Rasarit de soare pe Sinai (9 nov 2016)

p1140713

Ca intr-o biserica…

Ascensiunea de noapte pe Muntele Sinai este o performanta in sine:  escaladarea incepe la miezul noptii si dureaza pana la rasaritul soarelui; se parcurg 7 km pe drum bolovanos si la final se urca 750 de trepte de piatra (de inaltimi inegale); diferenta de nivel este de 1085 m ; drumul se parcurge pe jos sau cu camila, in efort constant, cu cateva intreruperi la chioscurile beduinilor (cafea, ceai, ciocolata calda etc); in varful muntelui, la 2285 m altitudine, de obicei suporti frigul si vantul…  Organismul, care stie ca in perioada nocturna se odihneste, este acum solicitat la maxim.

Dar daca urci Muntele Sinai cu rugaciune, avand constiinta ca esti intr-unul dintre cele mai sfinte locuri de pe pamant – locul in care Dumnezeu a vorbit cu omul, Moise primind aici Tablele Legii cu Cele Zece Porunci – atunci poti sa iti explici de ce Dumnezeu te intareste si de ce a doua zi… numeni nu mai are febra musculara!!!

Iar rasaritul de soare pe Sinai (bonusul!) este cu adevarat … dumnezeiesc!

In vizita la neamuri

Beduinii din Tribul Jabalia, care asigura paza Manastirii Sfanta Ecaterina si a Muntelui Sinai, stiu si afirma cu tarie ca strabunicii lor au fost… din Romania!!!

In sec VI, Imparatul Iustinian a refacut si intarit Manastirea Sfanta Ecaterina si a adus o garnizoana de olteni ( oameni loiali si luptatori de temut), impreuna cu familiile lor, pentru a asigura paza acestei manastiri, situata in sudul muntos al deserticei Peninsule Sinai. Din urmasii acestor olteni din secolul al VI-lea, amestecati in timp cu populatia locala si treptat convertiti la islam, se constituie acum Tribul Jabalia.

Asadar, in escaladarea noastra nocturna pe Muntele Sinai, insotiti de calauza- beduin ( Ahmed) si oprind la coffe-shop-urile de pe parcurs… am fost in vizita la neamuri! 🙂

Rasarit de soare pe Sinai

Mai rapid ( cu camila) sau mai lent ( pe jos) am ajuns cu totii in varful Muntelui Sinai, dimineata pe la ora 6. Stiam ca rasaritul de soare este in acesta perioada in jurul orei 6:15, asa ca nu ne-am grabit. Cei sositi primii au cam inghetat pe creasta muntelui, langa pestera in care Moise s-a adapostit, pana la intalnirea cu Dumnezeu, dar vestele galbene de fas primite de la Hotelul Morgenland ne-au fost de mare ajutor!

Rasaritul este rapid si, peste intinderile vaste si golase ale varfurilor de peste 2000m altitudine, este absout spectaculos! Americanii – ignorand conotatia religioasa a acesti munte sacru pentru crestini – includ rasaritul de soare pe Muntele Sinai intr-un Top 10 al celor mai frumoase locuri din lume, care nu trebuiesc ratate in viata!

Mihai Seplecan (Cluj) a adus de acasa un tricolor mare, cu care facem fotografii la rasaritul soarelor, apoi il lasam … rudelor noastre, beduinii Jabalia!

Coborand Muntele Sinai

Dimineata realizezi spectaculozitatea peisajului, parcurs noaptea la lumina lanternelor!

Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile tale!

A consemnat

20161109_061015

Maria Chirculescu, Miriam Turism

http://www.miriamturism.ro

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s