Pelerinaj: ITALIA PRIMELOR VEACURI CRESTINE

ITALIA PRIMELOR VEACURI CRESTINE

Program 2012:  https://miriamturism.wordpress.com/2012/08/28/italia-primelor-veacuri-crestine-2012/

Colosseum - ultima rugaciune a mucenicilor crestini

(Colosseum// The Cristian Martyrs Last Prayer – Leon Gerome, 1883  )

Sfintii traitori in primele veacuri crestine, pana la Marea Schizma (1054),  sunt sfinti ai dreptei credinte, sfinti ai ortodoxiei. “ Traind [noi] imprastiati in tari unde in vechime s-au ostenit si s-au proslavit, prin suferintele lor sau prin alte nevointe, sfinti bineplacuti lui Dumnezeu, cinstiti din vechime de Biserica ortodoxa a lui Hristos, se cade ca si noi sa ii cinstim cum se cuvine si sa alergam la ajutorul lor, fara a ne raci, in acelasi timp, nici fata de sfintii cuviosi ai lui Dumnezeu la care alergam si inainte in rugaciune.” ( Sf Ioan Maximovici).

Perioada: 7 – 17 decembrie 2009 ( 11 zile)

Pret estimat:  899 euro, fara bilet de avion ( companii low cost), pt grup de minim 10 pelerini ; Bonus pt clienti fideli: 50 euro.

PROGRAM:

 Ziua 1: Plecare

Varianta A : duminica seara 6 dec. 2009 ( din Bucuresti) 

Intalnire la aeroportul Bucuresti Baneasa, ora 17, pt cursa Wizz Air Bucuresti Baneasa – Roma ( 19.10 – 20.15). Cazare la Roma, Hotel***

Varianta B : luni dimineata 7 dec. 2009 ( din Bacau)

Intalnire la aeroportul din Bacau dimineata la ora 6.30. pt cursa Blue Air Bacau – Roma ( 8.30-10.05)

Zilele 2 – 5, luni – joi : ROMA

Intalnirea celor doua grupuri in Roma, la hotel, in jurul orei 11.30. Apoi, program turistic.

Roma, Caput mundi („Capitala lumii”), la Città Eterna („Oraşul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), la Città dei Sette Colli („Orasul celor Sapte Coline”) sau pur şi simplu l’Urbe („Orasul”). Intemeiata conform legendei de catre Romulus si Remus la21 aprilie 753 I.H., Roma are o istorie indelungata fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Roma are o populaţie de 2.923.000 persoane, iar aria metropolitană are o populaţie de în jur de 4 milioane. Este a 3-a destinatie turistica din Europa, iar centrul vechi este inclus in patrimoniul UNESCO.

Patru zile dedicate vizitarii Romei. Obiectivele crestine vizate:

Colosseumul – gianticul amfiteatru construit intre anii 72-80 d.H. situat in centrul Romei, folosit atat pentru luptele cu gladiatori, cu animale, dar si pentru executiile crestinilor care refuzau inchinarea la idoli. Se estimeaza ca mai mult de 500.000 persoane si aprox. un milion de animale salbatice au murit in timpul spectacolelor cu intrare libera organizate in arena Colosseumului. Imparatul Traian a sarbatorit victoria asupra Daciei, in anul 107, organizand in Colosseum reprezentatii pe durata a 123 zile, in care au fost sacrificate 11.000 de animale si 10.000 de gladiatori.

Catedrala Sf Petru, Vatican ( vizita muzeelor Vaticanului, optional)

Biserica Sf Pavel si Biserica Tre Fontane – locul de martiriu al Sf Ap Pavel,

Biserica Santa Maria Magiore – sub altar se gaseste Leaganul Mantuitorului,

Biserica Santa Scala ( Sfanta Scara)

Biserica Santa Croce in Gerusaleme ( parte din Lemnul Sfintei Cruci si Piroanele Mantuitorului)

Biserica San Pietri in Vincoli ( cu Lanturile Sf Petru)

Biserica San Giuseppe si la subsol sunt Carcerele Mamertinum unde a fost inchis Sf. Petru

Biserica Sf Cosma si Damian – cu moastele acestor sfinti

Catacombele Romane, cu marturii ale primilor crestini ( optional).

Optional: intr-una din zile, vizita la Siena( 240 km distanta de Roma), a carui centru vechi este inclus in patrimonial UNESCO. Arta medievala a Sienei ( pictura, arhitectura, sculptura) este unica, de referinta, de o valoare inestimabila. O zi dedicate geniului artistic italian din perioada medievala.

