Sf Efrem Sirul, pomenit azi 28 ianuarie

Sf EFREM SIRUL

sf-efrem-sirul

„Tradiţia spune că Sfântul Efrem a întreprins două călătorii mai importante: în prima l-a vizitat pe Sfântul Vasile cel Mare în Cezareea Capadociei, iar în cea de-a doua s-a întâlnit cu Avva Bishoi aflat în pustiul Wadi Natrun din Egipt. „ ( Bogdan Dedu, Ziarul Lumina)

Despre prima calatorie la Sf Vasile cel Mare  este scris in viata Sf Efrem.

Despre cea de-a doua calatorie, intreprinza in zona pustiului egiptean, la Sf Paisie cel Mare (Avva Bishoi) putem da marturie si astazi, vizitand Manastirea Sirienilor din desertul Nitriei – Wadi Natrun.

In manastire se afla moastele Sf Efrem Sirul...

Moastele Sf Efrem Sirul, Waadi Natrun, Egipt 1Moastele Sf Efrem Sirul, Waadi Natrun, Egipt 2

Si tot acolo, langa intrare, se afla copacul vechi de 1600 de ani si care chiar astfel este denumit: Copacul Sf Efrem Sirul!

Manastirea Sirienilor- El Sourian - Egipt, Desertul Nitriei

1. Copacul Sf Efrem Sirul, Wadi Natrun Egipt, Man Sirienilor

2. Copacul Sf Efrem Sirul, Wadi Natrun Egipt, Man Sirienilor

3. Copacul Sf Efrem Sirul, Wadi Natrun Egipt, Man Sirienilor

Despre Sf Paisie cel Mare se dusese vestea in intreaga crestinatate a secolului 4; este binecunoscuta vizita pe care Domnul nostru Iisus Hristos i-a facut-o in pestera in care batranul avva se nevoia, cand acesta l-a intampinat spalandu-I picioarele in ligheanul cu apa. Dupa plecarea Mantuitorului, Sf Paisie cel Mare a baut apa din lighean, capatand mari daruri duhovnicesti. Catre acesta pestera din adancul pustiului egiptean s-a indreptat si Sf Efrem Sirul, cautand sa-l intalneasca pe Avva Paisie cel Mare ( Avva Bishoi, in limba araba)

1. Pestera Sf Paisie cel Mare, Desertul Nitriei Egipt

 Ca dovada a nevointelor duhovnicesti ale Sf Paisie cel Mare, pestera pastreaza si astazi locul din tavan in care Sf Paisie isi lega parul, stand in rugaciune, pentru a nu cadea cand il fura somnul…3 Interior, pestera Sf Paisie cel Mare

Parintele care ne-a fost ghid in interiorul Manastirii Sirienilor a povestit ca, venind Sf Efrem Sirul in vizita la Sf Paisie cel Mare, a infipt toiagul sau in nisip, la intrarea in pestera.

Copacul Sf Efrem Sirul, Man Sirienilor, Nitria, Egipt

 Apoi a petercut o saptamana in convorbiri duhovnicesti cu Sf Paisie ( in ce limba se intelegeau? La intalnirea cu Sf Vasile cel Mare, ca raspuns la cererea Sf Vasile, pentru a putea comunica, Sf Efrem a primit pe data de la Duhul Sfant darul de a vorbi in greceste, limba pe care n-o stia pana atunci).

La plecare, toiagul Sf. Efrem era infrunzit, prinsese radacina si s-a inaltat copacul acesta care de 16 secole poarta marturia vizitei Sf Efrem Sirul in zona monastica a pustiului egiptean.

NOTA: vom relua vizitele in Egiptul crestin, pe urmele Sfintei Familii ( Fuga in Egipt) in programul agentiei de turism Miriam Turism din luna noiembrie 2014

Cine le mai poate egala astazi nevointele, darurile duhovnicesti, inaltimea spiritului catre Domnul?

A întrebat unul [din acel timp]: Ce lucrăm noi? Şi răspunzând unul dintre dânşii, Marele Avă Ishirion a zis: noi am lucrat poruncile lui Dumnezeu. Şi iarăşi întrebând a zis: cei de după noi ce vor face oare? Şi a zis: vor face numai pe jumătate din cât am lucrat noi. Dar cei de după dânşii ce vor face? Şi a zis: neamul acela nu va putea face nimic; ci le va veni ispită şi cei care se vor afla încercaţi în vremea aceea vor fi mai mari decât noi şi decât părinţii noştri.

La vremea noastra, doar rabdarea in ispita se mai poate lucra…

SLAVIT SA FIE DOMNUL INTRU SFINTII SAI!

Repere pe net:

Viata Cuviosului nostru Parinte Efrem Sirul: 

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/ianuarie/ianuarie28.htm

Dupa Metafrast:  http://paginiortodoxe.tripod.com/vsian/01-28-cv_efrem_sirul.html 

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/ianuarie/ianuarie28.htm

Sf Efrem Sirul si cantecele dreptei credinte –  Ziarul Lumina 27 ian. 2008: http://www.ziarullumina.ro/articole;796;1;5867;0;Sfantul-Efrem-Sirul-si-cantecele-dreptei-credinte.html

3 gânduri despre ”Sf Efrem Sirul, pomenit azi 28 ianuarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s