Ascensiune de zi pe Muntele Sinai

Muntele Sinai (2285 m altitudine), munte sacru pentru cele trei religii monoteiste – evrei, crestini si musulmani – este locul in care Moise a primit de la Dumnezeu Tablele Legii cu Cele Zece Porunci, perfect valabile si astazi!

Dar daca Moise, acum 3600 de ani, a urcat pe muntele stancos si arid, abrupt si fara carari si a stat pe varful acestuia , intr-o pestera, in post si rugaciune timp de 40 de zile, calatorul grabit de astazi poate face aceasta ascensiune si in jumatate de zi!

Noi am urcat pe jos in Duminica Floriilor, am plecat la ora 13 (la pranz) de la Manastirea Sf Ecaterina – cea mai veche manastire crestina din lume cu program neintrerupt- si ne.am intors, epuizati, extenuati, seara inainte de ora 20…

Lasam in dreapta Manastirea Sf Ecaterina, asezata la baza Muntelui Sinai, la 1770 m altitudine.

Unii dintre noi, mai curajosi, au urcat pe camila, ceilalti am pornit pe jos…†

Constatam ca locul s.a modernizat, are indicatoare si recipienti de colectare selectiva a deseurilor! Desi in maretia lui, Sinaiul parea etern si mereu egal cu sine – insusi, iata ca civilizatia a reusit sa se itzeasca si aici!

Tot ar fi fost ceva, daca indicatoarele ar fi fost cu adevarat explicite (in afara de altitudine, celelalte date sunt fie gresite, fie neclare ca referinta)

Incercam sa tinem pasul cu beduinii care ne insotesc (calauzele Sinaiului), dar popasurile din drum ne sunt necesare (nu avem antrenamentul oamenilor locului).

E plin Sinaiul de pisici – talentate, dar rupte de foame!

La mijlocul drumului, dupa aproape doua ore de urcat, este o şa expusa curentilor de aer – mereu bate vantul aici…

Continuam sa urcam, ajungem pe zona umbrita a versantului, se face tot mai frig – si ne apropiem de ultima parte a ascensiunii…

Inainte de asaltul final: platoul montan pe care a stat Sf Prooroc Ilie, pe Muntele Horeb…

Apoi pornim la asaltul final: 750 de trepte de piatra asezate de monahi, acum cateva sute de ani, spre ajutorul pelerinilor – suntem deja la 2060 m altitudine si aerul e mai rarefiat…

S.a adunat si oboseala – urcam deja de aproape 3 ore!Deasupra ultimului popas al beduinilor (deschis non.stop!) deja se vede bisericuta ortodoxa.

Cu un ultim efort, atingem treapta de piatra cu numarul 750: am ajuns pe varful Muntelui Sinai!Capela ortodoxa este deschisa foarte rar…

Privelistea maiestuasa a muntilor golasi, inalti de peste 2000 m, este uluitoare!

Facem o rugaciune aici, in locul in care Dumnezeul nostru i.a vorbit direct lui Moise, apoi intram in pestera micuta in care acesta L.a asteptat pe Domnul , in post si rugaciune timp de 40 de zile…

In timp ce noi ne rugam, Aied – beduinul care ne.a insotit a coborat cateva stanci si a revenit cu… un cristal de Sinai

Pietrele Sinaiului contin cuart (daca le spargi, gasesti…)

Dar mai ales, piatra Sinaiului are imprimata (oricum ai sectiona-o) desenul Rugului Aprins, arbustul care ardea si nu se mistuia si prin Care Domnul i.a vorbit lui Moise!

Ne.am grabit sa coboram, intunericul se lasa repede, e deja foarte frig si scarile de piatra pot deveni periculoase, mai ales la gradul nostru de oboseala…Cu viteza marita a beduinilor care ne-au insotit si ne.au sprijinit (pe unii dintre noi), am reusit sa ajungem la restaurantul hotelului la ora 20.30. Nesperat de repede!

O supa calda si pestele de Florii – iata cea mai buna mancare din lume!

Iar a doua zi, toata lumea a constatat ca NU mai are febra musculara! (Incercati sa faceti acasa efortul acesta extrem, fara nici un antrenament anterior, si vedeti ce se intampla!)

Mai aproape de Cer decat oriunde, rugaciunea cu jertfa de pe Muntele Sinai pare ca ajunge direct la Domnul!

Maria Chirculescu

MIRIAM TURISM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s