INDIA Sfantului Apostol Toma, NEPAL, TIBET

INDIA Sfantului Apostol Toma,

NEPAL, TIBET

28 sept – 16 oct 2011 

Motto:

Binecuvântaţi pe Domnul toate lucrurile Lui; în tot locul stăpânirii Lui, binecuvintează suflete al meu pe Domnul. (Psalmul 102)

De ma voi sui in cer, Tu acolo esti. De ma voi cobori in iad, de fata esti. De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi aseza la marginea marii, si acolo mana Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta. Si am zis: „Poate intunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu”. Dar intunericul nu este intuneric la Tine si noaptea ca ziua va lumina. Cum este intunericul ei, asa este si lumina ei. (Psalmul 138)

 PROGRAM 

Ziua 01, 28 sept: INDIA: Chennai

Intalnire pe Aeroportul Otopeni la ora 6.30, zbor catre Chennai (sud-estul Indiei) la ora 8.30. Escala la Londra 3 ore, se ajunge la Chennai la ora 3.30 noaptea ( zbor British Airways) .Bine ati venit in India! Intalnire cu ghidul, transfer la hotel in Chennai.

Sf  Apostol Toma, India: Exista in lume doar 3 catedrale construite peste morminte ale Sfintilor Apostoli ai Domnului Iisus Hristos: la Vatican – peste mormantul Sf Ap Petru, la Santiago de Compostela (Spania) – pentru Sf Ap Iacob cel Mare si la Chennai/ Madras (India) – pentru Sf Ap Toma. Crestinii din Asia considera ca macar o data in viata trebuie sa ajungi in pelerinaj la mormantul Sf Ap Toma, cel care a increstinat India intre anii 52 si 72 dupa Hristos si a suferit aici, in Chennai, moarte muceniceasca. Muntele pe care a fost omorat ii poarta de atunci numele – St Thomas Mount; crucea de piatra, care se spune ca a fost cioplita chiar de Sf Toma, poarta si acum urmele sangelui sau – oricat ar fi frecata pentru a fi curatita, petele de sange reapar, iar o lunga perioada de timp s-a inregistrat chiar sangerare vizibila, in timpul Sfintei Liturghii; pestera in care a trait ultimii ani este vizitabila, iar pe o stanca se afla amprenta mainii si a piciorului sau, conform traditiei locale. In biserica din varful Muntelui Sf Toma este expusa icoana in ulei a Maicii Domnului, considerata cea mai veche icoana crestina din India, pentru ca a fost adusa de chiar Sf Ap Toma din Ierusalim, fiind una dintre icoanele pictate de Sf Ap Luca in timpul vietii Maicii Domnului. Iar despre pamantul tamaduitor ( si astazi tamaduitor) de pe mormantul Sf Ap Toma, prima marturie scrisa dateaza din sec 13, fiind a vestitului explorator Marco Polo. Desi moastele Sfantului Apostol au fost  mutate de secole in Italia, la Ortona (via Siria), totusi cel mai important loc de pelerinaj din lume, legat de Sf Ap Toma, este aici, la Chennai.

Ziua 02, 29 sept: Chennai, sub semnul Sf Ap Toma ( a increstinat India intre anii 52 -72 d.H.)

 Muntele Sf Ap Toma, Chennai, India
Dupa micul dejun, zi de vizita in Chennai. Obiective crestine: Muntele Sf Ap Toma (locul in care a fost martirizat), Biserica Sf Ap Toma – Mylapore, Mormantul Sf Ap Toma, icoana Maicii  Domnului pictata de Sf Ap Luca, adusa din Ierusalim de catre Sf Ap Toma ( este considerata cea mai veche icoana crestina din India, sec 1); Biserica Sf Maria.

