Sf Gherman din Alaska, 15 noiembrie

15 noiembrie, dubla sarbatoare: Sf. Gherman din Alska si Sf Paisie Velicicovski!

Sf Gherman din Alaska

 18 Februarie 2009 – Pe apele inghetate ale Oceanului Pacific, cu barca cu motor spre pustia Insula Spruce (Insula Pinului), mergem in cautarea locurilor in care a vietuit Sf Gherman din Alaska, primul sfant ortodox al Americii.

Ajuns la capatul lumii in pamant pagan, in cadrul unei misiuni crestine pornite de la Manastirea Valaam in 1794, pe cand Alaska era pamant rusesc, Sf Gherman a adus cu sine Rugaciunea Inimii si o carte de capatai, care i-a fost de mare folos in pastorirea aleutilor increstinati: o copie a Filocaliei tradusa in slavona la Manastirea Neamt de catre Sf Paisie Velicicovski! De altfel, in fresca bisericutei de pe tarmul Insulei Spruce scrie: “ The repose of St Herman on the day of his beloved St Paisius” ( Sf Gherman a murit de ziua iubitului sau Sf Paisie).

Fresca: Sf Gherman din Alaska, Biserica de pe Insula Spruce

Parintele tuturor calugarilor din Lumea Noua s-a hranit asadar cu invatatura duhovniceasca iradiata de la Manastirea Neamtului din Moldova secolului XVIII ! Paisius Velicicovski

Cand au auzit calugarii de la Manastirea Platina din California ca mergem in Alaska la timpul acesta ( in februarie)  si ne-am mai si planificat sa stam numai o noapte pe insula Kodiak, locul de plecare spre Insula Spruce, au zambit ingaduitor: sa stiti ca si vara poti sta o saptamana in asteptare pe Insula Kodiak, pana se face vreme buna peste ape, ca sa ajungi la insula Sfantului Gherman! Oceanul nu te primeste oricand! Dar, faca-se voia Sf Gherman! Asa ne-au spus ulterior si tinerii calugari ortodocsi americani, izolati in apele Oceanului Pacific ca oarecand primii monahi in pustia egipteana, sau ca Sf Nil Sorski in imensitatea tundrei Rusiei de Nord… Atat schitul de maici de pe Insula Nilus (4 vietuitoare) cat si schitul de calugari Sf Arh Mihail de pe Insula Spruce(3 vietuitori)  sunt metocuri ale Manastirii Sf Gherman din Platina, California.

17 februarie 2009, dimineata: am ajuns cu ferrybotul pe insula Kodiak, in St Paul Harbor ( Portul Sf Pavel).

Insula Kodia, Alaska

Monk's Rock Cafe, Alaska, feb 2009

Primul popas in capitala insulei a fost la Monk’s Rock Caffe, cafeneaua Academiei Sf Innokentie, in care tinerii studenti ortodocsi fac toata treaba. Le-am cumparat toate icoanele cu Sf Gherman de pe pereti, nu prea erau doua la fel, pentru ca nimeni nu se astepta ca in februarie sa vina pelerini si deci nu comandasera marfa pentru vanzare. Pelerinii sosesc de prin aprilie si pana in octombrie in Alaska, ca de altfel toti turistii. Dupa-amiaza am avut prima tentativa de traversare cu barca cu motor spre Insula Spruce dar, desi apele oceanului la plecare pareau linistite, aproape de tinta, in larg, barca a trebuit sa faca cale intoarsa, pentru ca apa devenise tot mai agitata iar carmaciul nu a vrut sa riste o esuare . Inghetata si uda, dezamagita, aproape de mal l-am intrebat pe parintele Martirius, care ne insotea: “pentru pacatele noastre nu am putut ajunge azi la insula Sfantului Gherman?” A zambit de intrebarea naiva, oamenii marii stiu ca vremea e imprevizibila… Mi-a raspuns: “A fost o mica aventura de Alaska. Daca maine voi ajungeti si eu nu ( pleca spre Platina dimineata) inseamna ca pentru pacatele mele? “ Buna logica, deci nu era doar asta cauza!

