BOBOTEAZA LA SCHITUL SF ILIE BERZUNTI, 6 ian. 2013

BOBOTEAZA la SCHITUL Sf. ILIE Berzunti (Jud Bacau)P1170736

P1170755

La „schitul de pe acoperisul Judetului Bacau”, pe cel mai inalt versant locuit al Carpatilor de curbura, in miezul iernii generoase (iarna-i grea, omatul mare, semne bune anul are!), Parintele Isaia si calugarii au ridicat o cruce pentru Boboteaza, asa cum nu s-a mai vazut:  cu ajutorul Domnului – care a dat vremea numai buna pentru lucrarea lor -, cruce de gheata care concureaza in inaltime cu clopotnita, care ajunge la stresinile bisericii zvelte care tinde spre cer! Astazi, la Botezul Domnului, se sfintesc apele, iar in varful muntelui, in miezul iernii,  se sfinteste si apa inghetata care a luat forma Crucii – Botezul pregatind Jertfa Mantuitorului, Cel care va ridica pacatele lumii!

P1170761

P1170730

Glasul Domnului peste ape striga graind: veniti de luati toti Duhul intelepciuni, Duhul intelegerii, Duhul temerii de Dumnezeu, al lui Hristos, Celui ce S-a aratat!

P1170812

P1170816

Astazi firea apelor se sfinteste si se desparte Iordanul si isi intoarce curgerea apelor sale, vazand pe Stapanul botezandu-Se!

P1170828

Ca un om ai venit la rau, Hristoase imparate, si botez ca o sluga a lua te sarguiesti bunule, din mainile Mergatorului inainte, pentru pacatele noastre, iubitorule de oameni!P1180017

Catre glasul celui ce striga in pustie, gatiti calea Domnului, venit-ai Doamne, chip de rob luand, Botez cerand, cela ce nu stii de pacat! Vazutu-te-au apele si s-au temut, cutremuratu-sa Mergatorul inainte, si a strigat graind: Cum va lumina sfesnicul pe lumina? Cum isi va pune mana robul pe Stapanul? Sfintesate-ma pe mine si apele, Mantuitorule, Cela ce ai ridicat pacatul lumii.

(troparele Bobotezei, facerea lui Sofronie, Patriarhul Ierusalimului; Minei, ianuarie).

P1170886

P1170889

P1180027

Acolo sus in varful muntelui, pe un ger cumplit – gerul Bobotezei ! – slujba de sfintire a Aghiazmei Mari a fost mai frumoasa ca oricand! Pentru cateva minute, cerul gri s-a deschis si cateva raze de lumina ne-au incalzit sufletele tremurande, proabil la momentul in care urechile noastre nu puteau sa auda : Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru carele bine am voit!

Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!

Maria Chirculescu

Miriam Turism

2 gânduri despre ”BOBOTEAZA LA SCHITUL SF ILIE BERZUNTI, 6 ian. 2013

Lasă un comentariu