La revedere, Ierusalime!

La revedere, Ierusalime! Dar Doamne, ramai cu noi!

p1150574Joi 17 nov 2016. Ultima dimineata in Ierusalim si un ultim tur de ramas bun, cu autocarul in jurul Cetatii Sfinte: Muntele Sion, Poarta Jaffa, Poarta Damascului, Poarta lui Irod (Poarta Florilor),  Poarta lui Stefan (a Leilor, a Oilor), Poarta de Aur (care se va deschide la a doua venire a lui Iisus), Zidul Plangerii…

Facem un scurt popas in Gradina Ghetsimani, la mormantul Maicii Domnului – la care insa nu putem intra, pentru ca slujeau armenii…

… si intram in Cetatea Sfanta (Old City) prin Poarta Jaffa.

Ultima vizita la Biserica Sfantului Mormant ne rezerva o surpriza: in partea stanga a intrarii este deschisa usa catre locul in care Iisus i s-a aratat Sfintei Maria Magdalena, dupa inviere. Aici este biserica Sfintelor Femei Mironosite…

… Biserica Sfantului Apostol Iacob, in care se afla icoana Maicii Domnului la care s-a rugat Sfinta Maria Egipteanca (si prin care Maica Domnului i-a vorbit)

p1150508… Biserica celor Patruzeci de Mucenici de la Sevastia

… si un mic loc de inchinare, care cuprinde o roca de la Muntele Sinai si o icoana care reprezinta: in stanga Muntele Sinai – pe care Moise a primit Tablele Legii cu Cele Zece Porunci, direct de la Dumnezeu; in dreapta – Muntele Sfintei Ecaterina, pe care ingerii i-au suit trupul dupa mucenicie; la baza – Maica Domnului in Rugul Aprins. Locul a fost folosit de crestinii care pe vremuri nu puteau ajunge usor la Muntele Sinai, dar ne-a fost de folos si noua, celor care iata am atins roca Muntelui Sfant, ramanand totusi in Ierusalim.

Timp de aproape trei ore, avem program liber de vizita, de rugaciune si de cumparaturi in zona Bisericii Sfantului Mormant. Fiecare, dupa cum isi doreste si dupa cum ii randuieste Domnul.

La intrare in Biserica Sfantului Mormant, intalnim un grup de copii – crestini arabi, orfani – impreuna cu profesorul lor de religie, un tanar preot ortodox de la Scoala Ortodoxa Rusa Betania din Ierusalim. In timpul diminetii am vazut si alte grupuri de scolari, adusi in mod organizat de catre profesorii lor la locul Patimilor si al Invierii Mantuitorului nostru!

Golgota – locul Patimilor lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Cel Rastignit pentru iertarea pacatelor noastre, ale fiecaruia dintre noi… Cum sa stim sa-Ti multumim, Iisuse?…

Intram in interiorul renovat al Mormantului Domnului: asa arata basorelieful care reprezinta INVIEREA DOMNULUI,  de deasupra lespezii Sfantului Mormant!

p1150574Accesul in interiorul Sfantului Mormant se face la fel ca intotdeauna, chiar daca acum printre schele si paravane.Iar in Biserica Invierii revedem Buricul Pamantului, locul (indicat pe vechile harti ale lumii) in care se intersecteaza Europa, Africa si Asia.

Este deschisa si Trezoreria Sfantului Mormant, locul care adaposteste cele mai importante sfintenii ale Bisericii Sfantului Mormant: cea mai mare bucata din Lemnul Sfintei Cruci, multe sfinte moaste (printre care si mana stanga a Sf Ierarh Vasile cel Mare) si icoana Maicii Domnului care Clipeste!

La plecare spre Poarta Jaffa, unde ne asteapta autocarul, ne saluta iarasi galagiosii comercianti arabi, dar si micutul scolar evreu.

La revedere, Tara Sfanta! Pacea Domnului Iisus (pe care Israelul nu-L recunoaste ca fiind Mesia) fie cu tine!

Si sa ne salutam si noi, precum evreii care trebuiau sa mearga macar o data pe an la Templu: sa ne vedem la anul in Ierusalim!

A consemnat

Maria Chirculescu, Miriam Turism, Site: http://www.miriamturism.ro/

Iar daca aceasta postare v-a placut, nu uitati sa o distribuiti si prietenilor vostri!

Doamne ajuta!

 

 

2 gânduri despre ”La revedere, Ierusalime!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s