RUSIA NORDULUI EXTREM
NOPTILE ALBE ALE ORTODOXIEI
Varianta 1: 14 – 26 iunie 2011 autocar / 13 zile, pret de la 895 euro
Varianta 2: 14 – 25iunie 2011 autocar+avion / 12 zile, pret de la 895 euro + avion
Z1 – Marti 14 iunie: Bacau, Iasi, Suceava, POCIAEV
- Ora 5.30 dimineata – plecare din Bacau catre Suceava. Optional: Iasi, inchinare la moastele Sf Cuv Parscheva
- Suceava, incinare la moastele Sf Ioan cel Nou de la Suceava.
- Plecare spre Ucraina, parcurs de 350 km catre Pociaev.
- Scurte opriri la manastirile romanesti din Ucraina Boian (Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni) si Banceni (paraclis cu sfinte moaste ale Sf Serafim de Sarov)
- Cazare la Pociaev, Lavra Adormirea Maicii Domnului . Hotel pt pelerini.
Z2 – Miercuri 15 iunie: POCIAEV, Lavra Adormirea Maicii Domnului
- Dimineata la ora 5 – participar la Sf Liturghie la Lavra Adormirii Maicii Domnului (una dintre cele 3 mari lavre ale Ucrainei). Inchinare la urma Maicii Domnului pe piatra, la icoana Maicii Domnului mare facatoare de minuni de la Pociaev ( se coboara de deasupra altarului doar o singura data pe zi, dupa Sf Liturghie), vizita in pestera Sf Iov. Sf Amfilohie de la Pociaev.
- Ora 9 – plecare spre Lvov – scurta vizita la Manastirea Sf Onufrie, Laviv ( 2 km distanta de Lvov), se spune ca aici ar fi sihastrit Sf Onufrie cel Mare; mormintele a 2 domni romani, Stefan Petriceicu al Moldovei ( 1690) si Constantin Basarab al Tarii Romanesti (1685).
- Parcurs de zi Ucraina – Polonia , cazare la Bialistoc, hotel 2*.
Z3 – Joi 16 iunie: catre Rusia: PSKOV
- Dimineata la ora 6.00 plecare catre Rusia. Parasim Polonia, parcurs prin Lituania, Estonia, trecem granita catre Rusia. Oprire la Vilnius – Icoana Maicii Domnului Ostrobramsk ( 15 feb), “Darul discernamantului si al mangaierii sufletesti”; asezata deasupra usilor, la porti sau case, protejeaza de vrajmasi.
- Cazare la Pskov, unul dintre cele mai vechi orase rusesti. Cazare hotel 2*
Z4 – Vineri 17 iunie: PECIORA, Manastirea Adormirea Maicii Domnului; SF SERAFIM de VIRITA
- Scurta vizita la Pskov. Peciora, vizitarea Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Peciora, construita in 1473 peste pestera nefacuta de mana omului, deschisa in 1392 ( oras subteran cu 8 strazi, care adaposteste peste 10.000 de sfinte moaste). Nu se cunoaste liantul care solidifica nisipul din pestera, pt formarea culoarelor subterane (Peciora=Pecerska=pestera)
- In functie de timp, vizita la VIRITA, localitate unde a trait in ultimii ani de viata Sf Serafim de Viritza (mers la Domnul in 1950), loc de extraordinara incarcatura duhovniceasca; inchinare la mormantul Sf SERAFIM DE VIRITA.
- Plecare spre St Petersburg, cazare hotel 3*
- Daca se ajunge pana la orele 21 – cumparaturi la magazinul Fabricii Sofrino – cea mai mare fabrica d eobiecte de cult ortodoxe din lume ( orar zilnic 9 – 22).
