De post: Logica paradoxala? Dezlegare de pacate

De post (10): Logica paradoxala? Logica divina! Dezlegarea de pacatul inselatoriei

Ai in mainile tale un lucru strain? Ai nedreptatit pe cineva? Da-l inapoi, pentru ca altfel, chiar daca marturisesti pacatul, Duhovnicul nu are putere sa te ierte.

A murit un om insurat. Dumnezeu a voit sa faca cu el o minune si l-a inviat. Femeia lui il vrea din nou ca barbat al ei, el insa n-o vrea. Vin amandoi la judecata Bisericii. Este dator acel om sa ia pe femeia lui cea dintai sau este liber? Este liber – spun teologii – pentru ca avea datoria sa o aiba de nevasta numai pana la moarte. A murit? Moartea l-a dezlegat de legatura puternica a Cununiei. A inviat? Aceasta este o alta viata! Este ca si cum s-ar renaste din pantecele maicii sale. Iar cand cineva se naste, se naste liber!

 

A murit si un om care a luat lucrul unui sarac ( sau a luat pur si simplu un lucru oarecare, nu a platit toata plata promisa, a inselat la cantar, n-a restituit lucrul gasit, nu si-a achitat datoriile…).

Dumnezeu a voit sa faca o alta minune; l-a inviat si pe acesta. Pagubitul vine si isi cere lucrul lui. Inviatul nu vrea sa i-l inapoieze. Merg amandoi la judecata. Omul care a nedreptatit este dator sa intoarca lucrul strain sau nu? Da, este dator – spun aceiasi teologi – pentru ca asta este o datorie a Sufletului, care tine atata timp cat traiesti. Sufletul este nemuritor, deci si datoria este vesnica! Era obligat sa il dea inapoi si in viata lui si mai tarziu, dupa moarte, pana la vremea Judecatii viitoare. A murit? Era dator. A inviat? Este dator. De ar muri si de ar invia de mii de ori, totdeauna are aceeasi datorie de neinlaturat!

Prin urmare, moartea poate dezlega legatura Casatoriei, care este atat de stransa, dar nu poate dezlega legatura nedreptatii, ea ramane nedezlegata. 

Pentru pacate mai mari si mai grele decat acesta ( hula impotriva Domnului, lepadarea de credinta…), daca te pocaiesti si te marturisesti, Duhovnicul te poate dezlega si ierta. Dar daca tii un lucru strain si il marturisesti, dar nu-l dai inapoi, nu are putere sa te ierte. De ce?

Pentru pacatele savarsite de oameni impotriva Lui, Dumnezeu L-a facut pe Duhovnic epitrop al Sau, I-a dat putere ca toate pe care le leaga sau le dezleaga pe pamant, sa fie legate sau dezlegate si in cer. Saracul insa n-a facut epitrop al sau pe Duhovnic, deci nu i-a dat putere sa te ierte. Tu tii lucru lui, deci numai el te poate ierta, dupa ce il inapoiezi.

Drept aceea, toti cati va simtiti cugetul vostru apasat de o nedreptate facuta aproapelui, sa ziceti impreuna cu Zaheu Vamesul: “ Jumatate din avutiile mele, Doamne, le dau saracilor, si de am nedreptatit pe cineva cu ceva, intorc impatrit.” Si rostind aceste cuvinte, sa le si impliniti. Si atunci veti auzi si voi in Sufletul vostru dulcile cuvinte ale Mantuitorului: “ Astazi s-a facut mantuire casei acesteia”.

 

Din Nicodim Mandita, Vamile Vazduhului, Vama a 6-a, a furtisagurilor si a inselatoriei, pg 348-350.

8 gânduri despre ”De post: Logica paradoxala? Dezlegare de pacate

 1. voica botez zice:

  Facand milostenie, Dumnezeu te poate ierta de nedreptatatile facute aproapelui, nedreptati pe care nici nu realizezi ca le-ai facut. Este bine cand mai avem o sansa!

 2. Tota Gabriela zice:

  E intotdeauna bucurie cand primesc cuvinte din partea dumneavoastra. Intotdeauna binevenite, intotdeauna cuvinte „cu greutate”, totusi menite sa-ti dea usuratate sufletului…Doamne ajuta!

 3. laura zice:

  Invataturile celor luminati cu harul divin,ne-au ajutat intotdeauna sa ne intelegem mai bine gandurile,faptele si atitudinile noastre, si astfel sa mai indreptam cate ceva.Multumiri.

 4. Patricia zice:

  De multe ori fiind prea tirziu sa mai inapoiezi ceeace ai luat aproapelui tau,sau poate persoana pagubita nu mai este in viata,sau se afla undeva departe,totusi cred ca pacatul poate fi iertat,prin savirsirea Milosteniei,in numele celui nedreptatit,pagubit,inselat.Dumnezeu e Milostiv si vede cainta si regretul omului care se pocaieste cu sinceritate.Si daca nu se poate restitui nimic din cele rapite cred ca si un simplu IARTA-MA daca se zice pagubitului,totusi este scris in fata lui Dumnezeu.

 5. Ramona zice:

  Multumesc mult, Maria.
  Postarea asta mi-a amintit de celelalte, de anul trecut si de cum ne-am cunoscut noi.
  Cartea parintelui ne-a apropiat.

  Multumesc mult de rugaciune.

  Te imbratisez cu drag si dor.

 6. Marina zice:

  …se intampla ca acum am gasit mail-ul tau.
  „iar eu nevrednicul preot te iert si te dezleg DE TOATE PACATELE pe care le-ai marturisit…”

  Daca se mai poate repara, sigur, mult folos am putea avea dar pacatul este iertat prin dezlegarea nemincinoasa a Bisericii.

  Cred ca pr N.Mandita dadea sfat la oamenii simpli care veneau la el si poate ca in legatura cu acest pacat unii oameni gandeau „lasa, fur, insel etc si dupa asta ma spovedesc si gata”, adica ma gandesc ca era o practica a timpului folosita de credinciosii care mai veneau si de forma la spovedanie. Sa ne ierte Domnul pe toti!

  • miriamturism zice:

   Doamne ajuta, Marina!

   Da, si eu gandesc la fel, pacatul este iertat ( mai ales ca la final de spovedanie duhovnicul intreaba si: „ii ierti pe toti care ti’au gresit?”). Dar ideea de a restitui ceea ce ai luat nu este rea deloc, e o subliniere necesara, pt noi, cei comozi…
   Multumesc mult, post usor!
   Maria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s