Top 5 Moscova. Rusia Mare (7)

O zi ca o poveste, in Moscova… Daca aveti timp scurt pentru a vizita Moscova si vreti sa cunoasteti cu adevarat viata si istoria orasului, primele 5 cele mai importante obiective care nu trebuiesc ratate sunt, in opinia noastra:

moscow (1024x390)

1. Sfanta Matrona a Moscovei – protectoarea capitalei Rusiei, trecuta la Domnul in 1952. Incercam sa intelegem spiritualitatea metropolei, cunoscand sfantul ei protector. In cazul Moscovei, avem de-a face cu un fenomen social de mare amploare: absolut in fiecare zi, la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului (Pokrovsky) oamenii asteapta la cozi lungi

sa se inchine la icoana Sfintei Matrona (pictata pe peretele bisericii, in dreptul raclei sfintei) sau  la sfintele sale moaste din interiorul bisericii.P1030894 (1024x768)

Evlavia adresata Sfintei Matrona arata faptul ca ea raspunde urgent cererilor in problemele vietii de fiecare zi (serviciu, sanatate, casatorie, copii etc). Chiar si mirii traverseaza strada, pentru a avea binecuvantarea casatoriei de la Sfanta Matrona!

Grupurile de turisti au acees prioritar, la cerere. Adresa Manastirii Pokrovsky: Str Taganskaia 58, Moscova.

2. Catedrala Sfantului Vasile Blajenii din Piata Rosie

P1040268 (768x1024)

Emblema a Moscovei turistice, Catedrala Sf Vasile Blajenii a fost construita de catre tarul Ivan cel Groaznic in perioada 1555 -1561, fiecare dintre cele noua turnuri fiind ridicat in cinstea unei victorii a tarului impotriva tatarilor si fiind inchinat sfantului ortodox pomenit in ziua victoriei. Ultimul turn a fost inchinat Sf Vasile cel Nebun Pentru Hristos si a dat numele catedralei.

In prezent este muzeu, deschis zilnic intre orele 10-17. Inchis marti si in prima zi de luni a fiecarei luni.

3. Kremlinul si catedralele sale

Pentru 500 de ruble (aprox 7 euro) si un timp de asteptare nu foarte lung (desi este aglomeratie), puteti vizita Piata Catedralei din interiroul Kremlinului (cetatii) Moscovei, cea mai veche piata din oras.

Cele trei catedrale au fost folosite de catre familiile tarilor pentru incoronari (Catedrala Adormirii 1479), diferite procesiuni religioase  (Catedrala Bunei Vestiri, 1489) si inmormantari (Catedrala Sfantului Arhanghel Mihail, 1508, necropola a tarilor).

Kremlinul este vizitabil zilnic intre orele 10 – 17, cu exceptia zilei de joi.

4. Piata Rosie

Moscova are un plan radial, ca o roata al carui centru este Piata Rosie si Kremlinul. Piata Rosie reprezinta asadar centru Moscovei si al Rusiei! Vizitati Piata Rosie, este un spectacol in sine!

5. GUM

Strajuind una dintre laturile Pietei Rosii, cel mai mare magazin universal din Moscova, construit intre anii 1890-1893 , astazi privatizat, este un centru comercial spectaculos, care poate concura cu cele mai mari galerii comerciale ale lumii!

Multe aranjamente florale, fantani arteziene, scari rulante, cele mai mari branduri comerciale ale lumii- dar cuprinde la etajul trei si o autoservire cu mancare specific ruseasca, bine gatita si ieftina. Stolovaia este un lant de autoseriviri de pe vremea comunista, care rezista si azi datorita calitatii si preturilor accesibile. Deschis intre orele 10 – 22.

Si povestea Moscovei continua…

Maria Chirculescu, Miriam Turism

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s