CRACIUN LA BETHLEEM! foto-reportaj

CRACIUN LA BETHLEEM

Se ajunge rar la Bethleem de Craciun, mai ales că în Palestina sărbătorile se țin pe stil vechi, iar Nașterea Domnului se sărbătoreste in 6 / 7 ianuarie.

2 Bethleem, locul Nasterii Pruncului Iisus

Am avut bucuria să mă aflu la Bethleem în luna ianuarie în 2008 și în 2009 și m-au impresionat atât amplele manifestari de bucurie ale copiilor creștini palestinieni ( ei organizează procesiuni de strada, cu fanfară, în apropierea Bisericii Nașterii Domnului),

7 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian) 8 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian) 5 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian) 6 Procesiunea crestinilor in ajunul Craciunului, Bethleem (6 ian)

cât și frumusețea vecerniei din ajunul Craciunului și a Sfintei Liturghii de noapte, oficiată de Patriarhul Ierusalimului și a întregii Palestine și la care mulți pelerini se împartașesc.

13 sosire la Biserica din Bethleem, pt slujba de noapte, Craciun 2008 14 Biserica din Bethleem, slujba de noapte, Craciun 2008 15 Preoti romani la sarbatoarea Nasterii Domnului din Bethleem. Pr Roman si Pr David, ghizi ai pelerinilor romani in Tara Sfanta si Pr Isaia.   16 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2008 17 D.na Larisa Miculet, ambasadorul R Moldova in Israel, 2008 18 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2008 19 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 21 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 22 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 23 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 24 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 25 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 200926 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 27 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 28 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009 29 Biserica din Bethleem, slujba de Craciun 2009

Dar cel mai impresionant lucru este minunea apariției, cam cu două săptămâni înainte de Craciun, a Stelei care a călăuzit magii către Peștera Nașterii, o stea mare și foarte luminoasă ( fiecare o vede la măsura credinței sale, așa se spune) care apare în fiecare noapte în această perioadă și care în noaptea de Craciun se așează chiar deasupra Bisericii Nașterii Domnului din Bethleem!

Biserica Nașterii din Bethleem, ridicată de către Sfânta Împărăteasă Elana în secolul al IV-lea și renovată și mult mărtă de căre Împăratul Iustinian în secolul al VI-lea, este singura biserică creștină rămasă întreagă după invazia perșilor în Țara Sfântă din anul 614, motivul fiind acela că cei Trei Magi de la Răsărit reprezentați în această biserică purtau veșminte persane și… au fost asimilați de perși ca fiind unii dintr-ai lor!

Ca sa intri in biserica trebuie sa te apleci un pic, pentru ca intrarea a fost partial zidita in vremea otomanilor (pentru ca acestia sa nu intre calare!). Si daca Iisus, Fiul lui Dumnezeu, s-a nascut in cel mai smerit loc posibil – in pestera in care erau adapostite animalele – se cuvine a ne smeri si noi, intrand in Sfant Locasul Nasterii Sale!

Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 1 Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 2 Intrarea in Biserica Nasterii Domnului din Bethleem

Biserica este ridicată peste Peștera în care S-a născut Pruncul Iisus (identificată ca atare încă din secolul întîi), aceasta aflându-se acum exact sub altar. Locul Nașterii este marcat printr-o stea de argint cu 14 brațe, dăruită de poporul român.

10 intrarea in Pestera Nasterii, sub altarul Bisericii din Bethleem  11 intrarea in Pestera Nasterii, sub altarul Bisericii din Bethleem

Bethleem, Biserica Nasterii Domnului 4

3 4

Vin oameni de pe intreg globul pamantesc sa se inchine la Biserica Nasterii Domnului, considerat al doilea loc sfant al crestinatatii, dupa Biserica Sfantului Mormant / Biserica Invierii din Ierusalim. În ianuarie 2008, stând la rând să intru pentru închinare în Peștera in care S-a născut Pruncul Iisus, m-am mirat să mă întalnesc acolo și cu o familie de musulmani, care veniseră de asemenea să venereze acest loc sfânt. Astfel am aflat ca pentru ei, Iisus este un mare profet, iar Maica Domnului este cea mai sfântă femeie din Coran.

Dar peste timp, a rămas pentru mine absolut specială icoana Maicii Domnului din Bethleem, icoană de mari dimensiuni, amplasată în biserică, la intrarea în peștera de sub altar.

1 Bethleem, icoana Maicii Domnului cu Pruncul

În această icoana, Maica Domnului zâmbește ( o reprezentare rară), iar zâmbetul ei are atâta căldură si gingășie, că îți merge direct la inimă. Este de altfel una dintre marile icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, însăși Țarina Ecaterina a Rusiei și-a dăruit bijuteriile pentru a o împodobi, în urma unei minuni înfăptuite de Maica Domnului pentru ea. Se spune chiar că icoana este pictată de către Sf Apostol și Evanghelist Luca.

Așezământul Românesc din Ierihon sărbătorește de asemenea cu emoție și mare fast Nașterea Domnului, aceasă sărbătoare fiind hramul bisericii așezământului.

33 Hram la Asezamantul Romanesc din Ierihon, Nasterea Domnului ianuarie 2008 Asezamantul Romanesc de la Ierihon, 2011, Asezamantul Romanesc de la Ierihon, 2011,,

Acum, în preajma Craciunului, să ne bucurăm așadar de Nașterea Pruncului Iisus și, cântând încetișor un colind românesc, să privim imaginile sărbătorii creștin-ortodoxe de la Bethleem!

Astăzi S-a născut Hristos, Mesia cel luminos, laudați și cântați și va bucurați!

Maria Chirculescu

Foto-reportaj aparut in revista Lumea credintei nr. 113-114, decembrie 2012-ianuarie 2013 : http://www.lumeacredintei.com/sct_4/art_1377/crciun_la_bethleem.htm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s