La moastele Sf Gherman din Alaska, Kodiak Island

Moastele Sf Gherman din Alaska, insula Kodiak

Ca sa ne mangaie sufletul, Parintele Martirius a telefonat preotului de la biserica ortodoxa din Kodiak -Catedrala Sfintei Invieri – sa mergem sa ne inchinam la moastele Sf Gherman. Pana sa ajungem cu masina din port la biserica, parintele paroh iesise deja si matura, gospodareste, zapada din fata portii. Tanar si bland, parintele Innokentie ne-a deschis cu atata evlavie racla Sfantului Gherman, ca numai privindu-l am inteles ce inseamna sa-l iubesti din tot sufletul pe sfantul care te ocroteste in fiecare secunda a vietii tale! Parintele Innokentie nu are pasaport, l-a refuzat si deci va ramane o viata langa iubitul sau Sf Gherman! Spre mirarea noastra aflam ca Parintele Martirius, cel care ne-a insotit intreaga zi, desi vietuieste de 15 ani in zona, este pentru prima data cand se inchina direct la sfintele moaste, pentru ca racla se deschide doar la sarbatori si atunci el slujeste la Schitul Sf Mihail de pe Insula Spruce! Noroc cu noi, romanii! In biserica se afla si icoana Maicii Domnului la care se inchina Sf Gherman si care pana acum trei ani, la restaurare, era atat de innegrita incat nu i se cunostea chipul!

A doua zi de dimineata la ora 9 ne-am reluat tentativa de a strabate pe ape cei 18 km pana la izolata Insula a Pinului in care Sf Gherman din Alaska s-a retras impreuna cu copiii aleuti / bastinasi / pe care ii botezase si pe care ii luase spre ocrotire dupa ce multi dintre parintii lor murisera intr-o epidemie. De data aceasta apa Oceanului Pacific, cumintita, a fost lina…

Pelerinaj Alaska, feb 2009 250 Monk's Rock si P AdrianAproape de Insula Spruce, ascutita Monk’s Rock (Stanca Monahului) rasare brusc din valuri; in apa de la mal plutesc tuburi lungi de alge, o caprioara se iteste pe plaja, iesind dintre copaci, in apropierea bisericutei de lemn, vizibila din larg … Colonia de foci a ramas mai in urma, intr-un golf numai al lor, pe alta insulita… E soare, peisajul foarte clar, fara ceata! Parintele Adrian – calugarul american care sta jumatate de an la Platina lucrand ca editor si jumatate de an la Schitul Sf Mihail de pe Insula Spruce din Alaska –  taie precis valurile oceanului cu barca, cautand din priviri locul potrivit pentru acostare. Suntem in  extremitatea sudica, joasa, a Insulei Spruce, in Monk’s Lagoon (Laguna Calugarului), aici a vietuit Sf Gherman si copiii la inceputul sec XIX. Schitul Sf Mihail este construit pe un varf de munte din mijlocul insulei, iar localitatea Ouzinkie, in care locuiesc urmasii orfanilor ortodocsi, se afla la extremitatea nordica. Pe Muntele Sf Gherman comunitatea ortodoxa din Kodiak a ridicat in 2007o cruce de otel de 7 metri inaltime, proiectata sa reziste vanturilor care bat chiar si cu 160 km/ora. Acestea sunt singurele repere pe harta Insulei Spruce! In rest, doar padurea de pini.

Spruce Isalnd, feb 2009

Biserica Sf Gherman din Alaska, Spruce Island

Biserica Sf Gherman din Alaska, Insula Spruce (1)

Bisericuta Intampinarii Domnului a fost construita de calugarii de la schit chiar pe tarmul sudic, fara sa stie cu precizie unde era locul bisericii initiale. Bisericuta este extrem de mica si foarte colorat pictata in interior, cu scene-medalion din viata Sf Gherman: plecarea copilului de 13 ani – viitorul sfant – la manastirea de la Sarov, Sf Gherman hranind ursul pe insula, ca oarecand Sf Serafim de Sarov ( doar ca ursii Kodiak sunt celebri in toata lumea, prin statura lor de 3 metri!); Sf German aratand copiilor ca aici va fi viata monastica; minunea cu Sf Gherman oprind apele cu icoana Maicii Domnului in procesiune; Sf Gherman vegheat de copiii orfani, la moartea sa petrecuta de ziua iubitului sau Sf Paisie Velicicovski, cu care va fi pomenit impreuna in veci!

Padure de pini, Spruce Island, Alaska/Kodiak

Spruce Island, Alaska

In decorul absolut straniu, ca de alta lume, al padurii de pini imbracata complet in muschi verde chiar si in mijlocul iernii sub-polare, pasim pe urmele Sf Gherman, din loc in loc inchinandu-ne la icoanele atarnate direct pe trunchiurile pinilor … Mi se pare ca toata insula este o ampla manastire – de altfel Sf Gherman a si denumit-o Noul Valaam… Datorita umezelii, muschiul acopera fiecare crenguta, intr-o simbioza perfecta cu copacii carora abia le lasa cativa centimetri goi, expusi la aer, la soare…

Ajungem la Capela cu Icoana Maicii Domnului de la Kaluga, langa care se afla chilia si mormantul Arhim. Gherasim Schmaltz ( rus, care s-a mutat singur pe Insula Spruce in 1935), apoi mai in adancul padurii, la Biserica Sf. Serghie si Gherman, intemeietorii Manastirii Valaam de pe lacul Ladoga ( secolul X). Aici, sub aceasta biserica asezata pe piloni de lemn, se afla mormantul Sf. Gherman, la care chiar se poate intra!