Cazare la Roma, hotel*** ( 5 nopti successive pt cei sositi din Bucuresti sau 4 nopti, pt cei sositi din Bacau)

Ziua 6, vineri: POMPEI, SALERNO, AMALFI, BARI

Plecare foarte de dimineata din Roma ( ora 5) spre Bari ( 555 km). Pe traseu, scurte opriri la :

 • Pompei – oras roman acoperit intergral de lava vulcanica in timpul eruptiei Vulcanului Vezuviu din anul 79 d.C. Descoperit intamplator in anul 1784, a dat cercetatorilor o imensa cantitate de informatii detaliate despre viata citadina a Imperiului Roman in culmea dezvoltarii sale. Oras roman pastrat intact de 20 de secole, Pompei este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Italiei.
 • Salerno, inchinare la mormantul Sf Ap si Ev Matei, aflat din anul 1081 in Catedrala Sf Ap si Ev Matei. De altfel Sf Ap Matei este protectorul orasului ( program: 9.30-12.30 si 16 – 18)
 • Amalfi, inchinare la moastele Sf Ap Andrei, in Catedrala Sf Andrei / Domul ( sec 11). Moastele Sf Andrei au fost aduse de Cruciati in Italia in anul 1206, dupa Caderea Constantinopolului.

Bari, inchinare la moastele Sf Nicolae in Biserica Sf Nicolae, ridicata in anul 1087 special pentru a adaposti moastele marelui sfant, aduse de italieni din Myra Lyciei cand aceasta a cazut in mana saracinilor. A fost mare competitie intre orasele Venetia si Bari pentru primirea sfintelor moaste ale Sf Nicolae, castigator fiind Bari.

Programul de iarna al bisericii:  7.30 – 13  si 16 – 19.30. Cazare la Bari, hotel***.

 Ziua 7sambata: ORTONA, LORETO

Dupa micul dejun si dupa o ultima vizita la Biserica Sf Nicolae ( deschisa de la ora 7.30), la ora 8 plecarea  spre Ravenna ( 640 km). Pe traseu, opriri la:

 • Ortona – inchinare la moastele Sf Ap Toma ( in anul 1258 moastele Sf Ap Toma au fost aduse aici din Insula greceasca Kios).
 • Loreto – vizita la Casa Maicii Domnului ( o veche traditie atesta faptul ca aceasta este chiar casa din Nazareth – Galileea in care s-a nascut si a trait Maica Domnului, si atunci cand a primit Vestea de la Sf Arh Gavriil. Indiferent daca aceasta casa a fost adusa de ingeri sau de catre o misiune crestina, pe mare – cert este ca oamenii de stiinta au studiat materialele de constructie, inscrisurile de pe ziduri etc – si acestea corespund epocii si locului din Galileea in care a trait Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu). Program de iarna: pana la ora 19.30.

Plecare spre Ravenna, cazare hotel***.

Ziua 8, duminica: RAVENNA, VENETIA

Dupa micul dejun, participare la Sf Liturghie la Biserica Ortodoxa Romana Spirito Santo din Ravenna.

Vizitam apoi Ravenna, cu celebrele sale mozaicuri paleo – crestine ( 8 monumente inscrise in patrimonial UNESCO)

Ravenna,centru legendar de cultura si civilizatie antica, vechi port la Marea Adriatica, imaginat inca de Octavian Augustus, care aprecia buna pozitie stategica a locului, a devanit capitala Imperiului Roman de Apus, in perioada cuprinsa intre anii 403 si 476 – Constantinopolul fiind capitala Imperiului Roman de Rasarit. Ravenna a fost centru regilor barbari (Odoacru si Teodoric), care au prezidat destinele poapulatiilor italice pana in anul 540. Secolele al V-lea si al VI-lea constituie, pentru Ravenna epoca de aur , momentul realei splendori, marcat timpuriu atat in ceea ce priveste arta mozaicului bizantin, cat si in privinta celor mai frumoare constructii.

Datorita monumentelor religioase, Ravenna constituie un capitol cu totul stralucit in istoria artei bizantine.

 Plecare spre Venetia ( 220 km), cazare la Venetia hotel***, seara program liber.

Ziua 9, luni : VENETIA

Dupa micul dejun incepem vizitarea obiectivelor crestine din Venetia:

Biserica Santa Lucia ( cu moastele Sf Lucia si ale Sf Prooroc Ieremia),

Biserica San Marco ( cu moastele Sf Ap. si Ev. Marcu ),

Biserica San Zaccaria (cu moastele Sf Zaharia si moastele Sf Ioan cel Milostiv),

Biserica San Giovanni Bragora ( cu moastele Sf Atanasie cel Mare si cu degetul Sf. Ioan Botezatorul).

Dupa-amiaza plecare spre Genova ( 400 km, 7 ore), cazare la Genova hotel***.

