EGIPT, Samanoud, Delta Nilului. Sf Mc ABANOUB (12 ani)

Sfantul Mucenic ABANOUB, sfantul copil (12 ani) pe care il iubeste tot Egiptul crestin, a trait in sec al III-lea, dar este mare facator de minuni pana astazi (mai ales probleme legate de copii si tamaduitor – si de boli foarte grave).

Sf Abanoub si-a marturisit credinta in Hristos pe vremea prigoanelor impotriva crestinilor, din vremea Imparatului Roman Diocletian.

A suferit chinuri ingrozitoare – i.au fost scoase toate organele din abdomen, a fost spanzurat cu capul in jos, i.au taiat mainile si picioarele… dar mereu a fost tamaduit de Domnul, prin Sf Arhanghel Mihail.

Pentru exemplul sau, mai mult de 8000 de crestini s-au intarit in credinta si au devenit mucenici. Moastele lor sunt de asemenea in Biserica din Samanoud…

Biserica din Samanoud, din inima Deltei Nilului (delta acum asanata si devenita teren agricol) este ridicata pe unul dintre locurile de oprire ale Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, ale Sf Iosif, in timpul Fugii in Egipt.

Sfanta Familie a poposit acolo timp de 17 zile, timp in care Maica Domnului a framantat paine intr-un vas mare de granit, pastrat pana astazi.

Fantana / izvorul din spatele actualei biserici a fost binecuvantat de Insusi Copilul Iisus si da apa buna de baut si acum, dupa 2000 de ani…

Asadar, in primii ani ai vietii Sale pamantesti, Mantuitorul nostru si Sfanta Sa Maica au trait o scurta perioada in acest loc din Samanoud, sfintindu-l!

Peste trei secole, exact in acelasi loc, copilul Abanub avea sa sufere mucenicia pentru Hristos, acum aflandu-se in Cer, langa Domnul pe cate a ales sa Il slujeasca si langa cei 8000 de mucenici… (nu sunt multe biserici in lume cu atat har peste har…!)

Acum Biserica Copta (crestina) este situata in mijlocul unei piete alimentare supra-aglomerate, intr-un oras musulman, iar accesul grupurilor de vizitatori crestini catre biserica se face NUMAI cu asistenta politiei locale!

Pentru rugaciunile Sf Abanoub, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne copiii si da tuturor celor care se indreapta catre tine, rezolvarea tuturor problemelor de viata, liniste sufleteasca si sanatate. Si mantuire!

Maria Chirculescu

Miriam Turism