Chennai (4,6 mil locuitori), capitala provinciei Tamil Nadu. Vechea denumire: Madras. Importanta zona administrativa, militara si economica, initial condusa de diferite dinastii indiene, Madras este cucerita de portughezi in anul 1522, cuceritorii construind aici portul Sf Toma. In 1612 olandezii se stabilesc in nordul zonei, pentru ca in 1630 o companie engleza sa cumpere teren si cu acordul oficialitatilor, sa construiasca peste un an Fortul Sf Gheorghe, nucleul viitorului oras colonial englez. In anul 1746 Fortul Sf Gheorghe si Madras sunt capturate de francezi, pt ca in 1749 englezii sa recucereasca Madrasul, pe care il vor fortifica ( va fi atacat si de sultanii otomani) si il vor transforma intr-un important centru urban si baza navala. Introducerea cailor ferate in India in sec 19 creaza legaturi cu orase importante, precum Bombay si Calcutta, ceea ce mareste importanta comerciala a orasului. Dupa castigarea independentei Indiei in 1947, orasul devine capitala statului Madras, pt ca in anul 1969 statul sa isi schimbe denumirea in Tamil Nadu, iar orasul in Chennai. In prezent economia orasului Chennai este bazata pe productia de  automobile (30% din productia Indiei), servicii software, productie hardwere, servicii de sanatate si finaciare. 

Dupa-amiaza: vizitam Fortul Rosu ( construit in 1653, folosit in prezent ca Secretariat al Guvernului), Kapaleeshwar – cel mai vechi templu din Chennai, este inchinat Lordului Shiva. Parthsarthy este un alt templu important, inchinat Lordului Krishna. Pe final de zi, Snake Park ( gradina zoologica care adaposteste o larga colectie de serpi si multe alte reptile).  Cazare la hotel in Chennai.

Ziua 03, 30 sept: Chennai-Mumbai.

Dupa micul dejun plecam la aeroport, pt zbor catre Mumbai ( traversam India de la sud-est catre nord-vest, la Marea Arabiei – 1330 km). Tranfer la hotel. Dupa pranz city-tour  Mumbai. Apus de soare la Hanging Gardens ( Gradinile Suspendate). Cina si cazare la hotel.

Mumbai ( 13,8 mil locuitori, al doilea oras din lume dupa acest criteriu), capitala provinciei Maharashtra, cel mai mare oras al Indiei si in acelasi timp capitala comerciala si financiara a tarii. Denumire alternativa: Bombay. Construit pe 7 insule, la origine colonie de pescari, datorita pozitiei sale geografice ( un adanc golf natural pe coasta de vest) Mumbai a fost succesiv sub controlul imperiilor indiene, al portughezilor si al englezilor ( British Est India Company), pentru a deveni in sec 18 un important centru comercial zonal. In sec 19 se dezvolta industrial si educational, pentru ca, la declararea independentei Indiei in 1947 sa devina capitala statului Bombay. In 1996 se schimba denumirea in Mombai. In prezent este centrul comercial si al industriei de film din India ( Bollywood), genereaza 5% din PIB tarii, 25% din produsele industriale exportate, 70% din comertul maritim si tot aici se realizeaza 70% din tranzactiile financiare ale Indiei ( cele mai importante banci si insitutii financiare ale statului sunt localizate in Mumbai). Din punct de vedere religios, 67% dintre locuitori sunt hindusi, 19% musulmani, 5% budusiti, 4% crestini, 5% alte religii. Crestinii nativi sunt urmasii populatiei convertite la catolicism de catre portughezi, in sec 16. Un festival anual care dureaza o saptamana, numit Bandra Fair, incepe in prima duminica dupa 8 septembrie si este dedicat Nasterii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu; participa intreaga populatie, indiferent de religie. De altfel, la Mumbai se organizeaza diverse festivaluri religioase, ale tuturor cultelor ( vest-europene sau indiene).

Ziua 04, 1 Oct:  Mumbai- Delhi .

Dupa micul dejun, plecare spre aeroport, zbor spre Delhi. Transfer la hotel. Dupa masa de pranz, scurt city-tour Delhi: Poarta India, Palatul Prezidential, Templul Lotus, turnul Qutab Minar – cel mai inalt minaret de caramida din lume etc Cina si cazare hotel.

Delhi, străveche așezare indiana, a fost dezvoltată ca oraș din secolul 11; in prezent capitala Indiei, are o populatie de 11,5 milioane locuitori. Este format din orașul vechi Shahjahanabad și orașul nou, New Delhi (construit în 1911).  Este principalul centru politic și administrativ al țării, nod important de comunicații, mare centru financiar și comercial; aeroportul internațional Palam. Sunt dezvoltate industriile bumbacului, tricotajelor, chimico-farmaceutică, constructoare de mașini, încălțămintei, prelucrării lemnului, alimentară și poligrafică. Are o universitate, un institut politehnic, mai multe muzee și teatre, monumente reprezentative pentru diferite perioade ale artei indiene (Coloana de Fier, din secolul 4; Kutb Minar, din secolul 13; Jami-Masjid, din secolul 17; Lal Kila sau Fortul Roșu, din 1683) .