Ziua 10, marti: GENOVA

Dupa micul dejun vizitam in Genova :

Catedrala San Lorenzo cu moastele Sf IOAN Botezatorul si cu mana Sf ANA,

Chiesa degli Armeni unde este Sacro Volto ( icoana Mantuitorului a regelui Abgar de la Efes)

Biserica Ortodoxa Romana cu moastele Sf Ecaterina de Alexandria.

Plecam apoi spre Rapallo ( 35 km), mica asezare cu 34.000 locuitori, pentru a vizita Santuario Nostra Signora din MONTALLEGRO.

In acest loc, la  2 iulie 1597 Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu s-a aratat unui localnic si a lasat ca marturie a acestei aparitii o icoana bizantina cu “Adormirea Maicii Domnului”, iar dimineata, pe locul in care a atins pamantul aaparut un izvor cu apa sfintita.

 Plecam apoi spre Torino ( 160 km), cazare la Torino, hotel***.

 Ziua 11, miercuri: TORINO

Dupa micul dejun ne vom indrepta spre catedrala Sf Ioan Botezatorul ( sec 15), care adaposteste Giulgiul din Torino ( se considera a fi panza care l-a acoperit pe Domnul Iisus in Mormantul Sfant).

 Apoi plecam spre Milano ( 145 km), cazare in Milano hotel***.

 

Ziua 12, joi 17 decembrie: MILANO

Sf Ambrozie al Mediolanului ( Milano) a trait intre anii 339-397, fiind considerat unul dintre cei 4 Parinti ai Bisericii Apusene. A facut studii literare si juridice, timp in care a inceput sa se interseze de invatatura crestina. A practicat avocatura si la varsta de 34 ani a ajuns Guvernator al provinciilor Emilia si Liguria, cu centrul in Milano. Dupa moartea episcopului de Milano, intervenind ca Guvernator in disputele privind alegerea noului cap al Bisericii, cu toata impotrivirea sa a fost ales episcop de catre populatie, drept pentru care a fost botezat si apoi inscaunat, in anul 374. Bun si delicat in maniere, foarte bun pastor si administrator neintrecut al Bisericii sale, orator neintrecut si geniu politic intr-o perioada de mari framantari istorice, Sf Ambrozie a fost omul providential in perioada in care Biserica se individualiza ca institutie publica de sine statatoare. De la Sf Ambrozie au ramas scrieri dogmatice, scripturistice, tratate de morala, de ascetism si 91 de srisori. Este sarbatorit de Biserica ortodoxa la 7 decembrie.

 

Dupa micul dejun vizitam in Milano:

Biserica Sant Ambrogio cu moastele Sf Ambrozie,

Biserica Santa Maria delle Gratie( unde se afla celebra fresca Cina cea de Taina a lui Leonardoi da Vinci)

Domul din Milano ( a 2-a biserica, ca marime, din Italia si a 3-a din lume).

Timp liber in Milano, pana la ora plecariispre aeroport ( ora 16.30)

Plecarea spre Romania, zbor Blue Air: Milano – Bucuresti ( ora 20.15 – 23.30)

___________________________________________________________________

Pret estimat: 899 euro, fara billet de avion ( companii low cost), pt grup de minim 10 pelerini

Pretul cuprinde :

 • Transport in Italia cu autocar/ microbuz turistic*** ( an fabricatie 2008)
 • Cazari in hoteluri*** in camere duble cu mic dejun la :
  • Roma – 5 nopti
  • Cate 1 noapte la : Bari, Ravenna, Venetia, Genova, Torino, Milano
 • Preot insotitor; reprezentant al agentiei

Pretul nu include:

 • Biletul de avion ( costurile sunt variabile, in functie de momentul achizitiei biletului. La data de 6 nov 2009, preturile cu toate taxele incluse sunt: Bucuresti – Roma: 21 euro , Milano – Bucuresti: 94 euro  / Bacau – Roma: 97 euro.
 • Mesele de pranz si cina
 • Intrarile la obiective turistice
 • Asigurare medicala, pt 11 zile: 20 lei pt persoane pana la 60 ani; 60 lei pt persoane intre 60-64 ani; 80 lei pt persoane peste 65 ani.
 • Asigurarea storno – 4 euro, acopera riscul de a pierde banii in cazul renuntarii din motive neprevazute – boala, calamitati, deces. Asiguratorul va plati suma deja platita agentiei de turism. Asigurarea se incheie la plata avansului.
 • Alte elemente decat cele trecute in program.

5 gânduri despre ”Pelerinaj: ITALIA PRIMELOR VEACURI CRESTINE

  • miriamturism zice:

   Doamne ajuta, Voica! Probabil ca il vom relua si in primavara. Urmeaza sa fac programarea pelerinajelor pt 2010, va intra si acolo. Week-end placut !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s