MORMANTUL SF GHERMAN de sub biserica de pe Insula Spruce

IZVORUL SF GHERMAN (1)

Insula Spruce / Kodiak / Alaska

La plecare, Parintele Adrian ne-a aratat izvorul Sf Gherman si locul in care anual se organizeaza o procesiune-pelerinaj, in data de 9 august, in ziua canonizarii sfantului ca primul sfant ortodox al Lumii Noi (27 iulie / 9 august). Si ne-a spus, ingandurat: aceasta a fost prima zi frumoasa a acestei ierni, cu mult soare, fara ceata, cu ape line… Sf Gherman a dat binecuvantare sa veniti! Aveam sa aflam ce a insemant aceasta la plecare cu ferribotul in aceeasi seara, cand timp de 22 de ore n-am putut iesi pe punte din cauza vantului iute, a frigului si a cetii coborata pana la nivelul apei!

Alaska, feb 2009

Aceasta era asadar Alaska lunii februarie! Sfantul Gherman imblanzise vremea, salutand poate prin noi Romania iubitului sau Sfant Paisie Velicicovski!

Acatistul Sf Gherman din Alaska: http://ro.orthodoxwiki.org/Acatistul_Sf%C3%A2ntului_Gherman_din_Alaska

Verzi si :

Insula Nilus, Kodiak, Alaska: https://miriamturism.wordpress.com/2009/05/08/insula-nilus-alaska-foto-reportaj/

Icoane inedite cu Sf Gherman din Alaska / program pelerinaj: https://miriamturism.wordpress.com/2009/04/16/pelerinaj-in-alaska-la-sf-gherman-pe-insula-kodiak-icoane-inedite/

Maria Chirculescu, Miriam Turism www.miriamturism.ro

10 gânduri despre ”Sf Gherman din Alaska, 15 noiembrie

 1. Leni zice:

  Doamne ajuta Maria, si Miriamturism team
  Sarut mina parinte Isaia
  Cit de mult ma bucur sa vad si sa citesc despre Sf Herman de Alaska
  Cu atit mai mult cu cit Biserica noastra – Adormirea Maicii Domnului / Sfinta Fecioara Maria din California (parintele Cornell) tocmai a fost sfintita de curind iar in St Altar al bisericii noastre, cu ingaduinta Domnului avem moaste ale Sfintului Herman – primul Sfint al Americii
  Sfintule Herman roaga-te si pt noi pacatosii

  – Nota: Stiam ca praznuirea Sfintului este pe 13 Decembrie ! dupa Sfintul Spiridon (12 Dec) ; sau probabil este dupa calendarul nou
  Doamne ajuta

  Cu multa iubire si mult respect pt daruirea dumneavoastra – a celor din MiriamTurism si
  Cu mult mult dor si iubire pt Maria si parintele Isaia
  Doamne ajuta
  Un post plin de har si rugaciuni

  Leni (Lenuta) Enache
  California – Va asteptam din nou pe la noi
  Si cu ajutorul Domnului poate mai mergem in pelerinaj impreuna

  • miriamturism zice:

   Doamne ajuta, Leni! 🙂

   Ma bucur ca ne-ai scris, voi transmite si parintelui Isaia mesajul tau cald. In ultima vreme m-am gadint la tine, la voi, mai ales ca am primit albumul cu fotografiile de la sfintirea bisericii din Anaheim si m-am tot uitat sa va vad, atat pe Parintele Cornell (inima parohiei voastre), dar si pe voi, cei pe care ii cunosc din cele doua pelerinaje parcurse impreuna. Doar ca in poze, in afara de Dl. Druga (care bate toaca), nu am mai recunoscut pe altcineva. Apoi am aflat ca fotografiile sunt facute la inceputul festivitatilor, iar pana seara a fost lume multa, evenimentul a fost cu adevarat marcant! Ma bucur mult sa aflu ca aveti acum acolo la Anaheim moaste ale Sf Gherman din Alaska, intr-adevar, primul sfant ortodox al vostru, al Americii. Legatura Sf Gherman cu Romania este foarte puternica, prin Sf Paisie Velicicovski, mentorul sau, cu care de altfel este si sarbatorit in aceiasi zi (au trecut la Domnul in aceeasi data; da, 15 noiembrie, in calendarul nostru – pe stil nou). Cand am fost in Alaska i-am simtit ajutorul direct, de altfel acolo in Kodiak toti crestinii traiesc sub semnul Sf Gherman, cu rugaciune la sfantul rezolva toate problemele, si mari si mici. As vrea ca in vara 2012 sa organizez un pelerinaj din nou acolo, in Alaska / Ancorage, Kodiak, ma rog Sf Gherman sa ma lumineze in ce perioada sa facem acest program…