Ziua 05, 2 Oct: Delhi .

Zi dedicata orasului Delhi. Dupa micul dejun, dimineata vizitam cateva biserici crestine ( Biserica Sf James / Sf. Iacob – cea mai veche biserica crestina din Delhi si Biserica ortodoxa a Sf Fecioare Maria) Apoi vizitam vechiul Delhi  ( Shahjahanabad ): Fortul Rosu, Jama Masjid ( cea mai mare moschee din India). Cina si cazare la hotel.

Ziua 06, 3 Oct: Delhi – Jaipur

Dupa micul dejun, plecare catre Jaipur cu masina ( 5 ore). Cazare hotel.

Jaipur, supranumit si Orasul Roz, capitala statului Rajasthan din nord-vestul Indiei. Fondat in 1727, constructia sa a durat 4 ani, arhitectura fiind in conformitate cu principiile Shilpa Shastra, stiinta arhitecturii indiene. Orasul a fost impartit in 9 parti / blocuri / cartiere, din care 2 cuprind palate si cladiri oficiale, celelalte 7 fiind alocate populatiei rezidente. Ziduri uriase de fortificatii au fost ridicate, impreuna cu cele 7 porti. In 1853, cand Printul de Wells a vizitat Jaipur-ul, intreg orasul a fost pictat in roz, oferind un aspect distinctiv orasului. In  sec 19 orasul creste rapid, de la o populatie de 160.000 locuitori astazi ajungand la 3,5 milioane locuitori.

Dupa amiaza city tour: City Palace / Palatul Orasului – muzeu dar si resedinta regala actuala, care ocupa o mare suprafata, cu gradini si cladiri specifice arhitecturii Rajasthan & Mughal. Observatorul Regal construit de maharajahul Jan tar Mantar in anul 1728 ( in patrimoniul UNESCO – construit din piatra si marmura, acest observator face parte dintr-o serie de 5 observatoare, care reprezinta punctul de varf al astronomiei indiene medievale). Cazare la hotel.

Ziua 07, 4 Oct: Jaipur-Ranthombor 

Amber Fort – la 11 km distanta de Jaipur, Amber este vechea capitala a statului Rajasthan. Constructia fortului a inceput in anul 1592, iar arhitectura si decoratiile in marmura rosie au fost atat de stralucitor de frumoase, incat au trezit invidia imparatului Jahangir, care a ordonat sa fie daramat tot ceea ce concura cu palatele regale. Constructorul Mirza a acoperit cu stucatura totul, astfel incat reprezentantii imparatului au concluzionat ca totul este o inventie (legenda, confirmate de lucrarile de restaurare actuale). 

Excursie matinala la Amber Fort – optional urcarea muntelui catre fort pe elefant. Dupa vizita ne indreptam spre Ranthombore, cazare. Dupa amiaza incepem vizitarea Parcului National Ranthombore, safari in jungla, cu jeep.ul. Cazare la hotel.

Parcul National Ranthombore – fost domeniu de vanatoare al maharajahului local, Ranthombore este astazi o jungla vizitata de multime de iubitori ai naturii, fiind cea mai reprezentativa rezervatie de tigri din India.  De asemenea aici traiesc multime de leoparzi, hiene, cerbi, pisici salbatice, lilieci galbeni, vulpi zburatoare indiene, arici, manguste etc ,dar si reptile precum crocodili, broaste testoase, cobre, pitoni, cameleoni… Pasari – 272 specii. Flora-peste 300 de specii de plante, copaci, arbusti.  Safari dureaza 3 ½ ore si se patrunde adanc in jungla cu jeepuri inalte, care feresc privitorul de orice risc.

