Adevaratul loc al Botezului Domnului (Iordania 1)

Locul Botezului Domnului de la Apa Iordanului (de langa Ierihon), asa cum este accesibil pelerinilor care viziteaza Israelul, se afla de fapt la 600 m distanta fata de locul real in care, acum 2000 de ani a fost botezat Iisus, de catre Sf Ioan Botezatorul.

Si aceasta, pentru ca intre timp albia Iordanului a fost deviata dupa un cutremur, locul adevarat (secat) ramanand pe teritoriului statului Iordanian.

Cu patru izvoare asezate in forma de cruce in vechea albie a Iordanului, cu o bisericuta inaltata pe piloni, marcand locul in care Iisus si.a lasat camasa inainte de Botez, cu cea mai mare biserica crestina de pana in sec al 12.lea, care se prelungea cu scari de marmura in bazinul in forma de cruce din albia raului – locul adevarat al Botezului Domnui a fost cel de.al doilea loc de pelerinaj al lumii crestine (dupa Biserica Sfantului Mormant) intre sec 4-12 !

Apoi locul a fost abandonat, zona devenind musulmana, si aproape zece secole nu s.a mai auzit de el.

In anul 1994 s-a semnat tratatul de pace dintre Iordania si Israel, pana atunci zona fiind militarizata.

In 1997 au inceput lucrarile arheologice pentru descoperirea unor vestigii crestine, cautand localitatea “Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan” ( Ioan 1,28; 3,26). Nu este vorba de Betania – localitatea Martei si Mariei ci de cealalta Betania, de pe malul opus al Iordanului, asa cum prevedea Noul Testament.

Echipele internationale de argeologi au reusit sa identifice aceste vestigii, pe care le.au comparat cu marturiile pelerinilor din primele veacuri crestine, acum existand 100% certitudinea ca locul este autentic!

In anul 2000 situl arheologic a fost deschis pentru public, mai apoi Regatul Hasemit al Iordaniei (stat musulman) a hotarat sa ofere bisericilor crestine parcele de pe malul Iordanului, pentru constructia de asezaminte pentru pelerini.

Astfel, acum se inalta falnice asezamintele Bisericii Ortodoxe Ruse, ale catolicilor, coptilor, maronotilor etc; doar Biserica Ortodoxa Romana nu a construit acolo asezamant – pentru ca Biserica Ortodoxa a Ierusalimului, in a carei jurisdictie se afla locatia, nu a trimis invitatie bisericii noastre!

Putem ajunge la albia actuala a Raului Iordan si de pe malul iordanian, exact in punctul in care, pe malul israelian, se oficiaza anual slujba de sfintire a apelor, in ajunul Bobotezii!

Maria Chirculescu

Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s