

Aceasta inseamna ca, in interval de 9 zile (intre 8 si 17 aprilie), institutul american (care produce evaluari si previziuni cu acuratete ridicata), si-a redus cu aproape 25% estimarea numarului total de decese care vor fi cauzate de COVID19 in Romania pana la data terminarii epidemiei (de la 804 la 618 decese estimate pe baza modelarii matematice) !

Marja de eroare este absolut de neacceptat pentru un institut stiintific de prestigiul IHME Washington! Iar daca pentru marea majoritate a tarilor analizate prognozele stiintifice sunt corecte, se pare ca exista in cazul Romaniei un element necuantificat (sau necunatificabil) care nu a fost luat in considerare intre premizele in baza carora se fac aceste modelari.

Si ca nedumerirea sa fie si mai mare, astazi 20 aprilie, numarul total de persoane decedate din cauza COVID19 in Romania este de 451, fata de 516 decese indicate de prognoza pentru aceasta data (si ajustata in urma cu 3 zile).

In mod cert, epidemia din tara noastra este, ca amploare, mult SUB nivelul previzionat de oamenii de stiinta americani si romani si sub nivelul asteptat de autoritati.

In plus, epidemia COVID19 din Romania, care este prognozata (IHME Washington) a se termina la data de 1 mai 2020 (zero decese), chiar daca va determina decesul a 804 persoane (cum spun oamenii de stiinta americani), va afecta astfel un procent de 0.004% din populatia Romaniei. Acesta este riscul maxim asumat de autoritati, in plan demografic.

Oficialii romani, care cunosc foarte bine aceste cifre (am lucrat numai cu date oficiale), sustin ca asteapta un val nou de imbolnaviri (si dupa Pasti si in toamna!) care sa justifice mentinerea masurilor opresive din starea de urgenta declarata cu larghete de presedinte, pentru inca 30 de zile!

Cert este ca Dumnezeu le-a stricat planurile, atat in Postul Mare cat si in perioada pascala, realitatea fiind total diferita de mesajele apocaliptice distribuite prin mass-media.

Vom continua monitorizarea zilnica a datelor oficiale comunicate de Departamentul pentru Situatii de Urgenta – date pe care se bazeaza deciziile politice ale presedintelui Romaniei, care ne afecteaza pe toti.

Ec. Maria Chirculescu

Statistici zilnice COVID19: https://miriamturism.wordpress.com/

Surse: DSU, IHME Washington

Ziua anterioara – pagina urmatoare

Un gând despre ”STATISTICA COVID-19, ROMANIA. DE CE?

  1. Aurica zice:

    Paste Fericit tuturor ortodocsilor ori unde s-ar afla!
    Multumesc tuturor celor care ne ajuta in rugaciune , increderea ,pace si dragoste pentru a putea sarbatori Sfintele Pastii impreuna.

Lasă un comentariu