Lacul Tana, Biserica NARGA SELASSIE (Etiopia 2)

Dupa 3 ore de navigare catre centrul Lacului Tana (cel mai mare lac etiopian, aflat la 1788 m altitudine),

am ajuns la Insula Dek, pentru a vizita biserica rotunda Narga Selassie / Sfanta Treime (sec XVI) – drum lung, dar a meritat din plin!

In manastirile de pe Lacul Tana etiopienii au ascuns, timp de secole, cele mai mari valori ale Bisericii lor, in perioadele in care tara era in pericol de a fi invadata…

Biserica Narga Selassie este exceptionala datorita frescelor din sec XVII, pictate in culori naturale (din plante, pietre, sange de animale), foarte bine pastrate si care ilustreaza Biblia si cartile sfinte etiopiene (Minunile Maicii Domnului, Minunile Sf Arh Mihail, Minunile Sf Arh Gavriil…)

Bisericile etiopiene sunt fie circulare (cele mai multe), fie rectangulare (bazilica, mai ales cele din sec IV), fie biserici in stanca, rupestre (Lalibela, Debre Damo…).

Cele circulare sunt construite astfel: naos (in afara bisericii, aici se roaga credinciosii), locul de impartasanie si Sfanta Sfintelorlocul central, in care nu intra decat preotii si anumiti diaconi (altarul). Cele trei segmente ale bisericii etiopiene fac trimitere la Sfanta Treime.

In Sfanta Sfintelor se afla Tablele Legii cu Cele Zece Porunci si Chivotul Legii (fiecare biserica din Etiopoa are o replica a Chivotului Legii, pentru ca ei sustin ca detin la Axum Chivotul furat de la evrei acum 3000 de ani).

In Sfanta Sfintelor se intra urcand patru trepte – cei 4 Sfinti Evanghelisti.

Biserica are 12 usi foarte inalt (4m), facute din cate o singura bucata de lemn fiecare (sicomor) – cei 12 apostoli.

PICTURILE (pictate pe panza lipita apoi pe perete) sunt minunate si pline de semnificatii biblice – Vechiul si Noul Testament.

Cateva exemple:

Sfanta Treime, sub forma Celor Trei Batrani (reprezentare etiopiana, cult ortodox oprit la nivelul sec V, anterioara reprezentarii Sfintei Treimi a lui Rubliov / sec XIV – considerata acum canonica in bisericile ortodoxe rasaritene).

Crearea Evei din coastra lui Adam…

Iesirea poporului ales din Egipt, condus de Moise. Trecerea prin Marea Rosie.

Sfintii sunt reprezentati din fata, chip cu doi ochi; necredinciosii sunt reprezentati din profil, cu un ochi – aici Faraon si armata egipteana, acoperiti de Marea Rosie dupa traversarea acesteia de catre evrei.

Rastignirea si Patimile Mantuitorului

Maica Domnului, careia Iisus ii promite ca va indeplini tot ceea ce ea ii va cere.

Cei 9 sfinti monahi sirieni care au adus monahismul in Etiopia si au avut un rol major in raspandirea crestinismului in aceasta tara (sec VI)

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pazitorii Portilor Raiului (sunt intotdeauna pictati pe usile de intrare in Sfanta Sfintelor).

Veniti cu noi in Etiopia si veti afla multe alte astfel de comori ale artei sacre etiopiene!

Maria Chitculescu,

Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s