Ziua 08, 5 Oct: Ranthombore – Agra

Plecare de dimineata spre Agra cu masina, in drum vizitam Fatehpur Sikri (vechi oras in desert, din vremea dinastiei Mughal), The Buland Darwaza ( cea mai mare poarta din lume, situata la 43 km de Agra, construita in 1601; inscriptia islamica de pe poarta principala, scrisa in persana, spune asa: „ Iisus, fiul Mariei, a zis: Lumea este un pod, treci peste el, dar nu-ti construi casa pe el. Cel care spera pentru o zi, poate spera pt eternitate, dar lumea nu dureaza decat o ora. Petrece-o in rugaciune, restul este nevazut”), La sosire in Agra, cazare la hotel. Dupa-amiaza vizitam Taj Mahal – simbol al iubirii imparatului Shah Jehan pentru sotia sa Mumtaz Mahal, Taj Mahal „ inceput ca un palat, terminat ca o bijutrerie” este in acelasi timp un simbol al arhitecturii indiene, unul dintre cele mai gratioase si extravagante monumente ale lumii. Vizitam de asemenea Fortul Rosu – multe evenimente legate de constructia Taj Mahal au avut loc aici – si Itmad-ud-Daula’s Tomb, mormant care prezinta un interes deosebit, datorita desenelor cu elefanti.

Prima mentiune despre Agra apare in faimoasa scriere hindusa Mahabharata, ca padurea Agraban, in apropiere de Mathura. Badal Singh a fondat orasul in anul 1475, dar apogelul sau a fost atins in timpul regelui Akbar, care a facut din Agra orasul artelor, culturii, comertului si educatiei, cand orasul purta numele sau, Akbarabad. Cele mai multe dintre cladirile de astazi au fost construite in stilul Mughal, in a doua jumatate a sec 16 – inceputul sec 17.

Ziua 09, 6 Oct: Agra – Delhi .

Dimineata, optional: rasarit de soare la Taj Mahal ( o priveliste de neuitat!). Dupa micul dejun, vizitam biserici crestine in Agra – Biserica Sf Pavel, Biserica Sf Petru. Dupa masa de pranz, plecare spre Delhi cu masina, in drum se viziteaza (optional) Sikandra, localitate cu 11.000 locuitori, care adaposteste mormantul regelui Akbar cel Mare ( 1605). La sosire in Delhi, cazare la hotel.

Ziua 10, 7 Oct: NEPAL: Delhi – Kathmandu – Chitwan

Dimineata devreme, dupa micul dejun plecare spre aeroport, zbor catre Kathmandu / capitala Nepalului. De acolo, transfer la Chitwan. Sosim seara, cazare la hotel.

Parcul National ChitwanInima Junglei – este cea mai importanta rezervatie naturala al Nepalului, una dintre putinele jungle veritabile ramase astazi pe pamant; in patrimoniul UNESCO din anul 1984. Cuprinde paduri subtropicale intinse pe 932 kmp, cu atitudine cuprinsa intre 100 m si 815 m si acopera o fasie de campie mlastinoasa de-a lungul raului Rapti; adaposteste exemplare din circa 700 de specii de animale, printre care rinoceri, elefanti salbatici, leoparzi, ursi si cateva exemplare de tigri bengalezi. Pana in 1950, in jungla se putea intra doar cu piciorul, insa mai apoi au fost stabilite mari tabere de vanatoare, in care nobilii nepalezi ramaneau timp de cateva luni in timpul iernii, pentru a vana sute de tigri, rinoceri, leoparzi si ursi. In ultimii ani s-au adaugat parcului o zona pentru broaste testoase si una pentru vulturi.

Ziua 11, 8 Oct – Chitwan

O zi libera, dedicatra junglei nepaleze: plimbare in natura, admirarea pasarilor si a animalelor, safari pe elefant, vizitarea satelor traditionale erc. Seara – dansuri traditionale ale populatiei Tharu, locuitorii junglei. Cazare la hotel.

Ziua 12, 9 Oct:  Chitwan – Pokhara

Plecare catre Pokhara cu masina, Pokhara  fiind renumita ca avand cele mai mai frumoase peisaje din Nepal. Cazare hotel, apoi plimbare in cele mai pitoresti si spectaculoase zone ale regiunii ( lacuri, cascada lui David…). Cazare la hotel.

Pokhara – nicaieri in lume muntii nu au o diferenta de altitudine atat de mare. Pe o distanta de doar 30 km se vad munti cu altitudine de la 1.000 la 7.500 m.