Z5 – Sambata 18 iunie: St. PETERSBURG
Zi dedicata maretei capitale a Imperiului Rus, St Petersburg; centrul vechi, malurile Nevei ( patrimoniu UNESCO din 1990)
- Sf XENIA de St Petersburg: Intre orele 10 – 11, slujba zilnica la capela Sf Xenia din cimitirul Smolensk
- Manastirea Sf IOAN DE KRONSTAD, inchinare la sfintele moaste, dupa vecernie
- Lavra Al Nevski ( una din cele doua lavre ale Rusiei, alaturi de Lavra Serghiev Posad)
- Optional: Biserica Mantuitorului Insangerat (1883-1907), sensul denumirii: jertfa, mantuirea prin sange, Catedrala Sf Petru si Pavel ( 1712 – 1732, simbolul orasului), Biserica Sf Isak etc
- StPetersburg, cazare la hotel *** cu mic dejun
Z6 – Duminica 19 iunie: Manastirea VALAAM, Lacul Ladoga
- Dimineata foarte devreme plecare spre portul Priozersk
- Croaziera cu vaporul pe Lacul Ladoga ( cel mai mare lac din Europa), participare la Sf Liturghie la Manastirea Valaam; vizitarea manastirii. Manastire din sec X, vandalizata si distrusa complet de suedezi de aproape 80 de ori si refacuta mereu din temelii. In 1715 este reinfiintata de Petru I si devine una dintre cele mai cunoscute manastiri ale Rusiei ( la anul 1913 in manastire vietuiau 395 calugari si 562 novici). In 1917 insula Valaam intra sub ocupatia Finlandei, tara necrestina. In 1939 redevine pamant rusesc, dar sub sovietici, care au batjocorit si distrus manastirea si au ucis monahii ramasi aici ( parte din ei au strans toate sfinteniile si obiectele de valoare si au trecut cu camioanele pe gheata in Finlanda, infiintand Manastirea Noul Valaam, pentru a nu avea soarta Solovetului, manastire devenita unul dintre cele mai crunte lagare de teroare sovietic). Manastirea Valaam este reinfiintata dupa 1990. Este o manastire de mucenici. Sf Ignatie Braiancianinov spunea ca Valaamul este loc sfant, pe oricare dintre pietrele sale se poate sluji Sf Liturghie. Aici s-au nevoit Sf Gherman din Alaska ( trimis ca misionar crestin in Alaska, a stat acolo 30 de ani si a botezat aprox 12.000 de necredinciosi) si Sf Antipa de Calapodesti (Bacau, Romania). Sf Antipa, plecat la Sf Munte Athos unde a trait aproape 20 de ani – primind schima cea mare, a ajuns in nordul Rusiei pentru strangere de ajutoare pentru Schitul romanesc Prodromu, dar gasind aici linistea dupa care tanjea chiar la Athos fiind, a cerut binecuvantare si s-a reintors pentru totdeauna la Valaam. Dupa 17 ani de aspra vieturie pe insula, la 10 ianuarie 1882, cuviosul Antipa ieroschimonahul trece la Domnul (inchinare la sfintele sale moaste). Este singurul calugar roman trecut in randul sfintilor atat la Sf Munte Athos ( dupa doar 24 ani de la moartea sa), cat si de catre Biserica Rusa si Biserica Romana.
- Intoarcerea la St Petersburg, cazare la hotel*** cu mic dejun
Z7 – Luni 20 iunie: plecarea spre KEM, SOLOVET
- Dimineata dupa micul dejun, la ora 6.30, plecare spre Cercul Polar de Nord, portul Kem la tarmul Marii Albe. Traseu de 850 km, traversand fascinanta Karelia – zona lacustra (paduri si lacuri) paradisul fotografilor si al pescarilor.
- Seara ajungem la Kem, in functie de vreme incercam traversarea Marii Albe spre Arhipeleagul Solovet, cazare la Solovet, hotel 2* ( categorie locala); daca nu, cazare la metocul Manastirii Solovet de la Kem si traversare foarte de dimineata catre Insula Solovet.
