Sf Prooroc Elisei. De ce se foloseste sarea la sfintirea fantanilor?

Sf Prooroc Elisei, azi pomenit (14 iunie):

De ce se foloseste sarea in slujba de sfintire a fantanilor?

 

Locuitorii cetatii Ierihon (Palestina) au zis către Elisei: „Iată aşezarea cetăţii acesteia este bună, după cum poate vedea şi stăpânul nostru, dar apa nu este bună şi pământul este neroditor”. Şi el a zis: „Aduceţi-mi o oală nouă şi puneţi sare în ea!” Şi i-au adus şi a ieşit el la fântâna de apă şi, aruncând sarea în ea, a zis: „Aşa zice Domnul: Iată am făcut apa aceasta sănătoasă şi nu va mai pricinui nici vătămare, nici moarte, nici nerodire”. Şi s-a făcut apa curată până astăzi, după cuvântul pe care l-a spus Elisei.” ( 4 Regi, 2, 19-22).

Izvorul lui Elisei este astazi canalizat si asigura apa potabila a orasului Ierihon, asa incat pelerinii care sunt cazati la Asezamantul Romanesc din Ierihon beau din aceasta apa, binecuvantata de Domnul prin cuvantul proorocului Elisei, dupa cum este inscris in Biblie. Pornind de la acest pasaj evanghelic, in slujba de sfintire a apelor din fantani se foloseste sarea.

In catapeteasma Bisericii Dudul lui Zaheu din Ierihon – biserica cu hramul Sf Prooroc Elisei – se afla icoana Sfantului Prooroc Elisei, mare facatoare de minuni …

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s