Ziua 13, 10 Oct: Pokhara – Kathmandu

Dimineata devreme plimbare o ora cu barca pe Lacul Phewa, pentru a ajunge la templul situat in mijlocul lacului. Dupa micul dejun vizitam o tabara tibetana. Apoi plecare catre Kathmandu, cazare la hotel.

Ziua 14, 11 Oct : Kathmandu.

Kathmandu, capitala Nepalului, situata la 1400 m altitudine in Valea Kathmandu din Muntii Himalaia. Prima atestare documentara, la anul 900 d Hr. In prezent are o populatie de aprox 1 milion locuitori, fara orasele surori Patan – orasul artelor si meseriilor ( 5 km) si Bhaktapur – orasul celor devotati ( 14 km). Pe scurt, i se spune si KTM – „trei orase”, fiind recunoscut ca atare in patrimoniul UNESCO. Este cea mai dezvoltata zona urbana din Nepal, cu infrastructura cea mai avansata si cu un grad de alfabetizare a populatiei de 98%, aproape toti locuitorii orasului vorbind si o limba straina, alta decat nepaleza sau engleza: franceza, chineza, germana, coreana, ebraica etc Este poarta de intrare pentru turismul nepalez.

Intreaga zi dedicata capitalei Kathmandu: stupa budista Swyambhu nath ( sec I dH / denumita si templul maimutelor), Patan City ( cel mai vechi dintre cele 3 orase antice de pe valea Kathmandu, plin de monmumente budiste si temple hindu) , Bhakatpur durbar /  Bhadgaon darbar ( patrimoniu UNESCO) Cazare la hotel.

Ziua 15, 12 Oct: Kathmandu

Dimineata, optional : zbor Kathmandu – Mt. Everest (zbor turistic de o ora, foarte solicitat de turisti: minunata panorama asupra tuturor muntilor din Nepal,  inclusiv Everest) . Dupa-amiaza, vizita la o tabara tibetana, participare la o seara specific tibetana (program si masa). Cazare la hotel.

Ziua 16, 13 Oct: TIBET Kathmandu- Lhasa .

Dimineata, zbor Trans-Himalaian de 50 minute catre Lhasa. Este considerat unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase zboruri din lume, peste varfurile Kanchenjunga (8.536 m) si Everest (8848 m). La sosirea in Lhasa, transfer la hotel. Timp liber pt aclimatizare.

Lasha, capitala Tibetului /regiune a Chinei, oras cu 373.000 locuitori, situat la 3.490 m altitudine – unul dintre cele mai inalte orase ale lumii. Etimologic, Lhasa inseamna „locul zeilor”, desi vechile documente si inscriptii tibetane de pana la inceputul sec 7 demonstreaza ca vechea demnumire era “locul caprelor”. Grupul etnic tibetan formeaza majoritatea locuitorilor orasului, desi mai exista si populatie Han si Hui. Orasul cuprinde numeorase monumente ale culturii tibetane budiste, cum ar fi palatele Potala, Jokhang si Norbulingka.

Ziua 17, 14 Oct : Lhasa

In timpul zilei se viziteaza Manastirea Sera ( trandafirul salbatic) – una dintre cele trei mari Gelugpa manastiri din Tibet ( figura centrala: Dalai Lama) ,  Lacul sfant Yamdrok ( 4000 m altitudine, unul dintre cele trei mari lacuri sfinte din Tibet ), Templul Jokhang. Cazare la hotel

Ziua 18, 15 Oct: Lhasa

In timpul zilei se viziteaza Palatul Potala ( resedinta Dalai Lama pana in anul 1959, azi muzeu) si Manastirea Drepung ( una dintre cele 3 mari manastiri din Tibet, alaturi de Sera si Ganden), Bazarul Barkhor. Timp liber in Lhasa. Cazare la hotel

Ziua 19, 16 Oct :- Lhasa -Kathmandu- Delhi .

Dimineata, transfer la Aerportul Gonggar si zbor catre Delhi, cu conexiune la Katmandu. Cina la restaurant, apoi plecare catre Romania noaptea la ora 2.15, escala la Londra 4 ore, se ajunge la Bucuresti la ora 16.15.