Z8 – Marti 21 iunie: SOLOVET
Manastirea Soloveţ a fost infiintata pe la anii 1400 de catre preacuviosii parinti Savatie, Zosima si Gherman. Cautand liniste deplina, de sihastrie in nordul indepartat, conditii aspre de viata care sporesc si mai mult ascetismul, acesti intemeietori si organizatori ai manastirii sunt si primii locuitori ai insulei Solovet, pana atunci nelocuita. Pilda lor de viata ascetica a atras multi urmasi, viata monahala de aici aici a format multi asceti , a caror influenta s-a intins in toata Rusia. Dupa Revolutia Rosie, Stalin transforma manastirea Solovet in primul si cel mai crunt lagar de exterminare politica si religioasa, deportand aici milioane de condamnati ai regimului bolsevic, covarsitoarea lor majoritate ramanand necunoscuti ( preoti, intelectuali etc etc). La conditiile naturale de viata extrem de dure de la Cercul Polar de Nord ( ger, izolare, noaptea boreala 6 luni pe an) comunistii au adaugat conditii de viata inumane, teroarea psihica, lipsa hranei (pentru un prizonier alocatie anuala de 240 ruble/an, deci 0,65 ruble pe zi), acest gulag (lagar de exterminare) devenind in scurta vreme un model pentru sistemul gulagului sovietic care apoi s-a extins in intregul URSS. Lagarul a functionat intre anii 1920 – 1991, arhivele au fost distruse. Aspra nevointa duhovniceasca a ascetilor manastirii Solovet a fost urmata de chinul si jertfa de sange a potrivnicilor statului ateu, multi dintre ei refuzand sa-si lepede credinta. „… sufar pana acolo, ca sunt tinut in lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga” ( Timotei II, 2, 9). Biserica Ortodoxa Rusa a rezistat intr-un stat ateu, pamantul rusesc
udat de sangele mucenicilor crestini ai vremii noastre aminteste de prigoana primilor crestini ai Imperiului Roman ( de la Roma antica, doar aici s-a mai varsat atata sange pentru Hristos). Manastirea Solovet s-a redeschis si, din mila Domnului, sirul calugarilor din aceasta izolata fortareata duhovniceasca dintre valurile Marii Nordului nu s-a incheiat…
Ansamblul istoric, cultural si natural de pe insula Solovet din Marea Alba ( Manastirea Solovet si intreg arealul) face parte din patrimoniul UNESCO ( din 1992)
- Vizitarea manastirii Solovet, ghid local; fenomenul noptilor albe – lumina crepusculara pana pe la ora 2-3 noaptea.
- Cazare la hotel 2* ( categorie locala),
Z9 – Miercuri 22 iunieSOLOVET
- Excursii optionale pe insula: la Biserica cu Far ( Dealul Sekirnaia), la locul primei biserici a Sf Savatie si Sf Gherman, in partea de nord a arhipeleagului… Baie in izvorul sfant.
- Plecare de pe insula la ora 15, croaziera pe Marea Alba.
- Plecare din Kem catre Petrozavodsk ( 430 km). Seara tarziu se ajunge la Petrozavodsk, cazare hotel.
Z10 – Joi 23 iunie: Sf ALEXANDRU din SVIR si TIHVIN
- Ora 7 – plecare spre Svirskaia pt inchinare la moastele izvoratoare de mir ale Sf Alexandru din Svir; Sfantul caruia i s-a aratat Sfanta Treime;
- Tihvin, Icoana Maicii Domnului Tihvinskaia ( a doua dintre cele trei icoane pastrate pana acum, pictate de Sf Ap si Ev Luca, in timpul vietii Fecioarei Maria; ajunsa in Rusia la 1383, prin aratare deasupra Lacului Ladoga; praznuire: 19 aug / 1 sept)
- St Petersburg, cazare la hotel *** cu mic dejun
- Optional: Noaptea, plimbare cu vaporasul pe Neva, spectacolul podurilor basculante in perioada noptilor albe. Se poate programa in orice seara, program individual; mini-croazierele in perioada noptilor albe – intre 1.30 si 3 noaptea
Z11 – Vineri 24 iunie //Sanzienele, Nasterea Sf Ioan Botezatorul //spre CHISINAU
- Optional: dimineata participare la prima Sf Liturghie la Lavra Alexandru Nevski.
Plecare, variante:
- Varianta 1: zbor St Petersburg – Chisinau, orele 10.40 – 11.40 (zbor de 2 ore). Pret orientativ: 155 euro.
Vizitarea Chisinaului, cazare hotel; sambata 25 iunie plecare spre Iasi (125 km) / Bacau pe durata zilei, curse auto.
Bagajele pot fi lasate in autocarul cu care s-a efectuat programul, vor ajunge la Bacau in data de 26 iunie 2011.
- Varianta 2: retur cu autocarul pe ruta Tarile Baltice – Polonia – Ucraina – Suceava – Bacau; cazare o noapte in traseu, se ajunge la Bacau in data de 25/26 iunie 2011.
