Sf Ilie a urcat cu carul gol si a coborat la noi cu carul plin…

Foto-reportaj

Timpul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul,  ziua de hram a Manastirii Sfantul Ilie Brezunti, a fost incarcat deopotriva de bucurie, rugaciune, evlavie, ascultare si mai ales, de har!  Un timp care nu se mai masoara in ore, nu mai este al oamenilor, ci este timpul Domnului!

P1050957 (800x600)

Astfel am trait si am simtit ziua de sarbatoare a Schitului Sf Ilie Berzunti, devenit de anul trecut (2015) manastire, metoc chiriarhal si iubit in mod special de Inaltpreasfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Cu sobor de peste 20 de preoti…

… cu participarea exceptionala a producatorului Elise Stan si a interpretilor de muzica populara Florentina Giurgi ( Maramures), Aneta Stan (Dobrogea) si Nicusor Iordan (Teleorman),

dar mai ales in prezenta unui numar impresionant de credinciosi care au urcat pana in varful muntelui in zi miercuri,

aceasta sarbatoare a Sfantului Prooroc Ilie a aratat, pe de o parte, cat este de iubit acest loc de catre oameni, iar pe de alta parte, cata  grija are Sfantul Ilie de manastirea sa, pe care Parintele Staret Protosinghel Isaia Adragai a ridicat-o (pe loc sfant) si o conduce, cu dedicare totala!

Asa cum observa Inaltpreasfintitul Ioachim, oamenii au inteles ca aici, in acest varf al Muntilor Berzunti din Carpatii Orientali, este locul din care nu ai unde sa mai pleci, decat catre Dumnezeu!

La intrebarea sa: Parinte Isaia, cine te-a ajutat sa organizezi astfel hramul ? Parintele Staret a raspuns: Domnul si Maica Domnului si Sfantul Prooroc Ilie; Sfantul Ilie a urcat cu carul gol la cer si a coborat la noi cu carul plin! 

Dar daca veti cauta sa ajungeti in acest loc nu numai de hram, ci oricand in an, veti constata ca Parintele Staret Isaia are dreptate: mereu si mereu Sfantul Prooroc Ilie si Maicuta Domnului i-au ascultat rugaciunile! Binecuvantat este Domnul intru sfintii, locurile si oamenii Sai, aflati printre noi!

Maria Chirculescu, Miriam Turism

–––––––––––––––––––––––

Articolul pentru ONESTI EXPRES:

 

Zi de hram în vârful Munților Berzunți 

Timpul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul,  ziua de hram a Mănăstirii Sfântul Ilie Brezunți, a fost încărcat deopotriva de bucurie, rugaciune, evlavie, ascultare și mai ales, de har!  Un timp care nu se mai măsoară în ore, nu mai este al oamenilor, ci este timpul Domnului!

Ca în fiecare an, aici pe locul numit Trei Hotare din Munții Berzunțiului (978 m), în data de 20 iulie – de ziua Marelui Sfânt Prooroc Ilie Tesviteanul – la schitul pe care îl patronează și care de anul trecut (2015) a devenit mănăstire și metoc chiriarhal (subordonat direct Arhiepiscopiei Romanului și Bacaului), este mare sărbătoare! Părintele stareț Protosinghel Isaia Adragăi se pregatește și îl întâmpină mereu cu mare bucurie pe Inaltpreasfințitul Ioachim Băcăoanul, a cărui prim nume de botez, înainte de intrarea în monahism, a fost chiar… Ilie!

Nici în acest an IPS Ioachim nu a sosit singur la Mănăstirea Sfîntului Ilie Berzunți, ci însoțit de mai mult de 20 de preoți din Protoieriile Onești și Moinești, împreună cu Părintele Protopop Ioan Bârgaoanu și Părintele Protopop Costel Mareș; iar lor li s-a adăugat Părintele Roman de la Biserica Română din Ierusalim, sosit în vizită acasă, pe meleaguri băcăuane.

La finalul Sfintei Liturghii oficiată pe scena din curtea mănăstirii, o foarte frumoasă surpriză a reprezentat-o prezența unor interpreți de muzică populară prestigioși, din generații  diferite și care au reprezentat diferite zone folclorice romînești:  Florentina Giurgi (Maramures), Aneta Stan (Dobrogea) si Nicusor Iordan (Teleorman). Acești mesageri ai folclorului românesc autentic au fost însoțiți de către Doamna Elise Stan, producător TVR de notorietate și a cărei prezență a constituit întotdeauna garanția excelenței în emisiunile TV de profil. Mirată de amploarea manifestărilor desfășurate aici în vârful unui munte, dar și emoționată de prezența harului, Doamna Elise Stan a ținut să adreseze un scurt cuvînt de salut participanților…

Dar surprizele organizatorice pregătite de Părintele Stareț Isaia nu s-au oprit aici: spre cunoștința tuturor, viața Sfântului Prooroc Ilie, versificată de IPS Ioachim, a fost recitată cu talent de două tinere eleve premiante, îmbrăcate în costume populare și care participă anual la această sărbătoare, de când erau foarte micuțe…

S-a dat slavă Lui Dumnezeu în Sfînta Liturghie oficiată de un sobor impresionant de preoți conduși de către IPS Ioachim Bacauanul. S-au cîntat pricesne care ne-au mișcat inimile, de către unii dintre cei mai aleși folcloriști ai României de azi, conduși de către Doamna Elise Stan. S-au coagulat energii, s-au dizlocat resurse, au fost antrenați zeci de oameni în efortul organizatoric de a da stralucire și maximă importanță hramului Marelui Prooroc Ilie Tezviteanul, de către Părintele Stareț Isaia Adragăi, sufletul acestui loc sfînt de mai bine de 20 de ani!

