2 iulie 2016: o zi la Manastirea Valaam, pe Lacul Ladoga, in nordul Rusiei
Peisaje lacustre si liniste picurata in suflet…bucurie duhovniceasca si… mandrie nationala – Sf Antipa de la Calapodesti, canonizat de bisericile din Athos, Rusia si Romania, este singurul sfant ale carui moaste sunt asezate spre inchinare in biserica centrala a Manastirii Valaam (manastire din sec X, distrusa si refacuta de peste 80 de ori, unul dintre cele mai puternice focare duhovnicesti ale Rusiei pravoslavnice!).
FOTO-REPORTAJ
Dimineata la 8:30 am pornit cu vaporasul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa)Dupa 1h 30 min am ajuns la Insula Valaam, supranumita si ”Muntele Athos de Nord”!
Ne preia ghida, care ne arata harta manastirii lacustre – Biserica cu hramul Schimbarii la Fata a Mantuitorului si schiturile…
In mijlocul verii, manastirea este pur si simplu asaltata de grupuri mari de turisti (care, la drept vorbind, ii cam strica linistea…). Gradina botanica a manastirii este primul obiectiv!
Turistii mei nu m-au crezut cand le-am spus, in autocar, ca Sf Apostol Andrei a ajuns pana aici, in nordul Rusiei (calatorind pe ape interioare) iar pe aceasta insula a Lacului Ladoga a distrus o capiste idoleasca inchinata zeului Baal si a intemeiat primul altar crestin din nordul indepartat al Europei (la secolul intai!).
Numele de Valaam al insulei provine de la numele zeului Baal. Sf Ignatie Briancianinov scrie despre toate acestea…
Doar cand au vazut statuia Sf Ap Andrei, la intrarea in manastire, au realizat ca nu le-am spus povesti!
Biserica Manastirii Valaam, cu hramul Schimbarea la Fatza a Mantuitorului
Inchinarea la sfantul nostru bacauan, Sf Antipa de la Calapodesti, canonizat de trei biserici (Athos, Rusia, Romania), unul dintre marii duhovnici ai Valaamului, a fost un moment emotionant, cu atat mai mult cu cat – afland ca suntem romani – ni s-a deschis imediat racla cu sfintele sale moaste!
Biserica Manastirii Valaam, la mijlocul zilei – cu soarele pe clopotnita!
Pana sa mancam, activitati diverse in manastire: la taraba cu peste proaspat pescuit din lac si pe loc afumat, apoi o scurta auditie muzicala cu celebrul cor al Valaamului, a carui basi sunt apreciati in toata lumea! Urmeaza masa la trapeza manastirii! Pofta buna!
Drumul catre izolatul schit al Sfantului Nicolae ne-a vorbit despre… poezia Valaamului!
Cum e Valaamul iarna? Dar toamna, primavara?… Linistea aceasta da putere rugaciunilor monahilor de aici? Pentru rugaciunile lor ajungem pana la capatul lumii…
Si Vladimir Putin stie ceva despre asta, duhovnicul sau este aici, la manastirea Valaam…
La revedere, Valaam! Vom reveni, cu ajutorul Domnului!
Maria Chirculescu,
Miriam Turism