Calatoria Arhiepiscopului IOAN de Novgorod pe drac la Ierusalim (+1186)

In scurta noastra vizita la Kremlinul din Novgorod (sec X-XI) ne-am inchinat si la mormantul Sf Arhiepiscop IOAN de Novgorod (+1186, sarbatorit in 7 / 20 septembrie).

Stiam de viata sa minunata ca om al bisericii – primul arhiepiscop al Novgorodului ales independent, pentru ca pana atunci ierarhii novgorodeni erau numiti de la Kiev, care a pastorit 21 de ani (1165-1186).

Stiam si episodul minunat in care, spre finalul vietii sale, suparat fiind pe un diavol care il sacaia in timpul rugaciunii, l-a „blocat” pe acesta intr-un vas cu apa, facand semnul crucii. Si pentru ca dracul tipa, cerand sa scape, Arh. Ioan i-a poruncit sa il duca in aceeasi noapte la Ierusalim si pana dimineata sa-l si aduca inapoi.

Diavolul s-a transformat in cal, sfantul si-a facut cruce si l-a incalecat, apoi a ajuns la Ierusalim, unde l-a legat pe drac sa nu plece. Apoi a ingenunchiat in fata usilor Bisericii Sfantului Mormant, care s-au deschis singure, s-au aprins si candelel si lumanarile, iar vladica s-a inchinat cu cutremur la Mormantul Domnului si la toate locurile sfinte din biserica. Cand a terminat si a iesit din biserica, usile s-au inchis singure, iar Sf Arhiepiscop Ioan a incalecat pe diavol si in aceeasi noapte s-a intors in Novgorod.

Cand l-a eliberat pe drac, acesta i-a spus sa nu povesteasca umilitoarea intamplare (pentru el), pentru ca altfel ii va da mari ispite. Dar dupa o vreme, la o discutie duhovniceasca, sfantul a povestit ca stie un om care… (si a spus toata istoria). Diavolul s-a razbunat, facand oamenii sa vada uneori o curtezana iesind din chilia arhiepiscopului, astfel ca, inselati fiind, locuitorii Novgorodului s-au hotarat sa il alunge pe pastorul lor. L-au pus pe o pluta si l-au lasat sa mearga la vale, pe raul Volhod, gandid sa-l piarda astfel.

Doar ca, minune, pluta a mers in amonte, spre resedinta episcopala (manastirea Iuriev), locuitorii intelegand ca greseala este al lor, iar vladica este omul lui Dumnezeu! Acesta i-a iertat si a fost repus cu procesiune mare in scaunul episcopal.

In Catedrala Sfanta Sofia (din 1050, azi cel mai vechi locas de cult din Rusia) se afla Icoana Maicii Domnului „Znamene” / „a Semnului”, care isi poarta numele de la minunea intamplata in timpul vietii Sf Arhiepiscop Ioan de Novgorod.

Timp de trei zile, cetatea a fost asediata de armata din Suzdal – lupte fratricide, intre cetati rusesti – timp in care Sfantul Arhiepiscop Ioan s-a rugat continuu. In timpul rugaciunii, a avut o descoperire, cum ca o icoana a Maicii Domnului din Bisreica Sf Ilie trebuie adusa si sa fie asezata pe zidurile Kremlinului. Maica Domnului si-a schimbat privireai icoana, cand o sageata a armatei din Suzdal a atins-o in arcada ochiului (semnul exista pana astazi pe icoana), iar peste atacatori s-a lasat intunericul, acestia incepand sa se omoare intre ei… Novorodenii s-au vazut astfel izbaviti de la pieire, printr-o minune a Preasintei Nascatoare de Dumnezeu!

Filmul rusesc Calugarul si demnul (2016), unul dintre cele mai premiate filme ortodoxe, este inspirat din viata Sfantului Arhiepiscop Ioan de Novgorod.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s