Iar credincioșii au răspuns cum se cuvine acestui efort conjugat închinat Sfântului Ilie, urcând în număr foarte mare muntele, pe jos, în zi de miercuri! Schitul acesta, devenit de curînd mănăstire, este locul lor, locul în care vin mereu, indiferent de starea drumurilor forestiere sau de anotimp, căutînd liniște sufletească și rezolvarea problemelor lor de viață, de zi cu zi, atât de numeroase și de diverse… Ei știu din experiență (a lor, a rudelor sau a cunoscuților lor, căci vestea s-a răspândit…) ca rugăciunile Părintelui Isaia din vîrful muntelui sunt auzite de Domnul, că îndrumarea sa duhovniceasca, scurtă și precisă, este dătătoare de rod.

Puțină istorie 

În anul 1990 localnicii din satele Larga, Plopu și Dofteana au avut inițiativa de a propune Mănăstirii Savu din Berzunți să reconstruiască un schit pe locul denumit Poiana Schitului, acolo unde în urmă cu 200 de ani existase un mic așezământ monahal, ulterior desființat. Astfel a fost trimis cu ascultare aici Ieromonahul Isaia Adragăi, care, împreună cu creștinii mobilizați de Toader Spoială din Dofteana, au pornit la lucru. S-a ridicat mai întâi o clădire din lemn cu pereți din scânduri, împarțită în două încăperi, una pentru părintele și cea de a doua pentru muncitorii care au lucrat la ridicarea actualului corp de chilii.

Sfințirea corpului de clădiri și a paraclisului s-a făcut la 20 iulie 2001, de către arhiereul Vicar Ioachim Băcăuanul, același care după un an, la 20 iulie 2002, a sfințit și locul pentru biserica cu hramul Sf Ilie.

Biserica a fost ridicată timp de opt ani, între anii 2002 – 2010, cu multă osteneală, cărându-se materialele de construcții pe drumuri greu acceasibile, câtre varf de munte, lucrările fiind derulate în loc fără curent electric și fără apă (în prezent s-au găsit, în mod minunat, surse de apă pe teritoriul mănăstirii; dar asezământul încă nu este racordat la rețeaua națională de curent electric!!). Pictată și pregatită ca o mireasă, biserica a fost sfințită la data de 20 iulie 2010 de către Preasfințitul Ioachim Bacauanul, împreună cu un sobor mare de preoți. Cu această ocazie, Starețul Schitului, Parintele Isaia Adragăi, a fost ridicat la rangul de Protosinghel. 

Carmelul Bacăului 

IPS Ioachim Băcăuanul a sintetizat cel mai bine evoluția acestui așezământ monahal situat pe cel mai înalt vărf locuit din Județul Bacău, ca și importanța pe care și-a câștigat-o în inimile oamenilor, numindu-l ”Carmel al Bacăului”. Carmel, adică muntele pe care Sfîntul Prooroc Ilie se confruntă cu închinătorii la idoli și, învingandu-i magistral, reîntoarce poporul ales la cultul Adevăratului Dumnezeu!

În predica de la acest hram, IPS Ioachim a reluat ideea Carmelului și a nuanțat-o: „Să transfigurăm timpul! Aici pe munte am venit pentru transfigurare, să trăim timpul lui Dumnezeu în Liturghie. Să ieșim din timpul acesta convențional ce se măsoară cu ceasul, timp pe care noi de multe ori îl pierdem. Să ne urcăm pe o colină, pe un munte, să privim spre cer și să vedem că timpul lui Dumnezeu nu fuge! Noi trebuie să fugim, iar alergarea noastră să fie spre Dumnezeu. Acesta este un munte al îndumnezeirii pentru că de aici nu putem pleca decât spre Dumnezeu. Însă nimic nu vine de la sine, de aceea trebuie să fim într-o continuă mișcare spre Împărăția lui Dumnezeu”.

Iar la întrebarea sa de la începutul agapei: ” Părinte Isaia, cine te-a ajutat să organizezi așa frumos hramul ?” Parintele Staret a raspunsDomnul si Maica Domnului si Sfantul Prooroc Ilie; Sfantul Ilie a urcat cu carul gol la cer si a coborat la noi cu carul plin!  

Pace celor care au venit, bucurie celor care au participat la hram, binecuvântare celor care au coborât muntele, cu sufletul plin! 

Maria Chirculescu 

Acces la Manastirea Sf Ilie Berzunți: exista 4 drumuri de acces, urcand din localitati situate jur-imprejurul muntelui: Comnesti-Darmanesti-Plopu,  Poduri-Cernu-Buda, Berzunti si Tg Ocna-Larga. Cel mai usor accesibil este cel prin satul Plopu.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s