Sf Mucenita VARVARA (Cairo, Kiev)

Sf. Mare Mucenita VARVARA (Cairo)  protectoarea minerilor, a arhitectilor si constructorilor, a pirotehnistilor…

Sfanta Mare Mucenita Varvara, originara din Heliopolis (actualul Cairo) este foarte venerata nu doar in Egipt, ci in intreaga lume crestina, atat in estul cat si in vestul Europei (catolicii o venereaza inca din Evul Mediu ca unul dintre cei 14 protectori invocati in caz de pericol).

Biserica Sf Varvara din Old Cairo (Cairo Crestin)

este ridicata in sec XI pe ruinele unei biserici mult mai vechi si pastreaza moastele Sfintei Mare Mucenite Varvara, dar si multe alte sfinte moaste, precum si o catapeteasma din sec XIII. Noi am vizitat-o de curand, in 29 octombrie 2016, intr-o dimineata de sambata, cand se slujea Sfanta Liturghie (biserica copta).

sf-varvara-egipt-001Este absolut impresionanta puterea de jertfa a acestei fete foarte tanara, foarte frumoasa si foarte bogata, care a trait in secolul III in Heliopolis (actualul Cairo, Egipt) si pe care tatal ei a batut-o, a urmarit-o, a predat-o autoritatilor pentru a fi chinuita cumplit, ca si crestina, si pana la urma a omorat-o chiar el, taindu-i capul cu sabia!

Puterea credintei ei, taria marturisirii, duritatea de diamant cu care se opune atat propriului parinte, cat si intregii stapaniri a Imperiului Roman (pagan), o transforma pe fragila Varvara in mireasa lui Hristos, sfanta mare mucenita, grabnic ajutatoare si catre care crestinii se roaga in caz de pericol, de boli, pentru a fi feriti de moarte napraznica sau pentru a nu parasi aceasta viata fara a fi impartasiti cu Sfintele Taine.

Este protectoarea arhitectilor si a constructorilor, pentru ca a cerut modificarea construirii ferstrelor baii din turnul in care o inchisese tatal sau, datorita frumusetii ei neasemuite (a cerut sa se construiasca trei ferestre, in numele Sfintei Treimi si nu doua, cum comandase tatal sau).

Este protectoarea minerilor, pentru ca o stanca s-a deschis pentru a-i oferi protectie, atunci cand tatal sau o urmarea pentru a o omori, afland ca este crestina.

Este protectoarea artileristilor, a focurilor de artificii, a pirotehnistilor in general, pentru ca tatal ei a fost ucis de un fulger…

kiev-moastele-sf-varvara-bis-sf-vladimir

Kiev, moastele Sf Varvara, Catedrala Sf Vladimir

Moastele Sfintei Mare Mucenite Varvara au  fost ingropate in Cairo, pe locul respectiv fiind apoi construita o biserica, in care s-au facut multe vindecari.

In sec VI au fost mutate la Constantinopol, pentru ca in sec XII sa fie aduse la Kiev, unde se pastreaza si astazi, in Catedrala Sf Vladimir. Fragmente din sfintele sale moaste se mai gasesc in Egipt (Old Cairo) si in Grecia.

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s