   Sper ca sunteti cu totii bine, ca sunteti aproape de parintele vostru duhovnicesc, dragostea fiilor sai duhovnicesti cred ca este cea mai mare bucurie a muncii sale neobosite de atatia ani, pe pamant strain. Parintele Cornell a construit biserica vazuta, acum sfintita, a construit si biserica in inimile voastre! Ma gandesc ca poate Domnul i-a dat Sfintiei Sale acum, in ceas aniversar, aceasta incercare, tocmai ca sa constate ca de fapt a construit mult mai mult decat poate credea chiar Sfintia Sa, nu? Nu are cum sa fie usor sa inchegi o parohie, o comunitate romaneasca, in Los Angeles ( am vazut, voi locuiti pe o arie chiar mare in jurul bisericii)!

   Va doresc tuturor multa sanatate, sarbatori fericite si… sa ne vedem cu bine! Domnul fie cu noi cu toti!

   Cu mare drag,
   Maria

  • miriamturism zice:

   Leni, Doamne ajuta!

   Parintele Isaia iti multumeste pt mesaj, s-a bucurat pt faptul ca acum aveti aproape, in biserica voastra, moastele Sf Gherman din Alaska!
   Rugati-va sfantului Gherman si pt noi, cu totii avem nevoie de ocrotirea sa!

   Cu drag,
   Maria

 2. Leni zice:

  Doamne ajuta, „bucuria mea” cum spunea Sfintul Serafim de Sarov
  Ce multa bucurie sa va aud Maria, parintele Isaia
  Ma iertati ca nu am avut timp sa deschid e-mailurile zile acestea
  Dar uite ca de ziua Sfintului nostru – Parintele Arsenie Boca –
  „Preot monah Arsenie, trimite-ne Duhul tau paznic si da-ne sanatate si liniste. Departeaza de la casele noastre necazurile si suferintele, ca ai Duh Sfint” , a vrut bunul Dumnezeu sa citesc rindurile tale
  Maria, te rog sa imi spui daca nu ar fi mai bine sa comunicam prin e-mailurile noastre – direct si nu prin Miriam
  Eu cred ca am si adresa ta de e-mail. Poti chiar sa-mi trimiti direct la e-mailul meu
  ASa cred ca avem linie directa
  Nu stiu daca Ileana ti-a trimis filmul despre parintele Arsenie (printre ultimile – a lui Marginean / Maria Ploaie. Am sa-ti forward eu linkul si asa vom putea sa comunicam
  Imi este tare dor de voi, imi este dor de Sfintii nostri dragi
  Eu venind mult mai tirziu la Biserica parintelui Cornell, am pierdut asa de multe pelirinaje
  Foarte mult as vrea sa ajung in Rusia la St Sarov (mentorul / duhovnicul parintelui Arsenie), Ioan de Kronstadt, St tarului Nicolae, Luca al Crimeii, Matroana, Ecaterina cea noua, etc, etc etc …
  De altfel parintele Cornell spunea (inainte de a avea operatia) ca s-ar putea sa mergem la rusi…Acum doar sa ne rugam la Maicuata si toti Sfintii sa-l insanatoseasca repede….
  Si nu numai in Rusia peste tot
  Cum a fost in India? Care au fost ultimile pelerinaje . Poate ne trimiti citeva fotografii…
  Si pe unde mai mergi sau mergeti va ginditi si la mine si noi pacatosii cind atingeti si verati cu multa iubire pe Sfintii , dragii nostri prieteni…
  Va imbratisez cu multa caldura
  Va iubesc
  Doamne ajuta
  Leni
  PS Iti trimit linkul la parintele Arsenie

 3. G-Mtl zice:

  Va rog anuntati daca se orgeanizeaza pelerinaj in Alaska en vara lui 2012.
  Exista si romani din USA si Canada care ar fi interesati sa se integreze grupului…Multumim.

  Doamne-ajuta!

  • miriamturism zice:

   Doamne ajuta!

   Ma bucura mesajul dv. Si eu m-am gandit sa trimit prietenilor mei din SUA acest program, cand va fi finalizat ca organizare. Pretul programului va fi separat de pretul avionului, iar intalnirea se va face probabil la Anchorage. Toate cele bune, Sarbatori fericite si… tinem legatura!
   Maria Chirculescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s