PESTERA SF. NICOLAE, PALESTINA

Pestera Sfantului Nicolae din Beit Jala, Palestina

In luna noiembrie 2016, impreuna cu un grup de crestini lipoveni, am vizitat – pentru prima oara in cadrul unui program – pestera si Biserica Sf Nicolae de la Beit Jala (de langa Bethleem).  Obiectiv inedit, foarte rar prins in programele de vizitare a Tarii Sfinte, pentru ca este biserica de mir – cu un program pe care numai locuitorii micutului orasel palestinian il cunosc. dsc_9542

Biserica este construita peste pestera in care a vietuit tanarul Parinte Nicolae timp de patru ani (312-315), cat a vizitat Palestina si a fost gazduit la micuta manastire infiintata aici in anul 305 de catre calugari din Anatolia (Asia Mica), de unde venea si el…

Noi ne-am inchinat Sfantului Ierarh Nicolae in pestera sa, care adaposteste o icoana facatoare de minuni, dar si sus in biserica, in fata altei icoane langa care exista sfinte moaste si apa sfintita, daruite cu documente de catre Biserica de la Bari (Italia).

Minunatul protector al orasului Beit Jala

Crestinii din Beit Jala pastreaza vie memoria trecerii Sf Nicolae prin localitatea lor.  Gabriela Baddour – ghida multor grupuri de pelerini români la Bethleem, cea care locuiește acolo de peste 25 de ani, căsătorita fiind cu un palestinian ortodox , povesteste:

” Locuitorii îl îndragesc atât de mult pe Mar Nicola, încât a devenit patronul creștinilor din oras, sfântul protector al localității. Aproape fiecare familie  creștina din Beit-Jala are un Nicola in famile!

procesiunea-copiilor-beit-jala-sf-nicolaeDe sărbătoarea Sfântului (19 decembrie / pe rit vechi) populația sărbătorește cu mic cu mare in fața Bisericii Orthodoxe Sf. Nicolae! De altfel, în Postul Crăciunului avem aici trei zile consecutive de sărbatoare: începem de Sf Varvara ( 17 decembrie), apoi Sf Sava cel Sfințit (18 decembrie), pentru ca să ajungem in punctul culminant, de ziua Sfântului Nicolae, in 19 decembrie.

Sărbătoarea incepe la ora 7,30 cu Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Ierusalimului in Biserica Sf. Nicolae, urmează procesiunea către Peștera în care a viețuit sfântul, lumea mergand cu lumânări aprinse pe străzi, apoi parada de stradă, fanfara, iar după-amiază se merge  la Clubul ortodox pentru concertul dat de corurile locale.  Și cum aproape în fiecare familie exista cel puțin o persoană care poartă numele sfântului, bineînțeles ca pe seară familiile se reunesc și sărbatoresc, împarțind daruri nu numai sărbatoriților ci și tuturor copiilor.

Locuitorii declară că il iubesc pe Sf Nicolae, pentru că îl simt foarte aproape de inima lor și toata populația din Beit Jala așteaptă ziua sa – sărbătoarea orașului întreg!

Sf Nicolae ajută pe cei care au nevoie; locuitorii explică pelerinilor multe minuni noi în care Sfântul apare deasupra bisericii și apără locuitorii de rachete venite ( in 2001) din partea israeliană…sau vindecă bolnavi, apare în vis unor oameni necajiti, s.a.m.d. De altfel, în timpul celor două razboaie mondiale, nici o bomba nu a căzut peste Beit Jala. Sunt localnici care spun că l-au văzut pe sfânt cu brațele întinse deasupra localității, ferind-o de bombele care au vizat această ținta în urma declarației de independență din 1948. Unul dintre localnici a declarat :” nici o bomba nu a atins Beit Jala. Numai turnul Bisericii Sf Nicolae a fost avariat. Noi știm că Sf Nicolae a fost cel care ne-a salvat de la toate problemele”.

dsc_9587Biserica Sfantului Nicolae este construită deasupra peșterii unde s-a nevoit și rugat Sf.Nicolae înainte de a participa la primul Sinod de la Niceea pe care l-a convocat Sf.Imparat Constantin cel Mare.

Biserica actuală a fost ridicată după ultimul cutremur (1927) pe ruinele altei biserici dedicată Sfântului Gheorghe (se poate vedea altarul acelei biserici la un nivel mai jos, de asemenea sunt locuri de rugaciune retrase în niște tunele subterane).

In mica peștera a Sf Nicolae se poate observa un minunat mosaic care dateaza din secolele 5-6; fragmente de pardoseli de mosaic s-au gasit și pe străduța laterală din spatele bisericii, ceea ce arată că într-adevar a mai fost o biserica  înainte.

????????????????????????????????????O minune este icoana Sf.Nicolae care in anul 2011 a izvorât mir la intervale de citeva luni.

Locuitorii vin cu evlavie să se închine la această icoana și  la apa adusă de la Bari cu atestat că este de la mormântul sfântului.”

Maria Chirculescu, Miriam Turism

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s