Vindecare prin credinta (Etiopia 4)

Este socant sa vezi etiopieni bolnavi, venind la cura de 7 zile intr-o tabara religioasa, de langa un izvor sfant, cautand tamaduire in Biserica precum restul lumii in statiuni balneoclimaterice!

In partea vestica a orasului Gondar (UNESCO) exista o biserica pe care de obicei turistii nu o viziteaza, Biserica Debre Tsehay Kusqam Mariam (deschisa de la 06 la 08 dimineata). Este ridicata in 1732 in incinta palatului regal al Imparatesei Mentewab si este inchinata Fecioarei Maria; dar biserica poarta in denumire si numele Kusqam, care trimite la o locatie din centrul Egiptului, in care Pruncul Iisus a facut minunea aparitiei unui izvor in desert (Deir Al-Muharraq), in timpul Fugii in Egipt.

Pentru etiopieni, dincolo de relevanta istorica si turistica a ruinelor palatului imperial din sec al XVIII-lea, ce este mai important este complexul ecleziastic, care cuprinde, pe langa biserica, si o scoala bisericeasca (pentru copii intre 5 si 12 ani) si tabara cu izvorul vindecator, tabara care pur si simplu ne-a socat nu doar ca idee, ci si vizual!

Multime de oameni (bolnavi sau nu, nu avem cum sa stim la prima vedere), care stau in corturi de rafie, in conditii inacceptabile pentru noi…

Bolnavii nu sunt separati, nici macar copiii (pediatrie) de adulti, dimpotriva: mananca impreuna (la intrare este o femeie care prepara Ingera, painea etiopiana),

se roaga impreuna, timp de sapte zile – in comunitate, precum apostolii si crestinii primelor veacuri.

Ei vin in locul acesta sfant la Doctorul lor – Dumnezeu, care lucreaza prin preoti.

Bolnavii participa zilnic la slujbe si la ritualul stropirii cu apa sfintita.

Este amenajat un loc cu dusuri cu apa sfintita, la care nu au avut accees decat preotii din grupul nostru (nu intreg grupul de vizitatori). Izvorul tamaduitor de aici poarta numele Sfantului Macarie.

Sub acoperisul de tabla – instalatia de dusuri cu apa sfintita, tamaduitoare.

Bolnavii care au probleme la cap isi pun in urechi si in varful capului vata cu ulei sfintit, in multe locuri din tabara se arde tamaie (in aer liber) si,

prin puterea credintei lor, oamenii acestia SE VINDECA de cele mai grave boli (cancer, SIDA, diverse boli trupesti si sufletesti).

Fetita aceasta minunata, cu cruce la gat (toti crestinii etiopieni poarta la gat crucea primita la botez) are in urechi si pe crestetul capului vata cu mir, ceea ce inseamna ca are o boala la cap – dar ne zambeste linistita si senina si se joaca impreuna cu alti copii, ca si cum nu ar avea nici o problema!

Dar are dreptate in atitudinea ei:

„Domnul este luminarea mea şi mântuirea mea; de cine mă voi teme? Înconjurat-am şi am jertfit în cortul Lui jertfă de laudă. Îl voi lăuda şi voi cânta Domnului!” (Psalmul 26)

Bineinteles ca si noi, crestinii ortodocsi romani, stim de taina Sfantului Maslu si de multime de minuni savarsite prin rugaciune, mijlocitori fiind preotii Bisericii noastre. Dar aici vorbim de un fenomen de masa, foarte puternic si generalizat…

Poate ca poporul etiopian este foarte sarac si oamenii nu-si permit un doctor; dar de fapt, este mult mai mult decat atat, este vorba despre CREDINTA, asa cum probabil se manifesta ea in primele veacuri crestine. Au fost semnalate cazuri cand medicii implicati in programe etiopiene de eradicare a bolilor au cerut oamenilor… sa ia medicamente cu apa sfintita, considerand ca nu pot exista incompatibilitati – tendinta etiopienilor fiind aceea de a merge in astfel de situatii mai intai catre Biserica.

Seninatatea si firescul cu care poporul etiopian isi traieste atat starea de boala, cat si relatia directa cu Domnul, in acest inceput de Mileniu Trei, ni s-au parut fara egal in intreaga lume crestina – cel putin, in cea descoperita pana acum!

Vindecarea prin credinta ortodoxa, in tabara religioasa de la Gondar, a reprezentat una dintre cele mai puternice impresii pe care ne-a lasat-o Etiopia anului 2020!

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s