CAFEA, IN TARA EI DE ORIGINE (Etiopia 5)

Ceremonia traditionala de preparare a cafelei face parte din cultura etiopiana si se practica zilnic, si astazi.

Dureaza minim o ora si este motiv de socializare – intalnire cu familia, prietenii, musafirii…

In locul in care se organizeaza, se rasfira pe jos iarba verde,

se tamaiaza

si apoi incepe prepararea cafelei, pornind de la boabe crude – care se prajesc intr-o tigaie speciala, pe jar,

apoi se macina manual, se fierbe apa intr-un vas traditional si se prepara bautura de cafea,

care apoi se serveste tuturor in niste cescute specifice.

Persoana care indeplineste aceasta ceremonie este de obicei gazda si este o mare onoare sa se afle in acest rol.

Langa cafea se servesc floricele de porumb sau alte seminte sau snack-uri traditionale. In ceasca se pot adauga frunze de cardamon.

Shopping: In Addis Abeba, capitala Etiopiei, exista un magazin celebru, Tomoca, din care puteti cumpara Cafea Arabica (traditionala etiopiana).

Din strada nu il remarcati, in interior insa… este ideal pentru a cumpara cel mai bun cadou pe care il puteti aduce celor dragi, din Etiopia!

Istoria cafelei – Totul a pornit de la niste capre din regiunea Kaffa (sud-vestul Etiopiei), prin anul 850 d.H!

Un pastor numit Kaldi a observant ca  acele capre care mancau dintr-un anume arbust erau mai zburdalnice si mai viguroase. A inceput si el sa manance fructele arbustului si a constatat ca are o energie mai mare. 

Kaldi a aratat fructul rosu unui calugar dintr-o manastire din apropiere, dar acesta l-a aruncat in foc, boabele arse… emanand o aroma minunata! De aici si pana la aparitia primei cesti de cafea nu a mai fost decat un pas!

Calugarii manastirii au inceput si ei sa consume fructele de cafea si au constatat ca le-a fost mai usor sa se concentreze in timpul rugaciunilor de noapte.

Primii care au inceput sa consume regulat o bautura din frunzele uscate ale arbustul de cafea au fost calugarii (in Etiopia, frunzele se numesc  Quti). Apoi comerciantii arabi care au calatorit in Etiopia au aflat de noua bautura si au inceput si ei sa o bea.

Un comerciant spaniol a dus in India bautura etiopiana si a numit-o Cafea.

In Etiopia, cafeaua se numeste Buna, iar frunzele se numesc Quti. Etiopienii beau de asemenea coaja argintata a cafelei, pe care o numesc Keshier (se exporta in tarile arabe, dar restul lumii o ignora).

Exportul de Cafea Arabica este prima sursa de venit pentru Etiopia (al 6-lea producator mondial de cafea si cel mai mare din Africa). Interesant este faptul ca 98% din productia de cafea etiopiana provine din mici ferme particulare (cafea salbatica) si nu din culturi mari, astfel incat aproximativ 25% din populatia Etiopiei depinde, direct sau indirect, de productia de cafea, care se realizeaza manual.

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s