Hram la Manastirea SF SAVA, Pustiul Iudeii. 18.12.2019

Fotografiile si video sunt facute in timpul noptii, la slujba de priveghere din 17/18 decembrie 2019 si apoi la Sfanta Liturghie, care a inceput la ora 3 noaptea si sa fost oficiata in prezenta Patriarhului Teofil al III.lea al Ierusalimului, cu participarea a 4 arhierei. In manastire au acces doar barbatii (ca la Sf Munte Athos).

Hramul manastirii, sarbatoarea Sf Sava cel Sfintit, se tine in 5 decembrie (stil nou)/ 18 decembrie (stil vechi).

Sf Sava cel Sfintit a intemeiat manastirea din Pustiul Iudeii (25 km de Ierusalim) in anul 483, aceasta fiind astazi considerata una dintre cele mai vechi manastiri locuite din lume.

Manastirea Sf Sava a fost in toate epocile istoriei sale si este si azi un puternic centru de spiritualitate ortodoxa, locul in care a fost conceput Tipiconul – cartea care cuprinde randuielile de slujba pentru intreg anul (reguli respectate si acum in toate manastitile ortodoxe din lume), manastirea care a opus rezistenta tuturor schimbarilor istorice (politice, economice, religioase) potrivnice Dreptei Credinte.

Prima mare manastire a Tarii Sfinte (sec 5) a avut un secol 6 – de aur pentru viata ascetica, un secol 8 – de aur pentru scriitorii si psaltii care au vietuit si creat in manastire… Si se spune ca ultima Sfanta Liturghie a lumii acesteia se va sluji aici, la Manastirea Sf Sava din Pustiul Iudeii.

Sf Sava cel Sfintit, intemeietorul manastirii, a trecut la Domnul in anul 532, iar astazi sfintele sale moaste se afla din nou acasa. In timpul Primei Cruciade (1096-1099) moastele Sfantului Sava au fost furate de cruciati si duse la Venetia, unde au stat aproape 800 de ani, invesmantate in vesminte catolice; abia in anul 1963 au fost redate manastirii, asa cum a proorocit Sf Sava in timpul vietii sale.

„Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sava, Părintele nostru, Cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

Foto: Pr. Grigore

Sfanta Liturghie de hram, 18 dec 2019, ora 03.
Acatistul Sf Sava cel Sfintit, Hram la Manastirea Sf Sava, 17/18 dec 2019

Viata Sf Sava cel Sfintit: CLICK

Acatistul Sf Sava cel Sfintit: CLICK

Maria Chirculescu,

Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s