E vremea maslinelor, la Stejarul din Mamvri. Hebron, Palestina

E vremea maslinelor, la Stejarul din Mamvri. Hebron, Palestina

Tara Sfanta 2018 (1)

Stejarul din Mamvri, vechi de 4000 de ani, este martorul aratarii Sfintei Treimi – sub forma Celor Trei Ingeri – Patriarhului Avraam si sotiei sale Sarra.

Desi vede trei Persoane, Avram Il recunoaste pe adevaratul Dumnezeu si I se adreseaza cu apelativul ”Doamne”. De la aceasta intalnire cu Avram, cei Trei Tineri s-au indreptat catre Sodoma si Gomora (Vechiul Testament, Geneza, Cap 18).

Se spune ca atunci cand Stejarul din Mamvri se va usca, se apropie sfarsitul lumii. Acum 7-8 ani parea uscat de tot (este sustinut cu bare mari de fier), intre timp au aparut multi lastrari din radacina lui…

La Hebron, in inima Palestinei, e acum vremea culesului de masline.

20181101_0957311140756942.jpg

Calugarii rusi care vietuiesc aici (metoc al Manastireii Valaam) folosesc muncitori locali, care au stiinta culegerii si prelucrarii maslinelor; asa proaspete sunt cumplit de amare, practic necomestibile.

Interesant este de stiut ca primii fii ai lui Avraam, cei doi frati vitregi, sunt: Ismail – fiul slujnicei Agar, adica stramosul poporului arab musulman de astazi si Isaac – fiul sotiei sale legitime Sarra, adica stramosul poporului evreu, poporul ales de Domnul.

Si astazi, descendentii celor doi (poporul arab si poporul evreu) isi disputa dreptul la mostenire, in acea vreme – dreptul primului nascut; adica dreptul de posesiune asupra Tarii Sfinte, tara promisa de Dumnezeu lui Avraam si urmasilor sai.

Intrebare: cine primeste dreptul primului nascut? Ismail, fiul slujnicei pe care Sarra cea stearpa si inaintata in varsta i-o da lui Avraam pentrui a-i face urmas ( stapana Sarra a procedat conform unei legi in vigoare in acele timpuri, pentru a asigura mostenitor familiei); sau Isaac, fiul pe care chiar Sarra il va naste prin minune dumnezeiasca, conform promisiunii Sfintei Treimi, dupa aratarea Acesteia la Stejarul din Mamvri?

Dumnezeu ii spune lui Avraam sa o asculte pe Sarra si sa o alunge pe Agar si pe fiul ei. Dar Avraam Il roaga pe Domnul sa aiba grija si de fiul sau, Ismail…

Avraam este astfel considerat stramosul comun din care descind cele trei popoare monoteiste: evreii, crestinii si arabii.

In zilele noastre posesiunea asupra pamantului pe care se afla Stejarul din Mamvri, locul intalnirii fata catre fata a lui Avraam cu Sfanta Treime, apartine, dincolo de orice logica lumeasca, nu evreilor, nici arabilor, ci… crestinilor (adica Bisericii Ortodoxe Ruse, achizitie din anul 1868).

Dar ingrijitorul Stejarului din Mamvri este un arab batran, care mosteneste aceasta misiune din familie, din tata in fiu fiecare generatie asigurand paza si lucrarile de intretinere pentru acest loc sfant!

Maria Chirculescu,

Miriam Turism

2 gânduri despre ”E vremea maslinelor, la Stejarul din Mamvri. Hebron, Palestina

    • miriamturism zice:

      Doamne ajuta, Ioana!

      De fapt stirea in limba rusa spune ca rusii lucreaza de cativa ani sa indeparteze trunchiul mort si sa lase loc lastarilor tineri (2 lastari) care au rasarit din radacina Stejarului din Mamvri, sunt in fatza trunchiului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s