Daca aveti o problema cu Catedrala Neamului Romanesc…

Daca aveti o problema cu Catedrala Neamului Romanesc care se construieste acum in Bucuresti, vizitati Lavra Poceaev din vestul Ucrainei (775 km din Bucuresti, pe traseul Suceava, Cernauti, Ternopol).

Pe langa faptul ca intreg complexul monahal este impresionant prin dimensiuni si fast, astazi s-a slujit intr-o noua catedrala, inca neterminata, de dimensiuni ample si care a fost ridicata cu rapiditate in doar patru ani!!!

Vestita Lavra a Poceaevului este situata intr-o localitate urbana cu aspect mai degraba rural (care de fapt s-a dezvoltat in jurul manastirii) si isi datoreaza renumele aparitiei Maicii Domnului in acest loc, in secolul al XII-lea. Urma piciorului Maicii Domnului s-a imprimat pe piatra deasupra careia a stat, iar de sub piatra a izvorat apa tamaduitoare… Manastirea s-a dezvoltat treptat, ajungand vestita datorita multor minuni facute de Maica Domnului aici, in decursul veacurilor.

Si totusi, populatia Ucrainei de astazi este vizibil saraca…

Si totusi, la toate slujbele ortodoxe care se savarsesc aici, sunt pomeniti Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii si multime de arhierei din Rusia, desi tot mapamondul stie ca Rusia si Ucraina sunt in conflict declarat… Insa poporul slav este acelasi de ambele parti ale granitelor, ei stiu ca sunt frati de sange – cu atat mai mult cu cat Rusia Kieveana reprezinta inceputul statului rus si al ortodoxiei ruse – iar Biserica Rusa este  cea careia ei ii apartin canonic.

Astazi am participat la hramul legat de Sfantul Iov al Poceaevului (sec XIVI-XVII) in nou construita, imensa catedrala a lavrei, care era plina de credinciosi sositi nu doar din Ucraina, ci si din Republica Moldova, Bulgaria, Serbia si Romania ( nu era doar grupul nostru acum aici).

Si daca in aceste conditii precare economic si politic, Ucraina poate construi catedrale care sa si fie umplute de credinciosi sositi aici la rasaritul soarelui, cu multi copilasi care s-au impartasit…

o Catedrala a Mantuirii Neamului Romanesc de ce ar trebui sa fie umila si sa produca dispute in mass-media noastra? Doar pentru ca cei care oricum nu ii vor calca pragul sunt extrem de vocali?

Crestinii uncrainieni ne-au dat astazi o extraordinara lectie de cumintenie si intelepciune: intotdeauna CASA DOMNULUI va fi pentru ei mareata, indiferent ce conditii de viata au ei! Caci cine altul decat Domnul ne va auzi si ne va ajuta in momentele noastre de cumpana, din lumea nebuna de azi?

Maria Chirculescu, Miriam Turism

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un gând despre ”Daca aveti o problema cu Catedrala Neamului Romanesc…

  1. stejar zice:

    Nu stiti ce scrie la pateric, ca in vremurile din urma lumea va inebuni si cand vor vedea pe cineva sanatos se vor scula asupra lui si vor zice ca el e nebun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s