Pret (in euro):

India, Nepal, Tibet > 26 pers 21-25 pers 16-20 pers 10-15 pers
pret program / 19 zile

2700

2750

2800

2990

avion Romania-India (estimativ)

750

750

750

750

Total

3450

3500

3550

3740


Pretul include:

–       Avion Bucuresti / Chennai – Delhi / Bucuresti ( pret estimativ, trecut separat – se poate modifica, functie de data achizitionarii biletului)

–       Avion curse interne: Chennai – Mumbai – Delhi – Katrhmandu – Lhasa – Kathmandu – Delhi ( numarul mare de curse interne influenteaza direct  pretul pelerinajului, suma totala: 1080 euro)

–       Cazare: hotel 3* ( conditii bune)

–       Masa: pensiune completa ( 3 mese / zi)

–       Safari

–       Taxe de intrare (140 euro)

–       Transport terestru: masina cu aer conditionat

–       Taxe de intrare obiectivele turistice cuprinse in program

–       Ghid vorbitor de limba engleza, insotitor din partea agentiei

Pretul nu include:

–       Zbor Kathmandu / Mt. Everest / Kathmandu (130 euro) optional

–       Taxe de viza si prelucrare acte pt India ( 50 euro), Nepal (25 USD) si Tibet (58 USD)

–       Tips in India, Nepal, Tibet ( pt ghizi si soferi locali):  35  euro ( India) + 50 euro ( Nepal+Tibet)

–       Alte elemente necuprinse la „Pretul include”

NOTE:

  • Pasaport, vize:

–       Pasaportul trebuie sa fie valabil 6 luni de la momentul plecarii

–       Pt viza India: completare formular de viza  http://www.india-visa.com/visa-forms/visaap.pdf

si 2 fotografii tip pasaport; inca 2 fotografii pt viza Nepal ( se vor aduce la aeroport).

–       Vizele pt Nepal si Tibet se iau in India, cu conditia trimiterii de catre agentie a copiei pasaportului (scanat) cu cel putin 15 zile inaintea inceperii programului.

  • Clima: clima predominant tropicală, la nord tropicală musonică. Precipitaţii cad 60-100 mm pe an în Deşertul Tar, în estul ţării, 300-400 mm – în regiunile centrale ale Decan, 3000-6000 mm – în Himalaya de Est şi pe povârnişurile exterioare ale Gaţilor, 12 mii mm – în Cherrapundji pe platoul Shillong (cel mai umed loc din lume).

ian

feb

mar

apr

mai

iunie

iulie

aug

sep

oct

noi

dec

Delhi (grd C)

14

17

23

28

33

34

31

30

29

26

20

15

Prezentul porgram se poate organiza in orice perioada a anului, exceptand lunile iulie si august (sezonul ploios).

  • Modalitate de inscriere – Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea programului pt care optati. Banii se vireaza in contul firmei MIRIAM TURISM PROGRAME SRL, dupa care se emit documentele legale (factura, contract, asigurari – optional). Restul formalitatilor (depunere acte pt vize, plata diferentei): cel tarziu cu 3 saptamani inaintea plecarii
  • Moneda indicata la cumparaturi in toate aceste tari: USD.
  • Programul poate fi modificat in functie de orarul companiei aviatice sau de evenimente locale , dar se incearca, cu buna credinta, parcurgerea tuturor obiectivele, indiferent de ordinea de vizitare.
  • In caz de forta majora ( razboi, calamitate etc) se vor parcurge obiectivele la care accesul este permis de fortele de ordine, agentia de turism nefiind raspunzatoare pentru nerealizarea, in parte sau total, din motive obiective, a programului si nu datoreaza daune materiale sau morale.
  • ·         In cazul in care, din motive care tin de persoana in cauza, la granita / aeroport autoritatile statului refuza intrarea / iesirea pe / de pe teritoriul tarii in cauza a unei / unor persoane din grup, agentia de turism nu este raspunzatoare de situatia creata si nu i se pot pretinde daune materiale sau morale. Persoana in cauza poate fi asistata de reprezentantul agentiei de turism pana la clarificarea situatiei, fara a afecta major programul grupului.

MIRIAM TURISM

Romania, Poiana Sarata Nr 244, Jud Bacau

Tel. 0234.337.990 si 0723.645.180

E-mail : miriamturism@yahoo.com,

office@miriamturism.ro

Site: www.miriamturism.ro

Blog: https://miriamturism.wordpress.com/

Un gând despre ”INDIA Sfantului Apostol Toma, NEPAL, TIBET

Lasă un comentariu