Pret: de la 895 euro pt grup de minim 35 pers.
Pret (euro) |
35 pers si > |
30-34 pers |
25-29 pers |
20-24 pers |
program |
895 |
950 |
1.030 |
1.145 |
pt clienti fideli |
845 |
900 |
980 |
1.095 |
Pretul cuprinde :
Pretul nu include:
|
NOTA:
- Pentru inscriere:
- copie dupa pasaport si buletin
- plata avansului
- incheiere asigurare storno ( optional)
- incheiere asigurare medicala( la o firma reasigurata la Coris, singura acreditata in Rusia).
- Avans necesar pentru inscriere: 30% din valoarea programului. Banii se vireaza in contul firmei MIRIAM TURISM PROGRAME SRL, dupa care se emit documentele legale ( factura, contract, asigurari – optional).
- Dosarul pt viza include:
- cerere-tip ( se obtine de la agentia noastra sau de la Consulatul Rusiei)
- 1 foto tip pasaport
- pasaport in original – valabil inca 6 luni de la data plecarii
- invitatia din Rusia de la o unitate acreditata ( asigurata de agentie)
- asigurare medicala
Dosarul pt viza se intocmeste cel tarziu cu 3 saptamani inaintea datei plecarii si se depune la agentie.
- orele trecute in program sunt orientative, calculate in functie de necesitatea de a ajunge la urmatorul obiectiv
- In Rusia se foloseste calendarul pe stil vechi; 24 iunie – Nasterea Sf Ioan Botezatorul sarbatoare in calendarul ortodox pe stil nou
- Cu o saptamana inaintea plecarii vom comunica starea probabila a vremii in Rusia, pentru a lua imbracamintea si incaltamaintea portivite pentru nordul continentului.
- Pentru croiazierele pe Marea Alba ( 2 ore), Lacul Ladoga (2 ore) si pentru plimbarea nocturna pe canalele raului Neva din St Petersburg (optionala) este necesar sa aveti o haina de vant / ploaie, preferabil cu gluga si pulovar. Pt Marea Alba, eventual medicamente impotriva raului de mare.
- Pe teritoriul tuturor manastirilor este obligatoriu a avea o tinuta decenta: femeile cu capul acoperit, cu bluze cu maneca lunga si cu fusta; barbatii cu bluze sau camasi cu maneca lunga. Blugii sunt acceptati.
- Se pot folosi aparatele foto si de filmat in timpul slujbelor religioase doar cu acceptul staretului / preotului locasului respectiv.
- Este recomandat a nu se aduce mancare perisabila din Romania, pentru ca in Rusia pretul alimentelor este aproape identic si se gaseste o gama foarte larga de produse alimentare – mai ales peste. Produsele de post se gasesc insa greu (produsele din soia sunt aproape inexistente in Rusia).
Agentia de Turism MIRIAM TURISM,
Poiana Sarata, nr. 244, Com. Oituz, jud. Bacau,
Tel. / fax: 0234.337.990 si 0723.645.180
E-mail : miriamturism@yahoo.com, office@miriamturism.ro
Site: www.miriamturism.ro, Blog: https://miriamturism.wordpress.com
Multumesc pentru trimiterea acestui program. Voi sti pe viitor ca in aceasta perioada a anului sa-mi programez zile de concediu.
Iuliana Mitrana
Multumim pentru invitatie, dar noi cautam un pelerinaj care sa curpinda si Moscova (Sf.Serafim de Sarov) si San.Petersburg (Sf.Xenia) si Solovat…………in aceasta perioada…….si dumneavoastra ati avut odata acest pelerinaj…..multumim inca odata pentru intivtatie, dar pentru doua persoane pensionare , sunt prea multi bani; speram sa gasim cu bani mult mai putini , circuitul dorit…..
– sa va ajute Dumnezeu si sa va bucurati de o vara frumoasa in suflet.
cu drag, Marioara Epure
Hristos a inviat, doamna Epure!
Vom posta imediat si programul Pravoslavnica Rusia, care cuprinde exact ce doriti dv. Perioada: 2 – 18 iulie 2011.
Toate cele bune,
Maria Chirculescu